$
בורסת ת"א

2015 היתה שנת הענן

טכנולוגיית מחשוב הענן הובילה את המגמות הבולטות בשנה החולפת. כך, הענן הפך את אמזון למצטיינת, עמד מאחורי הדשדוש ביבמ והיה אחד המנועים העיקריים למיזוגים הרבים בענף

שלומי כהן 07:2422.12.15

את שנת 2015 במגזר הטכנולוגיה אפשר לסכם בשתי מילים שקשורות אחת לשנייה: מיזוגים ועננים. בשנה החולפת נשברו שיאים של כמות המיזוגים והיקפם הכספי, ובמקביל האימוץ של ארגונים, גדולים כקטנים, את טכנולוגיות מחשוב ענן כבר לא מוטל בספק.

 

המעבר למחשוב ענן יימשך עוד שנים רבות, וכבר היום הוא מהווה את אחד המנועים המשמעותיים למיזוגים. בנוסף, מחשוב הענן גם עומד מאחורי החברה המצטיינת של 2015, והוא גם הסיבה לדשדוש בחברה המאכזבת.

 

החברה המצטיינת של השנה היא אמזון (AMZN), שמנייתה זינקה ב־114%. רוב הזינוק התרחש אחרי שהחברה חשפה את הנתונים של חטיבת שירותי הענן שלה (AWS) באפריל האחרון. ההכנסות של החטיבה צפויות לעמוד על 7.8 מיליארד דולר ב-2015, זינוק של 69.6% לעומת 2014. הצמיחה צפויה להמשיך גם ב־2016, שבה, לפי הערכות, ההכנסות יסתכמו ב־12.1 מיליארד דולר - זינוק של 55% לעומת 2015. פייסבוק (FBׂׂׂׂ), שנסקה ב־33.4%, ומיקרוסופט (MSFT), שהוסיפה 19.7% ושווי השוק שלה עומד כעת על 432 מיליארד דולר, גם בלטו לטובה השנה. המנכ"ל החדש של מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, דחף את החברה בעוצמה לכיוון מחשוב הענן. כעת, מיקרוסופט וגוגל (GOOG), שגם חזרה לעצמה עם עלייה של 40.8% לשווי שוק של 508 מיליארד דולר, הן היחידות שמאיימות על אפל (AAPL), ששווי השוק שלה עומד על 591 מיליארד דולר, בתחרות החברה הגדולה בעולם מבחינת שווי שוק.

 

 

המאכזבת של השנה היא יבמ (IBM), שמנייתה נפלה ב־13.2%. המעבר של יבמ למחשוב ענן לא היה מהיר מספיק כדי להדביק את הירידות במכירות של החטיבות האחרות. כך, את הרבעון השלישי של השנה היא סיימה עם הכנסות של 19.3 מיליארד דולר, ירידה של 14% לעומת הרבעון המקביל. בנוסף, יבמ מציגה כבר 14 רבעונים רצופים של ירידות בהכנסות.

 

אם מחפשים מי מהענקיות הוותיקות עשויה להפתיע ב־2016 ולנסוק, כדאי לשים לב לאינטל (INTC). היו שציפו שאינטל תקרוס השנה עקב המשך דעיכת שוק ה־PC, אבל זה לא קרה. על פי הערכות, המניה תסיים את השנה בדומה לאיך שהתחילה אותה - סביב 34 דולר למניה - והמשקיעים צפויים לקבל תשואת דיבידנד של כמעט 3%. שני דברים עשויים להקפיץ את אינטל בשנה הבאה.

 

 הראשון הוא העובדה שאינטל שולטת על 99% משוק מעבדי השרתים למרכזי המחשוב, ועליהם יש לה שיעור רווח גולמי של כ־65%. השני הוא שאפל עשויה לספק לאינטל תחום הכנסות נוסף ולהחזיר אותה לתפקיד ספקית מעבדי סלולר לאייפונים ואייפדים לצד הספקית הבלעדית קואלקום (QCOM). בינתיים, גם בלי שיתוף הפעולה, לאפל יש השפעה על מכירות מעבדי השרתים של אינטל: על כל 30 אייפונים חדשים שנמכרים לצרכנים, מרכזי המחשוב רוכשים שרת חדש שיתמוך בדאטה שמכשירים אלו מייצרים.

