$
בורסת ת"א

סיכום שנה בפארמה: נדנדת המטבעות חתכה לטבע 1.3 מיליארד דולר

הכנסות ענקית התרופות הסתכמו ב־19.7 מיליארד דולר ב־2015 – עלייה של 3% בלבד. הפיחות של המטבע בוונצואלה יגרום להפסד של עד חצי מיליארד דולר בדו"חות טבע לרבעון הראשון של השנה. וגם: באיזה שוק מיילן צומחת בניגוד למתחרה הישראלית

דרור רייך 09:4014.02.16

בראש החברות הגדולות ביותר בבורסת תל אביב עומדות שתי חברות פארמה. הגדולה ביותר היא טבע עם שווי שוק של 217 מיליארד שקל ומיד אחריה נמצאת מיילן, עם שווי שוק של 79 מיליארד שקל.

מה דעתך על מניית טבע:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

הדו"חות ל־2015 מאפשרים להשוות בין שתי החברות, שעד לא מזמן החליפו מהלומות כשהגדולה רצתה לרכש את הקטנה יותר.

 

השוני בין השתיים מתחיל כבר בהתייחסות למשקיעים הישראלים. טבע, שמשקלה במדד ת"א־25 עומד על 10%, מתחשבת מאוד במשקיעיה הישראלים.

 

לעומת זאת, מיילן, שמשקלה במדד ת"א־25 עומד על 4%, רשומה בהולנד, משרדיה נמצאים בבריטניה והיא נרשמה למסחר בת"א רק כחלק ממסע השכנועים שלה לרכישת חברת התרופות פריגו, שגם נסחרת בת"א.

 

דו"חות 2015 של טבע פורסמו לפני המסחר בארה"ב והתלוותה להן הפסקת מסחר בתל אביב. בנוסף הדו"חות המלאים שהתפרסמו בתום המסחר בניו יורק ביום חמישי הופיעו כבר באותו הלילה במערכת הישראלית מאיה.

 

רוברט קורי יו"ר מיילן רוברט קורי יו"ר מיילן צילום: אריאל שרוסטר

 

מנגד, משקיעי מיילן לא ידעו על הדו"חות שפרסמו ברביעי בלילה בתום המסחר בנאסד"ק והם פרסמו על ידי הבורסה המקומית רק למחרת בבוקר. בנוסף, הדו"חות המלאים של מיילן, שהתפרסמו ב־SEC (רשות ני"ע האמריקאית), לא הגיעו למערכת הישראלית.

 

טבע התחזקה רק בארה"ב

ההכנסות של ענקית התרופות הישראלית הסתכמו ב־19.7 מיליארד דולר, ירידה של 3% בהשוואה להכנסות בשנה המקבילה. לעומת זאת, הכנסות מיילן עמדו על 9.4 מיליארד דולר, זינוק של 22% לעומת 2014.

גם בטבע וגם במיילן נהוג לחלק את ההכנסות לפי תרופות מקור ותרופות גנריות, כאשר בשתי החברות התחום הגנרי הוא הדומיננטי.

 

במיילן, בראשותו של רוברט קורי, ההכנסות מהפעילות הגנרית עמדו על 8.2 מיליארד דולר ב־2015, עלייה של 26%. בטבע ההכנסות מהפעילות הגנרית היו 9.5 מיליארד דולר, ירידה של 3% לעומת 2014.

 

ההכנסות מתרופת המקור של מיילן, מזרק המכיל אדרנלין שניתן בהתקפי קוצר בנשימה הנובעים מאלרגיה (תרופת האפיפן), נשארו ללא שינוי והסתכמו ב־1.2 מיליארד דולר.

 

לעומת זאת, תרופת המקור של טבע, הקופקסון שמשמש לטיפול בטרשת נפוצה, נחלשה בשנה החולפת והמכירות של התרופה עמדו על 8.3 מיליארד דולר – ירידה של 4%.

 

הסיבה לירידה קשורה לכך שבאפריל 2015 ה־FDA אישר לשיווק גרסה גנרית של חברת סנדוז, החברה־הבת של הענקית השווצרית נוברטיס. עם זאת, טבע הפתיעה את האנליסטים, שחששו מירידה חדה יותר במכירות הקופקסון.

