$
בורסת ת"א

"הבורסה טרקה את הדלת בפני חברות זרות שרוצות להיסחר בתל אביב"

בכירי בנק ההשקעות אייג'יס, המנסים לקדם הנפקות של חברות ישראליות, ולרשום חברות ביומד זרות בת"א מנסים לעכל את החלטת הבורסה לסגור את הברז לחברות זרות

רעות שפיגלמן 08:3013.12.15

"חברות זרות ששקלו או תכננו לבוא לבורסה בתל אביב יושבות עכשיו על הגדר ומחכות לראות אילו החלטות תקבל הבורסה", כך אמרו בכירי בנק ההשקעות אייג'יס (AEGIS) בשיחה עם "כלכליסט". מנכ"ל זרוע ההשקעות של הבנק דיוויד באקי, ראש גיוס ההון של הבנק אדם סטרן ומנכ"ל הבנק איוון מיריאנטופולוס הגיעו לישראל לפני כשבועיים לסבב פגישות עם כמה עשרות חברות ישראליות הבוחנות אפשרות להנפיק בוול סטריט.

 

אייג'יס האמריקאי מתמחה בחברות ביומד וטכנולוגיה המבקשות להנפיק בוול סטריט, חברות קטנות ובינוניות עם שווי שוק של עד מיליארד דולר. עם החברות שהבנק ליווה להנפקה נמנות Micronet, Oramed, Rosetta ו־biondv. גם חברת הביומד הישראלית אלקוברה, שהנפיקה לראשונה בנאסד"ק במאי 2013 וגייסה 25 מיליון דולר לפי שווי של 113 מיליון דולר, הסתייעה באייג'יס.

 

אייג'יס עובד משני צדי המתרס: הוא מסייע גם לחברות ישראליות המעוניינות להגיע לוול סטריט, בייחוד לנאסד"ק, המרכזת פעילות הייטק ענפה. כמו כן הוא מסייע לחברות זרות, בעיקר בתחום הביומד, לעלות על הגל הנוכחי ולהגיע לבורסה בתל אביב. אלא שהצעד האחרון שנקטה הבורסה המקומית מונע מכמה חברות להשלים כניסתן אליה.

 

חברות זרות הנחשבות קטנות בקנה מידה של וול סטריט ניצלו עד לאחרונה את האפשרות להיכנס למדדים בתל אביב בהסתמך על שווי השוק שלהן בארה"ב. כך הן יכלו לבצע הנפקה פרטית לתעודות הסל ולשלשל לכיסן מיליוני דולרים. חברות הביומד שהגיעו לכאן, ובראשן מנקיינד, עוררו סערה כשנכנסו באופן פסיבי למדדים. נוכח הביקורת הנוקבת והספקות לגבי יציבותן הפיננסית, הבורסה ביקשה לעצור הכל. בחודש שעבר החליטו בבורסה לדרוש כי לחברות שמבקשות להנפיק בישראל תהיה "זיקה ישראלית". לכן הן מנועות מלהגיע לתל אביב.

 

 

לדעתכם המניע העיקרי של החברות לגייס בתל אביב הוא כניסה למכשירי השקעה פסיביים כמו תעודות סל?

"חברות מארה"ב יכולות לבצע רישום כפול לא רק בתל אביב. זה עסק כלכלי לכל דבר — הן יגיעו למקום שבו יוכלו לקבל תמחור הוגן ולגייס כסף".

 

מימין: אדם סטרן, דיוויד באקי ואיוון מיריאנטופולוס מימין: אדם סטרן, דיוויד באקי ואיוון מיריאנטופולוס צילום: אוראל כהן

 

הישראליות יוצאות לחו"ל

באייג'יס לא היו מעורבים בהגעתן של חברות ביומד לתל אביב בחודשים האחרונים. בכירי הבנק נפגשו לפני שבועיים עם נציגי הבורסה בעיקר כדי להבין את הסיבה לקיפאון הקיים. "אנחנו מעוניינים להבין מהן האפשרויות של חברות זרות שרוצות להגיע לכאן".

 

ומה לגבי החברות שמנגד — ישראליות שבודקות הנפקה בוול סטריט?

"יש כרגע 12 חברות שבוחנות או נמצאות בתהליך קונקרטי לקראת גיוס בוול סטריט, בעיקר מענפי הביומד, הביוטכנולוגיה והטכנולוגיה".

 

תמונת המצב בבורסה סבוכה. לא רק שכניסתן של חברות זרות לתל אביב נעצרה נוכח הדרישה לזיקה ישראלית, גם החברות המקומיות, שלא מצליחות להשיג בישראל תמחור הוגן, פונות לחו"ל.

 

מדוע חברות ישראליות בורחות לחו"ל בעוד זרות משוועות להגיע הנה?

"הנוסחה פשוטה: כל חברה מגיעה להיכן שהיא יכולה לגייס כסף".

 

עם הפנים לנאסד"ק

חלק ניכר מההנפקות שקידם אייג'יס הוא תולדה של שיתוף פעולה של הבנק עם פירמת עורכי הדין  ZAG/S&W שבבעלות משותפת של זיסמן אהרוני גייר. עו"ד עודד הר־אבן, שותף־מנהל המוביל את פעילות המשרד בוול סטריט,  מציין כי בכירי הבנק נפגשו עם מנהלי עשרות חברות ישראליות המבקשות לגייס בארה"ב.

 

עוד סיפר הר־אבן כי לפני כשבועיים אירח במשרדו בניו יורק את הפורום העסקי הישראלי. לאירוע הגיעו כ־120 איש מהקהילה העסקית בעיר ושר האוצר משה כחלון. כחלון ציין כי בא לניו יורק כדי לקדם את הטיפול ביובש בבורסה. כחלק מהמהלך לעידוד המסחר בה קיים כחלון גם פגישה עם מנכ"ל נאסד"ק, בוב גרייפלד, כדי לבחון אפשרות לשיתוף פעולה בין תל אביב לנאסד"ק. הר־אבן מציע פתרון משלו לבעיה — חקיקה שתחייב את הגופים המוסדיים להשקיע השקעה מינימלית במניות של חברות ישראליות בתל אביב.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x