 

אלי פרוכטר, מנכ"ל איזיצ'יפ. צריך 75% מקולות בעלי המניות לאישור המיזוג עם מלאנוקס אלי פרוכטר, מנכ"ל איזיצ'יפ. צריך 75% מקולות בעלי המניות לאישור המיזוג עם מלאנוקס צילום: ערן יופי הכהן

 

המיזוגים שהוכרזו השנה ושעדיין נמצאים בתהלכי אישור, כמו DELL ו־EMC, סנדיסק (SNDK) וווסטרן דיגיטל (WDC) ומלאנוקס (MLNX) ואיזיצ'יפ (EZCH), יצאו לדרך בעיקר בשל המעבר של תעשיית ה־IT למחשוב ענן. המעבר הזה דוחף לאיחוד כוחות כדי לספק פתרונות חומרה, תוכנה ומעבדים טובים יותר למרכזי המחשוב של ענקיות טכנולוגיה כמו אפל, מיקרוסופט וגוגל. במקביל, גם ממשלת סין הכניסה השנה דלק למגמת המיזוגים, בעיקר בתחום השבבים. הממשלה החליטה להקים במדינה תשתית של פיתוח וייצור שבבים מכל הסוגים. זאת מאחר שחמישית ממנויי הסלולר בעולם נמצאת בסין. כך, לדוגמה, ווסטרן דיגיטל תממן את רכישת סנדיסק ב־19 מיליארד דולר, בין השאר בעזרת כ־4 מיליארד דולר שהממשלה הסינית תשקיע בה.

 

הקרב על איזיצ'יפ מתחמם

 

אחד מתהליכי המיזוג המרתקים השנה הוא של מלאנוקס ואיזיצ'יפ. הצבעה הראשונה על המיזוג נדחתה ברגע האחרון, והוקצבו לאיזיצ'יפ 30 יום כדי לחפש רוכש במחיר גבוה מהצעת מלאנוקס, שעומדת על 25.5 דולר למניה במזומן. בתום התקופה לא נמצא רוכש, וכעת גורלה של איזיצ'יפ ייקבע בהצבעה ב־19 בינואר. כדי שהמיזוג יעבור, איזיצ'יפ זקוקה לאישור של 75% מבעלי המניות שלה.

 

המאבק על אישור המיזוג התחמם בתחילת החודש, כשמייסד ומנכ"ל איזיצ'יפ אלי פרוכטר קבע תקדים ונרשם בעצמו לפורום המשקיעים האמריקאי של גורו הטכנולוגיה ג'ורג' גילדר. אחרי שהסתבר שהמשקיעים בפורום הם הגרעין הקשה שלא מוכן להיפרד מהחברה, פרוכטר החל להתכתב איתם ישירות. חילוקי הדעות בין פרוכטר למשקיעים מבוססים גם על הבדלי תרבויות. כך, למשל, המשקיעים מאמינים שהעסקה היא תולדה של חברות עם מנכ"ל מלאנוקס איל וולדמן ושפרוכטר לא חיפש רוכש שיציא מחיר טוב יותר. המשקיעים לא מתייחסים לעובדה שעל כל דולר נוסף שפרוכטר היה

מצליח להשיג מרוכש אחר, הוא היה מתעשר בעוד 700 אלף דולר. בנוסף, המשקיעים לא מבינים שהשוק שבו פעילה החברה קיבל תפנית ועל ידי מיזוג עם מלאנוקס שתי החברות עשויות לזנק קדימה.

 

על פי הערכות, המיזוג יקום או ייפול על הצבעת קרן הגידור רייג'ינג קפיטל, שמחזיקה ב־ 8.1% מאיזיצ'יפ. מנהלי הקרן עדיין מצהירים שיצביעו נגד, אך לא סביר שהקרן, שכבר אין לה גידור אפקטיבי ליום ההצבעה, תתנדב להפסיד מיליוני דולרים בשל קריסת המניה במקרה שהמכירה תתבטל. אם הם לא יצטיידו בגידור חדש, שעלותו רבה, סביר להניח שהם יצביעו בעד וייצאו מההשקעה ברווח.

 

השורה התחתונה: המיזוגים והמעבר לטכנולוגיית מחשוב ענן היו המגמות הבולטות של 2015. מגמה נוספת היתה העלייה בהיקף ההשקעות של הממשל הסיני בתחום השבבים.

 

הכותב הוא יועץ ומשקיע בני"ע שונים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x