$
בורסת ת"א

הרפורמה בגמל צפויה להיתקע בגלל החרגת הקופות המפעליות

שר האוצר מבקש למנוע מהבנקים לבצע גם את התפעול וגם את הברוקראז' לקופות הגמל, אבל כעת דורש החרגה שתדחה את ביצוע הרפורמה. גם השינוי המתוכנן בבורסה מעוכב בגלל כחלון

רעות שפיגלמן 08:3403.12.15

שר האוצר משה כחלון פועל להחריג את קופות הגמל המפעליות מהרפורמה המתוכננת להפרדת התפעול מהברוקראז'. ל"כלכליסט" נודע כי באגף שוק ההון, שהתבקש למצוא פתרון לבעיה, תומכים בהחרגה — ולכן סביר שהרפורמה תיתקע למשך חודשים.  

הסתדרות העובדים הכללית חוששת כי הרפורמה תפגע בקופות המפעליות, שלא יוכלו לקבל שירותי תפעול במחיר נמוכים כפי שקורה היום. לאחר שנפגש עם נציגי הסתדרות העובדים, ביקש כחלון להחריג את הקופות המפעליות, המנהלות נכון לסוף אוקטובר 383 מיליארד שקל.

 

כיום קופות הגמל מקבלות שירותי תפעול בעיקר מארבעה בנקים. מנהלי הגמל מבצעים כ־60% מפעילות הברוקראז' שלהם אצל אותו בנק שמבצע עבורם את התפעול. פעילות הברוקראז' רווחית יחסית, וכך גם ניהול החשבון בבנק עבור קופת הגמל. באוצר טוענים כי בנקים מסוימים יצרו סבסוד צולב כשתפעלו קופות גמל גדולות עבור בתי ההשקעות במחירי הפסד או איזון, כדי להרוויח מהברוקראז'. פעילות התפעול נעשית בעמלות נמוכות — 0.04% על התיק.

 

עוד טוענים באוצר כי בעוד דמי התפעול משולמים על ידי הגוף המנהל, הרי שאת עמלות הברוקראז' ודמי המשמורת משלמים החוסכים. לטענת ההסתדרות, הקופות המפעליות משלמות הכול מכיסן ולכן לא מושפעות מהסבסוד הצולב. הקופות המפעליות הוקמו ביוזמת ארגוני העובדים בסקטורים ובענפים כמו טקסטיל, שירותי רפואה ותעשייה. נהוגים בהן דמי ניהול נמוכים כי אין להן הוצאות תפעול ומחקר גבוהות.

 

השינוי המתוכנן ימנע מגופי הגמל לבצע את התפעול ואת הברוקראז' אצל אותו גוף. נראה כי הבנקים ימשיכו לספק רק את שירותי הברוקראז', שהם לאין שיעור רווחיים מהתפעול, שמכניס להפועלים, לאומי, מזרחי טפחות והבינלאומי יחד כ־250 מיליון שקל בשנה. לאחר המהלך תבוצע פעילות התפעול או בידי חברות מחשוב פרטיות או "בתוך הבית".

 

שר האוצר משה כחלון שר האוצר משה כחלון צילום: עומר מסינגר

 

הקופות המפעליות מהוות 17% משוק הגמל, אך כל אחת בפני עצמה היא קטנה ולכן כושר המיקוח שלהן מול גופי התפעול קטן מאוד. אחרי המהלך גופי התפעול הפרטיים לא יהיו כפופים לעמלה מקסימלית של 0.1% שקבעה ועדת בכר, ולכן בקופות המפעליות חוששים מעלויות גבוהות שיוטלו עליהן.

 

כחלון מעכב רפורמה נוספת, בבורסה, המבקשת לשנות אותה מקואופרטיב ללא מטרת רווח לחברה עם בעלי מניות. חברי הבורסה זעמו כי נתח הבנקים המתוכנן לאחר ההפרטה, 70%, גדול מדי. כחלון מסכים עמם ומבקש שלבנקים יהיה נתח מצומצם יותר.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x