$
בורסת ת"א

גרגורי גורטובוי: "אני הבעלים של ישראל 18, ככל שאני יודע"

לקראת הדיון שייערך היום בביהמ"ש בבקשה למנות מפרק זמני לפירמידת החובות שהותיר אלכסנדר גרנובסקי לבעלים החדש, זימן גורטובוי מסיבת עיתונאים, ניסה להרגיע את הנושים והכחיש כי גרנובסקי הוא עדיין הבעלים: "יש לי מסמכים"

רעות שפיגלמן וענת רואה 07:0804.11.15

אם מחפשים את הסיבה לתזמון של מסיבת העיתונאים שערך שלשום גרגורי גורטובוי, בעל השליטה החדש בישראל 18, הרי שהיא קשורה, אולי, לדיון שיתקיים היום בבקשת הפירוק שהגישו נושים של החברה לבית המשפט המחוזי בחיפה.  

גורטובוי, ביקש לשדר במסיבת העיתונאים "עסקים כרגיל", אבל מעל לראשו של איש העסקים (45) היהודי־אוקראיני, לא מעט סימני שאלה בנוגע לקשריו עם אלכסנדר גרנובסקי, בעל השליטה הקודם בקבוצה. לפי אחת הטענות, שגורטובוי מכחיש, גרנובסקי הוא עדיין הבעלים האמיתי של הקבוצה. גרנובסקי שהחליט לחסל את עסקיו בישראל ביולי האחרון, העביר את השליטה בישראל 18, חברה פרטית המאוגדת בהולנד ושולטת בפירמידת חברות, לגורטובוי תמורת סכום לא ידוע. בעלי מניות נוספים של ישראל 18 הם קרן צדקה המאוגדת תחת השם קרן חב"ד 770 ויוסי שניאורסון.

 

ערבות אישית לחובות החברה

לפני שבועיים הגישו קרן פורטיסימו וצביקה בארינבוים בקשה למינוי מפרק זמני לישראל 18 בנימוק של אי־תשלום חוב של 30 מיליון שקל כלפיהם ובטענה שהחברה חדלת פירעון. במהלך הדיון טען עו"ד ליאור דגן בשם המבקשים כי "לאחרונה גם הודיעו נציגי החברה שלא זו בלבד שאין להם יכולת לשלם אלא גם אין להם כוונה לשלם את החוב".

 

החוב, נטען, מובטח בין השאר בערבויות אישיות של גרנובסקי, שניאורסון ואנשים נוספים (לטענת פורטיסימו, יש לה ערבות אישית נוספת של גרגורי גורטובוי). לפי הבקשה, נפתלי שני הוא נושה מהותי נוסף שלו חייבת החברה 25 מיליון שקל. עוה"ד של ישראל 18 אלי שמילביץ' טען שהחוב שבפיגור הוא של 8 מיליון שקל, שאותו תשלם החברה בתוך שבוע. בסופו של דבר קבע בית המשפט שראוי להמתין עם עניין מינוי המפרק הזמני לתחילת נובמבר.

 

גרגורי גורטובוי גרגורי גורטובוי צילום: נמרוד גליקמן

 

פירעון חלקי של החוב

לקראת הדיון שיתקיים היום בבקשת הפירוק הודיעו פורטיסימו ובארינבוים לפני כמה ימים לשופט עדי זרנקין כי הם קיבלו חלק ניכר מהחוב שבפיגור כלפיה, אך לא את כולו. פורטיסימו טענה שקיבלה כבר 1.5 מיליון דולר ובארינבוים קיבל כ־2.3 מיליון דולר. הבקשה למינוי מפרקים זמניים לישראל 18. במקביל הגישה ישראל 18 "התנגדות נחרצת" למינוי מפרקים זמניים בטענה כי המניע האמיתי ביסוד ההליכים הוא ניסיונם של האחים ויליגר, הבעלים הקודמים של ויליפוד, לרכוש את פעילותה העסקית של ויליפוד מישראל 18, ניסיון שעד כה לא עלה בידם שכן המחיר המוצע נמוך לאין שיעור מהמחיר בו הם עצמם מכרו את השליטה לחברה רק לפני שנה וחצי.

 

לטענת החברה, אין צל של ספק כי כאשר האחים ויליגר נכחו שהחברה לא משתפת פעולה עם תכניתם, החליטו לנסות להשתלט על פעילותה העסקית באמצעות הליך זה. במסיבת העיתונאים טען גורטובוי כי החוב כלפי פורטיסימו ועוד כמה נושים נפרע בסוף אוקטובר, אך סירב לדבר על היקף הפירעונות וכמו כן הוא סירב לציין כמה שילם לגרנובסקי תמורת רכישת השליטה.

 

במהלך מסיבת העיתונאים גורטובוי נשאל לגבי השמועות שלפיהן גרנובסקי הוא עדיין הבעלים האמיתי של הקבוצה, והשיב: "אנשים יכולים לאמר מה שהם רוצים. אני הבעלים של ישראל 18, ככל שאני יודע, ויש לי מסמכים שמעידים על כך". אחרי השתהות קצרה הוא הוסיף: "אני מופתע לשמוע את זה". שאלה נוספת שהופנתה כלפיו היא כיצד זה ייתכן שגרנובסקי עזב אולם יוסי שניאור, מי שהיה היועץ הכלכלי של גרנובסקי, עדיין נשאר באמבלייז ומחזיק מניות. השיב גורטובוי: "אנחנו נמצאים בדמוקרטיה ואנשים הם חופשיים. אין לאנשים שייכות ספציפית למישהו מסויים". לדברי גורטובוי, הוא גם אינו יודע אם שניאור פועל בשמו של גרנובסקי.

