$
פסגת ת"א 100

פסגת ת"א 100

האוזר: "ההשקעה במניות עדיפה בטווח הארוך על השקעה בנדל"ן"

לדברי יו"ר רשות ני"ע בכנס פסגת ת"א 100 של כלכליסט "רק ב-5 השנים האחרונות, ההשקעה בנדל"ן היתה עדיפה. לגבי העתיד, אם לוקחים בחשבון את המהלכים ששר האוצר מקדם לצינון שוק הנדל"ן, ניתן לצפות שההשקעה במניות תהיה עדיפה". האוזר הדגיש שהוא מאמין בעתידו של שוק ההון הישראלי וביכולת של הבורסה להיות "נושאת המטוסים של הכלכלה הישראלית"

רחלי בינדמן 15:2626.07.16

"מי שאומר שאין עתיד לשוק ההון המקומי, כמוהו כמי שאומר שאין עתיד לרעיון הציוני, ולאתוס הציוני לפיו אנחנו יודעים וצריכים לכלכל את עצמנו", כך פתח יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר את נאומו בכנס פסגת ת"א 100 של כלכליסט.

 

האוזר התייחס לחזון שלו עצמו ולגולת הכותרת של כהונתו – שינוי מבנה הבורסה המקומית והפיכתה לגוף הפועל למטרות רווח. זאת במטרה להזרים דם חדש לבורסה ולתדלק את מחזורי המסחר המנומנמים שלה. אתמול אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את הצעת החוק לשינוי מבנה הבורסה וביום חמישי תידון ועדת הכספים בהצעת החוק.

 

"אני מאמין בעתידו של שוק ההון הישראלי וביכולת של הבורסה להיות נושאת המטוסים של הכלכלה הישראלית, של היזמים הישראלים בתחום התעשייה, ושל הטכנולוגיה הישראלית. אני מסרב לצייר תמונה של ייאוש וחוסר אמונה שניתן לשנות.

 


 

 

"אנחנו לא באמת חייבים לחכות למשבר כלכלי, לאבטלה, למחסור בהשקעות יצרניות עם אופק תעסוקתי, להאטה כלכלית ו/או למחאה חברתית נוספת, כדי להחליט שצריך לעודד יזמים בעלי הון, ולעודד השקעות בתעשייה, בטכנולוגיה ובתשתיות בישראל, לטובת הצרכן, המשקיע, ולטובת כולנו. אנחנו חייבים, לעומת זאת, לעשות מעשה היום כדי להפוך את הבורסה ושוק ההון למודרניים, תחרותיים ורלבנטיים בעתיד. וכדי לעשות זאת, אנחנו חייבים לבדוק באומץ ובמידה לא מבוטלת של ביקורת עצמית את העובדות".

 

פרופ׳ שמואל האוזר, יו״ר רשות  ני"ע, בכנס פסגת ת"א 100 פרופ׳ שמואל האוזר, יו״ר רשות ני"ע, בכנס פסגת ת"א 100 צילום: צביקה טישלר

 

האוזר הציג שורה של מיתוסים, לטענתו ביחס לבורסה בת"א. "אחד המיתוסים הוא שמספר החברות הציבוריות שנמחקו בבורסה מאז משבר 2008 גדול יחסית לעולם. במציאות זה לא נכון. בעשר השנים האחרונות מספר החברות הציבוריות בישראל ובבורסות מרכזיות בעולם קטן בעשרות אחוזים, והמצב בישראל אף טוב ממדינות אחרות.

 

"לגבי ישראל, רק חלק קטן מהן בחר להימחק. רוב החברות שנמחקו הגיעו לסוף דרכן הכלכלית או שהתמזגו או נמחקו בשל חוק הריכוזיות" הסביר. "במציאות, מספר החברות המקומיות הנסחרות למיליון נפש בבורסה בת"א גבוה יחסית לרוב המדינות בעולם. זה נובע מריבוי חברות קטנות בבורסה. מספר החברות הקטנות והבינוניות גם הוא גדול יחסית (2/3 מהחברות בשווי פחות מ- 300 מ' שקל)".