 

לאחר התוצאות הכספיות בטבע, הדגישו האנליסטים כי הרווח למניה המשוקלל (בנטרול ההנפקה שביצעה בסוף השנה) עקף את התחזיות, שהרבעון ענה על הציפיות ואף ציינו לשבח את רווחיות הגנריקה.

 

האנליסטים הסבירו כי העבודה שהמכירות של הקופקסון יציבות על אף פקיעת הפטנט הן כנגד כל ההערכות המוקדמות. מנגד, רוב האנליסטים צופים כי מניית טבע תרד בעיקר בשל הסביבה המקרו כלכלית והשווקים הסוערים.

 

טבע ומיילן מחלקות את ההכנסות גם לפי אזורי פעילות. בעוד שמיילן צמחה בכל השווקים בכלל ובשוק האירופי בפרט, טבע רשמה התחזקות קלה בשוק האמריקאי ונחלשה בשווקי אירופה ובשווקי שאר העולם. בעוד שמיילן עדיין לא הגיע לרוויה בשוק האירופי, טבע, שלה הכנסות גבוהות מהשוק, נפגעה מהיחלשות היורו לעומת הדולר.

 

מיילן מדווחת על הפריסה גיאורפית רק לפי המכירות של התרופות הגנריות. בצפון אמריקה עמדו ההכנסות על 3.9 מיליארד דולר, עלייה של 16%.

 

הכנסות מיילן באירופה הכפילו את עצמן והסתכמו ב־2.2 מיליארד דולר. בשאר העולם דיווחה מיילן על עלייה של 27% במכירות שהסתכמו ב־2.1 מיליארד דולר. גם בטבע מדווחים על הפריסה הגיאוגרפית לפי המכירות הגינריות.

 

ארז ויגודמן מנכ"ל טבע ארז ויגודמן מנכ"ל טבע צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

 

המכירות של טבע בארה"ב ב־8% בארה"ב והסתכמו ב־4.8 מיליארד דולר, באירופה המכירות נחלשו ב־14% ועמדו על 2.7 מיליארד דולר ובשאר העולם רשמה טבע הכנסות של 2 מיליארד דולר, ירידה של 9%.

 

בדו"חות המלאים (20F) שפרמה טבע היא ציינה שההכנסות מוונצואלה אמנם עלו ב־60%, אבל בגלל שהמדינה סובלת מפיחות חד־במטבע וההכנסות משם חושבו לפי שער של 6.3 בוליבר לדולר, היא עתידה לרשום הפסד של עד 487 מיליון דולר ברבעון הראשון של השנה.

 

מניית מיילן נפלה ב־23.7%

בשורה התחתונה דיווחה טבע על עלייה של 7% ברווח הנקי, שהסתכם ב־4.7 מיליארד דולר. הרווח למניה של טבע הושפע מההנפקה שהיא ביצעה לקראת סוף השנה, שבה גייסה 6.75 מיליארד דולר באמצאות הנפקה של 54 מיליון מניות לקראת רכישת החטיבה הגנרית של אלרגן.

 

ההנפקה בוצעה לפי מחיר של 62.5 דולר, 12% מעל מחיר המניה כיום. בעקבות כך, הרווח למניה של טבע עמד על 5.42 דולר, עלייה של 5.4%. בנטרול ההנפקה, שכן הרכישה של אלרגן צפויה להיסגר רק באפריל, עמד הרווח של טבע על 5.46 דולר למניה.

 

טבע ציינה כי התוצאות השנתיות נפגעו משער החליפין, שהביאו לירידה של 1.3 מיליארד דולר בהכנסות, שתורגמו לירידה של 163 מיליון דולר ברווח התפעולי (שהסתכם ב־6.2 מיליארד דולר).

 

"הרובל הרוסי פגע בנו יותר מכל שאר המטבעות", מספר סמנכ"ל הכספים של טבע אייל דשא ל"כלכלסיט". "היו גם הפרשים שהתקזזו כמו החלושה של היורו שפגעה בנו במכירות לעומת החלושה של השקל שעזרה לנו בעלויות".

