$
בורסת ת"א

הגמל סיים את 2015 עם עלייה של 2% בלבד

השנה החולפת התחילה בקול תרועה רמה עם עליות של 6% בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות. עם זאת, במחצית השנה התמונה התהפכה. קריסת מחיר הנפט והמשבר בסין מחקו את רוב התשואות. המצטיינת של 2015: הפניקס

אורן פרוינד 08:5318.01.16

שנה דרמטית במיוחד עברה על שוק ההון הישראלי ב־2015. המשקיעים, שנהנו בתחילת השנה מראלי באג"ח הממשלתיות ובחברות הנדל"ן המניב שתודלקו מהריבית הנמוכה, הופתעו לגלות שכל העליות כמעט נמחקו במחצית השנייה של השנה. זאת כתוצאה מהקריסה במחיר הנפט, המשבר בשוק הסיני והריבית בארה"ב שעלתה לראשונה זה עשר שנים.

 

למרות התנודתיות, השוק הישראלי סיים בעליות שערים את 2015. מדד ת"א־25 עלה ב־3% ומדד ת"א־100 הוסיף 2%. האג"ח הממשלתיות סיימו עם עלייה של 2.5%, אך מנגד אג"ח החברות (מדד תל בונד־20) סיים בירידה של 1.5%.

 

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הכלליות התחילו את השנה עם עליות שערים של יותר מ־6%, אולם במחצית השנייה של השנה איבדו גובה וסיימו את 2015 עם תשואה ממוצעת של 2.2% בלבד. עם זאת, לאור דפלציה של 1% בשנת 2015, התשואה הריאלית שהניבו קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הסתכמה ב־3.2% וב־3.1% בהתאמה.

 

פסגות מובילה מבין הקופות הגדולות

מבין הקופות הגדולות (מעל 3 מיליארד שקל) קופת הגמל הכללית של פסגות הניבה את התשואה הטובה ביותר. פסגות גדיש כללי סיימה את 2015 עם תשואה מצטברת של 2.85%, שהעניקה לה גם את המקום הראשון בטבלת התשואות לשלוש שנים עם 20.78%. אלטשולר שחם ניצבת במקום השני עם תשואה של 2.63% בשנה שחלפה ותשואה מצטברת של 20.23% בשלוש השנים האחרונות.

 

אם בוחנים את כל קופות הגמל הכלליות, בלי להתייחס לגודלן, המנצחת הגדולה של 2015 היא קופת הגמל של הפניקס שהניבה את התשואה הגבוהה ביותר – 3.38%. גם מבין קרנות ההשתלמות הניבה הפניקס את התשואה הגבוהה ביותר ב־2015 – 3.14%. אחריה נמצאת מנורה מבטחים עם תשואה של 2.88% וכלל עם תשואה של 2.67%.

 

את המקום האחרון בקרב קופות הגמל תפסה אנליסט עם תשואה מצטברת של 1.03% בשנת 2015 ותשואה מצטברת של 16.16% בשלוש השנים האחרונות. קצת לפניה סיימה מגדל עם תשואה של 1.11% בשנת 2015 ותשואה של 16.39% בשלוש השנים האחרונות. גם בקרב קרנות ההשתלמות אנליסט תפסה את המקום האחרון עם תשואה מצטברת של 1.04% בלבד. לפניה ברשימה סיימה מגדל עם תשואה של 1.35% בשנת 2015 ותשואה של 16.43% בשלוש השנים האחרונות.

 

 

"השנה היתה מאוד תנודתית עם פערים מאוד גדולים בין מדדים שונים", אמר אמיר גיל, מנהל השקעות ראשי בגמל ובפנסיה בפסגות, בשיחה עם "כלכליסט". "בשוקי המניות היו מדדים של שווקים מתעוררים שירדו ב־14% ומנגד, היו מדדים באירופה וביפן שעלו יפה. לכן זה לא שינה רק כמה מניות אתה מחזיק, אלא גם איפה. תיק המניות שלנו נטה מאוד לחו"ל עם דגש על אותם מקומות שנהנים מהרחבה כמותית, כלומר אירופה ויפן.

 

במקביל היתה חשיפה נמוכה לשווקים מתעוררים כי ראינו בעיות של מטבע, צמיחה ורווחיות בחברות. לקראת הקיץ היינו עוד יותר זהירים על שוקי המניות לקראת עליית הריבית בארה"ב ונכנסנו לפוזיציה שמרנית שהשתלמה בסופו של דבר למרות התיקון של אוקטובר".