 

לפי נתונים שהציג "מספר החברות הציבוריות בארה"ב, לדוגמא, הצטמצם בכ- 50% מאז שנת 1996 והוא נמוך מזה שהיה בשנת 1976; הסיבות העיקריות למחיקת חברות: מיזוגים ורכישות, אי עמידה בדרישות הרישום לבורסה, ולא בשל עודף רגולציה.

 

"לצערנו המציאות היא גם שאין כמעט הנפקות חדשות בבורסה בת"א, בניגוד לארה"ב ובריטניה. בעיקר אין הנפקות של מניות. לכן אנחנו פועלים היום בכמה מישורים כדי לשנות את המציאות הזו. בין השאר, אנחנו בונים תשתית ותנאים שיהיו אטרקטיביים למשקיעים. ובהתחשב בעובדה שאין פיתרון קסם אחד, ושאין רפורמות בשיטת זבנג וגמרנו, בניית תשתית רצינית לעתיד מחייבת אותנו לשנות היום ומחייבת אותנו בסבלנות. אפילו רומא לא נבנתה ביום אחד", הבהיר.

 

האוזר גם ביקש לסתור את הטענה לפיה מחזורי המסחר בבורסה יורדים והבורסה "מתייבשת". "נפחי המסחר בישראל גדלו בשנים האחרונות. בפרספקטיבה של ה- 10 השנים האחרונות, מחזורי מסחר בישראל ירדו פחות מאשר במדינות אחרות. יחד עם זאת, ברור לכולנו שהמצב אינו מספיק טוב. הבורסה היום אינה ממצה את הפוטנציאל הגלום בה לעידוד תחרות על מקורות הון. ולא פחות חשוב, אם לא נשנה את הדינמיקה השלילית כלפי הבורסה, המצב יכול להחמיר. אני משוכנע שההקלות הרגולטוריות המשמעותיות שאושרו לאחרונה בחוק המו"פ, חוק ההנפקות הראשונות, הקלות לחברות קטנות ובינוניות ועוד, ביחד עם השינוי המבני בבורסה יכולים לעזור לשינוי הדינמיקה הלא חיובית ולמימוש הפוטנציאל הזה".

 

"ניתן לצפות שההשקעה במניות תהיה עדיפה"

 

האוזר נגע באחד המיתוסים הרווחים בציבור הישראלי לפיו השקעה בנדל"ן עדיפה היום על השקעה בבורסה "התשואה על מדד ת"א-25, היתה גבוהה משוקי הון מרכזיים ובכללם: מדד SP500, FTSE100. שנית, בטווח הארוך, אנחנו יכולים לראות שהתשואה על השקעה בבורסה גבוהה משמעותית על השקעה בנדל"ן. רק ב-5 השנים האחרונות, ההשקעה בנדל"ן היתה עדיפה על ההשקעה במניות. לגבי העתיד, אם לוקחים בחשבון את הממצאים האמפיריים הללו ביחד עם המהלכים החשובים ששר האוצר מקדם לצינון שוק הנדל"ן, ניתן לצפות שההשקעה במניות תהיה עדיפה על פני השקעה בנדל"ן בטווח הארוך".

 

ואז הגיע האוזר לגולת הכותרת של פועלו – שינוי מבני הבורסה תוך שהוא טוען כי זה מיתוס לטעון שלשינוי המבני שינתק את הבנקים מהשליטה בבורסה, תהיה השפעה שולית על הבורסה.

