$
בורסת ת"א

"הייתי שמח אם דברים היו מתבצעים מהר יותר, אבל הרגולטור מגלה אחריות"

אנרג'יקס, שייסד אסא (אסי) לוינגר, שרשמה עליית ערך של 150% בשלוש השנים האחרונות, מתמודדת עם הביקורת והפיקוח: "הרגולטור יצר שוק ולא התפרע עם המכסות"

אורן פרוינד 08:5016.06.16

בעלי ההון הישראלים רצים בימים אלה להשקעות באנרגיה מתחדשת, תחום שהולך ותופס תאוצה עם הגל הירוק שאופף את אירופה. נתן חץ, שאול אלוביץ', רוני בירם וגיל דויטש השקיעו בחמש השנים האחרונות מאות מיליוני שקלים בפרויקטים של תחנות רוח וחוות סולאריות בישראל ובעולם. וההשקעות מתחילות לשאת פרי: חברת אנרג'יקס, זרוע האנרגיה המתחדשת של אלוני חץ שמפעילה חוות סולאריות ותחנות רוח בישראל ובפולין, רשמה עליית ערך של 150% בשלוש השנים האחרונות.

 

מי שעומד מאחורי הפעילות ויופיע בכנס עסקים בעולם משתנה של "כלכליסט" ובנק לאומי שייערך בעכו ביום ראשון, 19 ביוני, הוא אסא (אסי) לוינגר, מנכ"ל ומייסד אנרג'יקס. לוינגר היה במקום הנכון בזמן הנכון. ב־2009, כשהחלו הפאנלים הסולאריים להיכנס לישראל. לוינגר היה עוזר למנכ"ל (אבי מוסלר) של חברת הנדל"ן המניב אמות. אמות קיבלה אז פניות רבות מיזמים פרטיים, שרצו לנצל את הגגות של המבנים שלה לפרויקטים סולאריים. לוינגר, בוגר הפקולטה לחשמל מהטכניון ובעל תואר שני במנהל עסקים מהטכניון, החליט לבנות את הפלטפורמה בעצמו. "באתי לאבי מוסלר ולנתן חץ עם תוכנית עסקית מפורטת והצעתי להם שאנחנו נקים את המערכות הסולאריות", הוא אומר בראיון ל"כלכליסט". "הם נתנו לי צ'ק של 10 מיליון שקל ואמרו 'צא לדרך'".

מה דעתך על מניית אנרג'יקס:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

היום אנרג'יקס היא חברה בשווי 888 מיליון שקל, שמייצרת חשמל בהספק כ־100 מגה וואט. אנרג'יקס גייסה הון בשני סבבי גיוס מהציבור ובמימוש אופציות בהיקף כולל של 537 מיליון שקל. בימים אלה היא יוזמת שלושה פרוייקטים של רוח בהספק 228 מגה וואט ברמת הגולן.

 

לוינגר מתמודד עם אי ודאות בשוק הפולני בעקבות דחיות חוזרות ונשנות בהסדרת התחום במדינה. כתוצאה ממחירי התעודות הירוקות של אנרג'יקס - נייר ערך שנסחר בשוק ההון בפולין וניתן למי שמייצר חשמל ירוק - ירדו ב־25%. לוינגר מצפה לפתור את הסוגיה בפולין בימים הקרובים. "מיולי מחיר התעודות יעלה דרמטית. גם הבנקים ומומחי השוק חושבים כך, ולכן אני לא מודאג".

טורבינות רוח טורבינות רוח

 

גם הארגונים הירוקים יוצאים נגד הפרויקטים הללו, וזאת מחשש לפגיעה בציפורים. "הגופים מונעים מטעמים לא סבירים, אומר לוינגר. "הם מציגים מחקרים ועבודות לא נכונים ולא קרובים למציאות. זו גישה קיצונית ולא הגיונית, ואני לא מצליח להבין מה המטרה שלה. פורסם כי 44% מתחנות הכוח שהוקמו באירופה היו תחנות רוח, ולכן מוזר שבישראל יש כזו התנגדות. אני מחשיב עצמי אדם ירוק ותורם לגופים כאלה מכיסי".

 

על התמיכה הממשלתית במיזמי אנרגיית רוח הוא אומר: "הייתי שמח אם דברים היו מתבצעים מהר יותר, אבל כאזרח, הרגולטור פעל באחריות, יצר שוק ולא התפרע עם המכסות. מדינת ישראל הציבה יעד - שעד 2020 ייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת יהווה 10% מהייצור הכולל, לעומת 2.6% היום. אנחנו רוצים לקחת בזה חלק גדול".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x