$
השורה התחתונה

המפתח לממשל תאגידי מתקדם

מנגנוני פיקוח יעילים בחברה מקטינים את חששם של משקיעים מפני אובדן נכסים ועסקאות בעלי עניין לא מבוקרות. ממשל תאגידי תקין מעלה את ערך החברה — ויש דרך ליצור אותו

רו"ח דורון כהן 07:1908.06.16

ממשל תאגידי נתפס בישראל לעתים קרובות ככורח רגולטורי ותו לא. אלא שבחינה מעמיקה תגלה כי במקרים רבים קיים קשר בין ממשל תאגידי אפקטיבי לערך החברה בעיני המשקיעים.  

מנגנוני פיקוח יעילים בחברה מקטינים את חשש המשקיעים לאובדן נכסים בה עקב ניהול סיכונים לוקה, עסקאות בעלי עניין לא מבוקרות, היעדר מנגנון לטיפול בליקויים ועוד. מחקר שפרסמו ד"ר קרן בר־חוה ורו"ח רועי כץ מהאוניברסיטה העברית מוכיח כי חקיקה שהטמיעה ממשל תאגידי בחברות המנפיקות אג"ח בלבד בישראל שיפרה את תגובת השוק אליהן ואת יכולתן לגייס חוב בתנאים שהציבו.

 

מה יכולות חברות לעשות כדי ליצור ולטפח ממשל תאגידי אפקטיבי? מחקר שביצעה Grant Thornton העולמית לפני כמה חודשים ונשען על ראיונות עם 1,865 מנהלים בכירים ב־36 מדינות, יכול לשפוך אור על השאלה. הוא מונה ארבע המלצות שעשויות לסייע לחברות לפתח ממשל תאגידי מועיל.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

1. תרבות של יושרה ושקיפות — על מועצת המנהלים וההנהלה לחשוב מהן מטרות החברה כדי להבין אם חלקן אבדו במרדף אחרי רווח מהיר. על בסיס התובנות יש לגבש הסכמה סביב הצהרת ייעוד הארגון, לגזור ממנה קוד התנהגות ולבחון תדיר את המצוי מול הרצוי.

 

2. עידוד גיוון בצמרת — אחת הרעות החולות במועצות מנהלים ובהנהלות היא חשיבה קולקטיבית. זו נובעת לעתים קרובות מאחידות בהרכב האנושי והמגדרי שלהם, ופוגעת בביצועים העסקיים וביכולת ליישם ממשל תאגידי. יש לוודא שבראש החברה משולבים נשים וכן מקצוענים המשקפים גיוון בתרבות, בהשכלה, בצורות החשיבה ובעולמות הידע. מחקר אחר של Grant Thornton גילה כי מועצות מנהלים המשלבות נשים בארה"ב, בבריטניה ובהודו השיגו ביצועים פיננסיים הגבוהים ב־655 מיליארד דולר לעומת מועצות של גברים בלבד.

 

3. מערך כישורים רלבנטי — כדי להוביל ולקיים ממשל תאגידי, יש לוודא כי לרשות ההנהלה עומד מערך הכישורים שמכסה את כל מנעד האתגרים שעומדים בפני החברה: עסקיים, פיננסיים ושיווקיים כמו גם טכנולוגיים, תפעוליים ורגולטוריים. יש לבחון תדיר את כישורי המנהלים ולוודא כי מתקיימות פגישות סדירות בין הדירקטוריון למנהלים הבכירים, שסוקרים בפניה את הבעיות והפתרונות בתחומי פעילותם.

 

4. איזון בין הטווח הקצר לארוך — יש מתח מובנה בין חתירה לרווח לטווח קצר לבניית צמיחה ארוכת טווח. כדי ליצור ולהנחיל תרבות של ממשל תאגידי יש לוודא ראשית כי המרדף אחרי עמידה במדדים עסקיים אינו מביא להחלטות חפוזות ולא מקצועיות. שנית, יש ליצור תכנון אסטרטגי שמעודד קבלת החלטות שמאזנות בין יעדי הטווח הקצר ליעדי הטווח הארוך. למשל, לוודא שהתגמול למנהלים ישקף גם את תרומתם למימוש המטרות האסטרטגיות.

 

השורה התחתונה: כדי שיהיה אפקטיבי, ממשל תאגידי זקוק לדירקטוריון עצמאי שבו מומחים רלבנטיים, לתוכנית אסטרטגית שממנה נגזרים יעדים ולמנגנוני דיווח, ביקורת ובקרה.

 

הכותב הוא שותף בפאהן קנה ניהול בקרה Grant Thornton Israel

בטל שלח
    לכל התגובות
    x