 

"במציאות אין לכך בסיס אמפירי", אמר האוזר. "בעבודה של ועדת בן-חורין ובעבודה של חב' מקינזי הצביעו על התרומה החשובה שהיתה לשינוי המבני בכל המדינות שעשו זאת על הגדלת הפעילות בבורסה, על הורדת עמלות למשקיע ועוד. בסקר שרשות ני"ע ביצעה לאחרונה בקרב 20 מדינות שעברו תהליך של שינוי מבני בבורסה הן הצביעו על היתרונות הבאים: שיפורים בטכנולוגיה, ביעילות תפעולית, בתחרותיות, בנזילות ובמספר חברות נוספות. הסקר מצביע על יתרונות חשובים נוספים: הגדלת מספר חברי הבורסה; מחויבות מצד בעלי הבורסה להשקיע בבורסה מתוך ראיית ארוכת טווח; שיתוף פעולה בינלאומי; יצירת פלטפורמות מסחר חדשות והגדלת האמינות של הבורסה. התוצאות הללו נתמכו במספר עבודות מחקר. ועוד דבר, השינוי המבני בבורסה איננו אלא נדבך נוסף בפעילות של הרשות שכוללת, כאמור, יצירת תנאים אטרקטיביים להנפקות חדשות בדרך של יצירת תשתית רגולטורית לחברות בכלל, וחברות טכנולוגיה בפרט. זה צעד הכרחי וחשוב ביותר כדי ליצור בורסה תחרותית ומודרנית, שמעודדת תחרות ומאפשרת שיתופי פעולה עם בורסות אחרות בעולם".

 

האוזר טוען כי הרשות לא תורמת לעודף רגולציה אלא להיפך. "מאז 2012 יוזמות הפיקוח של רשות ני"ע התמקדו גם בהקלות לכלל הגופים המפוקחים ובכלל זה: הקלות לחברות מו"פ, הקלות מס, הקלות לחברות שמנפיקות לראשונה, הקלות לחברות קטנות ובינוניות, הקלות בתשקיפים, הקלות בגילוי, הקלות ליועצים ומנהלי תיקים, הקלות לקרנות נאמנות, הקלות בדיווח, ועוד ועוד. כמעט כל ההקלות הללו הושלמו ממש לאחרונה, וכל אלה מבלי לפגוע בהגנה על המשקיעים".

 

"מצד שני", אמר האוזר, "ככל שזה נוגע לאמון הציבור, אחד המיתוסים הוא שאין מספיק הגנה על המשקיעים. במציאות, בהגנה על משקיעים, רשות ני"ע נחשבת ל'מסתערבים' של שוק ההון. בסקר של הבנק העולמי, doing business, ישראל מדורגת במקום ה- 8 בעולם מבין 190 מדינות בהגנה על משקיעים. אנחנו פועלים לאכיפה בלתי מתפשרת שיוצרת הרתעה דוגמת, אי.די.בי, מנופים, סימנס, קרן קלע, ועוד ועוד. אכיפה בלתי מתפשרת יוצרת הרתעה. בשנתיים האחרונות רשות ניירות ערך ביצעה יותר מ- 40 חקירות ובירורים מנהליים, יותר מ- 20 חיקורי דין בינלאומיים, חלק גדול מהן בתחום המסחר באופציות בינאריות בחו"ל, ויותר מ-20 מקרים שהועברו לפרקליטות עם המלצה להעמדה לדין".

 

האוזר חזר והזהיר מפיתוי לביצוע השקעות שהן לכאורה לא מסוכנות כפי שהן מוצגות על ידי מי שמציע אותן בסביבת ריבית נמוכה "יש אזרחים תמימים שסבורים שזה אפשרי. זירות סוחר, זירות למסחר באופציות בינאריות והשקעות לא מפוקחות יכולים לשמש לעיתים ככיסוי לפעילות לא הוגנת לכאורה ששורפת את כספם של חוסכים ותמימים ופנסיונרים. בהקשר לכך, הכרזנו שלא נתיר מסחר באופציות בינאריות משום שהן במהותן הימורים. חל איסור להציע אופציות בינאריות לציבור בישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x