$
בורסת ת"א

מתרחקים מהזרים: רק 5% ממאזן הבנקים הישראלים חשוף למוסדות פיננסיים בחו"ל

היקף החשיפה של הפועלים הוא הגדול ביותר ועומד 1.12 מיליארד שקל נכון לסוף רבעון השלישי ב־2015 - אולם הוא מהווה רק 0.3% ממאזן הבנק. חשיפת הלאומי עומדת על 0.2% מהמאזן - 711 מיליון שקל

רעות שפיגלמן 06:5010.02.16

שיעור החשיפה של חמשת הבנקים הגדולים בישראל למוסדות פיננסיים בחו"ל עומד על 4.8%, נכון לסוף ספטמבר 2015. כך עולה מנתוני דו"ח סקירה הנושא שפרסם אתמול מאיר סלייטר, מנהל מחלקת המחקר בבנק ירושלים ברוקראז'. מנתוני הבנקים עולה כי לאומי, הפועלים ודיסקונט צימצמו את החשיפה משמעותית מתחילת 2015, אך הבינלאומי ומזרחי טפחות העלו אותה במעט.

 

רק לאומי והפועלים חשופים לגרמניה בצורה משמעותית. היקף החשיפה של הפועלים, שצמצם את החשיפה במהלך 2015, הוא הגדול ביותר ועומד 1.12 מיליארד שקל נכון לסוף רבעון השלישי ב־2015, אולם הוא מהווה רק 0.3% מסך המאזן של הבנק. לאומי, שצמצם בצורה משמעותית את החשיפה במהלך 2015, חשוף לגרמניה ב־711 מיליון שקל, שמהווה 0.2% בלבד.

 

החשיפה של חמשת הבנקים לרוסיה, שנפגעה מהירידה במחיר הנפט ומסנקציות כלכליות, שולית מאוד והחשיפה לחברות אנרגיה לא מקבלת ביטוי נפרד בדו"חות הבנקים שכן היא אינה מהותית. הבנקים הישראלים מחזיקים רק באג"ח ממשלתיות זרות שקיבלו דירוג של AAA, ומדובר בעיקר באג"ח ארה"ב.

 

 

אלון גלזר, סמנכ"ל מחקר בלידר שוקי הון, אמר ל"כלכליסט" כי "הבנקים בישראל מושפעים ממה שקורה בבנקים בעולם, בין אם באמצעות החזקה בתיקי הנוסטרו שלהם או דרך ירידה בהיקפי פעילות של לקוחות הבנק בתיקי ני"ע, אולם יש לסייג את הדברים, הבנקים בישראל מחזיקים בני"ע חו"ל שחשופים להשפעות המערכת הבנקאית בהיקפים הרבה יותר נמוכים ממה שהיה לפני עשר שנים. כך שקיימת השפעה, אבל היא די מינורית".

 

בנוסף, גלזר מציין את התלות הפחותה של הבנקים הישראלים אחד בשני לעומת הבנקים באירופה: "הבנקים בגרמניה או בשוויץ מאוד תלויים אחד בשני ובבנקים אחרים באירופה, אצלנו זה לא קיים. בנוסף, מצבן של החברות העסקיות בישראל, שבעלות תיקי אשראי כבדים בבנקים, נראה חזק מאוד ואני מניח שנמשיך לראות הפרשות נמוכות לחובות מסופקים מצידם של הבנקים לתאגידים. אנחנו רואים עכשיו ירידות בבנקים בגלל שמדובר בעסק ממונף".

 

כאשר מסתכלים על מכפילי ההון של הבנקים רואים שהם במצב טוב יותר מבנקים זרים. כך, בעוד מכפיל ההון של דויטשה בנק הגרמני עומד על 0.3 בלבד ומכפיל ההון של ברקליס הוא 0.45, בנק לאומי, בניהולה של רקפת רוסק־עמינח, נסחר במכפיל של 0.65 עם שווי שוק של 18.6 מיליארד שקל והון עצמי של 28.5 מיליארד שקל. מניית הבנק איבדה כמעט 7% מתחילת השנה.

 

מכפיל ההון של בנק הפועלים, בניהולו של ציון קינן, עומד על 0.72 עם שווי שוק של 23.4 מיליארד שקל והון עצמי של 32.7 מיליארד שקל. המניה שלו נפלה כמעט 13% מתחילת השנה. שווי השוק של בנק מזרחי טפחות עומד על 10 מיליארד שקל, ההון העצמי שלו הוא 11.6 מיליארד שקל ומכפיל ההון שלו הוא 0.86. המניה שלו ירדה ב־8% מתחילת השנה. מדד ת"א־בנקים איבד 9.5% מתחילת השנה.

 

עדי סקופ, אנליסט באי.בי.אי, התייחס למכפילי הבנקים ואמר כי "אם מסתכלים על המכפילים רואים שהכול יחסי ולכן אני בהמלצת נייטרלי על מניות הבנקים בישראל כבר מעל לתקופה של שנה". סקופ טוען כי הבנקים בישראל מושפעים ממה שקורה בעולם בכלל ובאירופה בפרט, אולם איתנותם הפיננסית טובה בהרבה ממה שהיה ערב המשבר הפיננסי ב־2008. "נזכור שראינו בנקים גדולים שנזקקו לחילוץ על ידי הממשלות או בעלי המניות ובישראל בכלל לא התקרבנו למצב כזה", מסכם סקופ. 

 

דויטשה בנק דויטשה בנק צילום: בלומברג

בטל שלח
    לכל התגובות
    x