 

טבע עתידה לחלק דיבידנד של 34 סנט למניה, בדומה לרווחים שחלוקו בכל שלושת הרבעונים הקודמים של השנה. טבע גם סיפקה תחזית לרבעון הראשון, שבו היא צופה הכנסות של כ־4.9 מיליארד דולר.

 

ההוצאות למס של טבע הסתכמו ב־1.3 מיליארד דולר ב־2015 ושיעור המס עמד על 21%. עלות שכרו של מנכ"ל טבע ארז ויגודמן ב־2015 עמדה על 5.7 מיליון דולר וכללה שכר בסיס של 1.4מיליון דולר, בונוס של 2.25 מיליון דולר, אופציות בשווי של 1.33 מיליון דולר והפרשות סוציאליות. עלות שכרו של אייל דשא עמדה ב־2015 על 4.3 מיליון דולר וכללה שכר בסיס של 735 אלף דולר, בונוס של 1.1 מיליון דולר, אופציות בשווי של 1.7 מיליון דולר והפרשות סוציאליות.

 

הרווח הנקי של מיילן זינק ב־51% והסתכם ב־2.14 מיליארד דולר. הרווח למניה עמד על 4.3 דולר, עלייה של 20.7%. מיילן, שאינה מחלקת דיבידנדים מאז יוני 2007, צופה עלייה של 16% בהכנסותיה ב־2016 ל־11.5 מיליארד דולר.

 

שיעור המס של מיילן עמד על 14% בלבד ב־2015. בבית ההשקעות ברקליס טענו כי מיילן הביסה את התחזית לרווח למניה, שעמדה על 4.25 דולר.

 

בבית ההשקעות לידר ציינו כי "לאחר הירידות שנרשמו במחיר מניית מיילן, התמחור הנוכחי של המניה (41.8 דולר למניה – ד"ר) משקף מכפיל רווח של כ־9 על תוצאות 2016 ומכפיל של כ־7.6 על תוצאות 2017, בהנחת רווח למניה של 6 דולר.

 

מדובר להערכתנו בסביבת מכפילים נמוכה ברמה האבסולוטית וביחס לרמות המכפילים הנוכחיות וההיסטוריות בסקטור ואנו ממליצים לנצל את הירידות האחרונות במניה להגדלת החשיפה לנייר".

 

מאז תחילת השנה נפלה מניית מיילן ב־23.7% ואילו מניית טבע איבדה 16.5%. עם זאת הצניחה במניות היא חלק מגל הירידות ששטף את הבורסות בישראל ובעולם.

 

כך, מדד ת"א־25 נפל ב־9.5% מתחילת השנה, מדד ת"א־100 איבד 10.2% ונאסד"ק צנח ב־13.4%. מדד מניות הפארמה האמריקאי איבד 9.9% מתחילת השנה.

 

הסוכרייה של מיילן

על פניו שני הדו"חות של חברות הפארמה הגדולות בתל אביב לא מרשימים, אך בעת הפרסום של דו"חות מיילן התגלה למשקיעים 'סוכרייה' בדמות רכישה אפשרית של החברה השבדית מדה (Meda) ב־7.2 מיליארד דולר או 9.9 מיליארד דולר כולל החוב באמצעות מזומן ומניות. המחיר משקף פרמיה של 92% על מחירה כיום בשוק ופרמיה של 12% ביחס למחירה הממוצע ב־2015.

 

מדה מפתחת תרופות ייעודיות המיועדות למחלות כרוניות. מניית מדה נסחרת בבורסה של שטוקהולם במחיר של 86 קורונות (כ־10.2 דולר), שמשקף שווי שוק של כ־3.7 מיליארד דולר.

 

ההצעה של מיילן עומדת על כ־19.64 דולר למניה ובמיילן מעודדים מכך שגם מועצת המנהלים של מדה תומכת בהצעת הרכש וממליצה עליה. בנוסף, מיילן מדווחת כי העסקה תיסגר ברבעון השלישי של 2016.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x