 

לגבי השוק הסולידי אמר גיל כי "הינו מאוד מוטים לאפיק הלא צמוד בגלל כל מה שהתחולל בשוק הסחורות. היה פער גדול השנה בין הצמוד והלא צמוד. הלא צמוד עשה הרבה יותר טוב. הרכיבים האלטרנטיביים שלנו, אשראי לא סחיר, קרנות השקעה פרטיות ונדל"ן, נתנו לא מעט תרומה והם ימשיכו לגדול בפסגות. הם מורידים תנודתיות ונותנים תשואות יפות".

 

גיל התייחס גם למה צפוי ב־2016 ואמר כי "השנה החדשה התחילה לא טוב. השוק מוטרד, אבל אני לא חושב שהמצב גרוע. אני חושב שזו התאמה שהשווקים עושים לקצבי צמיחה נמוכים יותר. אפשר להאשים את השווקים המתעוררים במה שקורה, כי אחרי שש שנים של עליות בעזרת הריבית האפסית בארה"ב, הסיפור הזה מאחורינו והשוק עושה את ההתאמות. זה לא משבר פיננסי, זו האטה של חלק מהמקומות וזה יתאזן".

 

 

שי יצחקי, מנהל השקעות עמיתים בהפניקס, סיפר ל"כלכליסט" כי "הקטנו במהלך 2015 את החשיפה המנייתית שלנו, ולכן נכנסנו למימושים של אוגוסט עם חשיפה נמוכה וזה עזר לנו מאוד. בהמשך, הקטנו במעט וזה תרם לנו. אבל הנושא העיקרי היה שבאפיקים הסחירים הצלחנו לעשות טוב יותר ממדדי הייחוס. גם בתחום הלא סחיר אנו משקיעים הרבה משאבים וזה יתרום לנו הרבה בשנים הבאות, ואף שדווקא האפיקים הסחירים יהיו אלו שיבלטו בשנים הקרובות".

 

יצחקי הוסיף כי "רוב השנה היתה לנו הטיה מסוימת לישראל במקום לח"ול, וזה תרם לנו מאוד. בשווקים מתעוררים היתה לנו פוזיציה לא מבוטלת כמעט כל השנה ופוזיציית היתר שהיתה לנו בסין חוסלה בעיתוי טוב, באזור מאי כשהמחירים היו יחסית גבוהים. רוב השנה ישבנו על משקל יתר באירופה, וזה גם תרם לנו".

 

לגבי השנה החדשה אמר יצחקי כי "נכנסנו ל־2016 עם פוזיציה שמרנית. אנחנו בחשיפה מנייתית יותר נמוכה מהממוצע בשוק היום, ואנו בהחלט מחפשים הזדמנויות להגדיל חשיפה. מנהל חיסכון ארוך טווח לא יכול להרשות לעצמו להתעסק בחיזוי של אסונות, אני חושב שחשוב להישאר צנועים. השוק מאוד אגרסיבי והיה עד עכשיו מימוש מאוד משמעותי. אנחנו לא הקטנו חשיפה, אבל אם הירידות יימשכו, אז זה בהחלט משהו שעומד על הפרק. אני חושב שיש בארץ מניות שמתומחרות מתחת לערכן ולכן שווה להחזיק אותן, אולם מה יעשה המדד מאוד תלוי בגורמים שקשה לחזות אותם".

 

 צילומים: אוראל כהן, עמית שעל, אריאל שרוסטר

 

"מחפשים להוריד את הסיכון"

דני ירדני, מנכ"ל קופות הגמל של אלטשולר שחם, אמר ל"כלכליסט" כי "התחלנו את השנה טוב בעזרת המח"מ הארוך כי השווקים עלו. ברבעון השני והשלישי היתה תמונת ראי בגלל שהנגידה דיברה על עליית ריבית והביאה לירידה באג"ח הממשלתיות, וזה פגע בנו קצת. במהלך ספטמבר התחלנו לטפס חזרה טיפה יחד עם שוקי המניות והאג"ח".

 

לגבי המשך השנה ציין ירדני כי "את 2016 פתחנו בסערה. יש חששות מאוד כבדים לגבי סין. אני חושב שמדובר במשהו קשה, אבל זה לא 2008. אנחנו לא בקריסה של כל המערכת, ואני חושב שהעניינים בסין הם נקודתיים. גם הירידה במחיר הנפט מכניסה הרבה אי־ודאות לתוך המערכת, ואנו מחפשים להוריד סיכון. אני חושב שהריבית בישראל ובארה"ב לא תשתנה כל כך בטווח הקרוב וסין תמשיך להשפיע על השווקים. ההנחה שלנו היא שהממשל ידע להתמודד, ולכן אנו צופים שנה יחסית דומה ל־2015. אני חושב שהדברים יירגעו ויהיה תיקון בשוקי המניות. השאלה הגדולה היא לגבי השווקים המתעוררים שהם חבוטים כרגע, אבל מתישהו הם יהיו הזדמנות קנייה לא רעה, רק שאני לא יודע מתי זה יקרה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x