$
השורה התחתונה

השורה התחתונה

שופינג עדיף לעשות בחו"ל

מיעוט ההנפקות בסקטורים היצרניים בישראל גורר תשואות ופרמיות סיכון נמוכות. בחו"ל יש חברות איתנות יותר עם היצע מבטיח למשקיע

אלי לוי ויוטב קוסטיקה 08:4718.11.15
אחד המאפיינים הבולטים בשוק החוב המקומי הוא חוסר פיזור בסדרות האג"ח הקיימות ברמת המנפיק וברמה הסקטוריאלית. לראיה, יותר מ־75% מגיוסי החוב השנה היו בפיננסים ובנדל"ן — מגזרים הקשורים מאוד זה לזה. החשיבות של פיזור ראוי באה לידי ביטוי ביתר שאת בדצמבר 2014, כאשר צניחת מחירי האנרגיה והמשבר הכלכלי ברוסיה — בשילוב עם כישלון הנפקת חברת אדמה בארה"ב — זעזעו שלוש פירמידות מרכזיות בשוק המקומי: אי.די.בי, אפריקה השקעות וכלכלית ירושלים, שגררו מטה סדרות אג"ח רבות.

 

המחסור במנפיקים ממגזרים כמו התעשייה, הטכנולוגיה והפארמה מייצר כיום עיוות בולט בתשואות ובפרמיות הסיכון (מרווח מהעקום הממשלתי המקביל) של סדרות אג"ח קיימות מהמגזרים הללו, אשר נמוכות משמעותית מהממוצע של סדרות באותו דירוג. את הפתרון לעיוות מוצאים כיום באלטרנטיבות השקעה מחוץ לישראל, כלומר אג"ח בחו"ל, שם יש מגוון חברות, שמלבד היותן חזקות יותר פיננסית בהשוואה לחברות הישראליות, הן גם מעניקות תשואות ופרמיות סיכון מעניינות יותר.

 

לדוגמה, חברת ההלבשה דלתא גליל, שמייצרת עבור מותגי־על כמו טומי הילפיגר ונייקי וגם עבור רשתות ענק כמו וולמארט, במקביל למכירת פריטי הלבשה תחת המותג העצמאי שלה. החברה, המדורגת A1 בידי מידרוג, מציגה מאזן חזק ושיפור מרשים בתוצאות בשנים האחרונות בזכות מהלכי ניהול נכונים. אך למרות המחמאות, ברמת החוב, משקיעים שמעוניינים להיחשף לסדרת החוב הארוכה של החברה, סדרה א' הנפדית ב־2028 (מח"מ 5.84 שנים), ייאלצו להסתפק בתשואה שקלית נמוכה של 2.7%, המייצגת מרווח של 121 נ"ב בלבד מהממשלתי. האם האג"ח של דלתא צריכה להיסחר במרווח הגבוה בכ־0.5% בלבד מאג"ח ברמת פיקדון בנקאי של בנק מזרחי טפחות (מזרחי 41), המדורגת AAA? כנראה שלא. אלטרנטיבת השקעה מעניינת במקרה זה היא אג"ח של חברת הביגוד PVH, המדורגת BB+ בדירוג עולמי, שמחזיקה בכמה מותגים חזקים מאוד, כמו קלווין קליין וטומי הילפיגר (שדלתא מוכרת לה בגדים). לחברה מחזור מכירות שנתי של יותר מ־8 מיליארד דולר, תזרים חזק ורווחיות תפעולית של כ־9.8%, הגבוהה מזו של דלתא. והתשואה? הסדרה של PVH לפדיון ב־2022 (מח"מ 5.9) תעניק למשקיע תשואה של 4.7% בפרמיית סיכון של 265 נ"ב — פרמיה כפולה מהסדרה המקבילה של דלתא.

 

 צילום: נמרוד גליקמן

 

דוגמה נוספת היא חברת טמפו, שמייצרת ומייבאת משקאות ומדורגת A2 בידי מידרוג. מי שקונה כיום אג"ח שלה, הנפדית בסוף 2024 (מח"מ של 4.3), ייאלץ להסתפק בתשואה שקלית נמוכה מאוד של 2.45% בשנה, המייצגת מרווח של 148 נ"ב בלבד מהממשלתי המקביל. במקרה זה מעניין לבחון את האג"ח של Grupo Bimbo המקסיקנית, אחת מחברות המאפים הגדולה בעולם. שווי השוק שלה 13.8 מיליארד דולר והיא בעלת דירוג עולמי של BBB בידי שלוש סוכנויות. האג"ח מעניקה למשקיעים במח"מ זהה תשואה של 3.2% ומרווח של 160 נ"ב מהממשלתי האמריקאי.

 

היציאה לחו"ל במקרה זה היא אסטרטגיית Win-Win. גם פיזור השקעות שכה הכרחי בשוק המקומי, גם חשיפה לחברות חזקות עם פיזור גלובלי רחב וגם הגדלת התשואה הפנימית הכוללת של תיק ההשקעות, כאשר את החשיפה המטבעית יכולים המוטרדים לגדר.

אלי לוי הוא מנכ"ל מור קרנות נאמנות, יוטב קוסטיקה הוא הכלכלן הראשי במור קרנות נאמנות

 

העיוות: התשואות של אג"ח מענפי התעשייה נמוכות משמעותית מהממוצע של סדרות באותו דירוג

 

מקור העיוות: מחסור במנפיקים ממגזרים כמו תעשייה, טכנולוגיה ופארמה, הן ברמת המנפיק והן ברמה הסקטוריאלית

 

דוגמאות: אג"ח במח"מ זהה עם מרווחים משופרים

 

השורה התחתונה: היציאה לחו"ל מציעה פיזור השקעות, חשיפה לחברות גלובליות חזקות והגדלת התשואה בתיק
בטל שלח
    לכל התגובות
    x