 

בקשת הפירוק לא מוצדקת

כאמור, לקבוצה שבשליטתו של גורטובוי חובות כלפי קרן פורטיסימו, נפתלי שני, וכלפי צביקה בארינבוים, שממנו רכש גרנובסקי את השליטה ב־BGI ב־2012 מיתמורת 128 מיליון שקל. גורטובוי נשאל מדוע הוא לא משלם את החובות אם הוא כל כך עשיר וענה: "אף פעם לא השתמשתי בטענה שאני עשיר כדי לשלם חובות. ל־BGI יש חובות כלפי כמה נושים כבר כמה שנים, חובות שהיו צריכים להיות משולמים. חלק מהחובות נפרעו בתמורה לנכסים. אנחנו לא במצב שאנחנו לא רוצים לשלם ולנושים אין סיבה לחשוש. החובות האלו נוצרו בעבר ואני עושה על מה שביכולתי כדי לפרוע אותם. כל מי שמלווה כסף, באופן טבעי יש לו סיבה לחשוש, וחלק מהמלווים גם דורשים ריבית מפולפלת מעבר למה שצריך. בקשת הפירוק שהוגשה לפני כשבועיים היא לא מוצדקת הוגשה על ידי מי שיש לו אינטרס לכך".

 

בנוסף, גורטובוי גם טוען שמחזיקי האג"ח לא צריכים לחשוש מהתשלום של ה־36 מיליון שקל שהם צריכים לקבל בסוף מרץ הקרוב. מחזיקי האג"ח אישרו בשבוע שעבר את העמדת האג"ח לפירעון מיידי ובבורסה האג"ח נמצא בהשעיית מסחר כיום. גורטובוי אומר על מחזיקי האג"ח כי " אני מבין שבישראל יש תרבות מסויימת של התנהלות בנושא זה. התנהגותם נראית לי קצת שונה מהתנהלות מחזיקי אג"ח כפי שאני מכיר משוקי הון בעולם".

 

כאשר גרנובסקי רכש את BGI הוא הצהיר שרווחיה יחולקו לקרן הצדקה חב"ד. גרנובסקי הצהיר שמטרת הקרן היא חלוקת תרומות בקהילות היהודיות בעולם. גורטובוי שנשאל אם הרווחים אכן יועברו לקרן חב"ד השיב לשאלה במילה אחת: "לא". גורטובוי גם התייחס למערכת היחסים בינו לבין האחים ויליגר שמכרו את ויליפוד לפני כשנתיים לגרנובסקי. גורטובוי טוען שבעצם המכירה הם החליטו לעזוב את החברה, אולם בפועל עדיין לא עזבו.

 

 "אני רוצה להרחיב את הנוכחות של ויליפוד בזירה הבינלאומית, להגדיל את ההיקף בהיבט של הספקים וגם את היקף הלקוחות. ישנה הזדמנות לספק את המוצרים שמייבאת החברה לישראל גם למדינות נוספות, בייחוד שוק המוצרים הכשרים בארה"ב ובריטניה". על העובדה שהאחים ויליגר עדיין נמנים על הנהלת החברה הוא אמר: "אין פה עניין אישי ביני לאחים ויליגר, אני מקווה שנפתור את העניין יחד".

 

אין סיבה לפירעון מיידי

בהתייחסו למחזיקי האג"ח שדרשו להעמיד את החוב כלפיהם לפירעון מיידי עקב חששם שהחברה לא תוכל לעמוד בו, הבטיח גורטובוי: "החברה תעמוד בכל התחייבויותיה ואנו פועלים לפירעון החוב. עם זאת, יש לזכור כי מועד התשלום המקורי הוא מרץ 2016 ואין למחזיקים כל סיבה לבקש פירעון של הסכום מוקדם יותר". תשלום האג"ח אמור להיות מבוצע ממזומנים שנמצאים בבנק באוסטריה (Meinl Bank) שם יש לישראל 18 פקדון של יותר מ־10 מיליון דולר, והבנק טרם שחרר את הכסף לטובת נאמן האג"ח.

 

"איני יכול להיות דובר של הבנק ואיני בטוח שאני גם מבין עד הסוף את התנהלותו" אמר גורטובוי, "הצלחנו, בעמל רב, להגיע להסכם עם הבנק ואני מקווה שהבנק יעמוד בו. BGI עשתה, עושה ותעשה כל מאמץ כדי לקבל את הכסף בהקדם האפשרי. מחזיקי האג"ח, לעניות דעתי, לא יעשו נכון אם יבקשו להעמיד את האג"ח לפירעון מיידי. המקסימום שהם עלולים לגרום לה הוא חבלה ל־BGI. במהלך סוף השבוע הבנק חתם על הסכם שלפיו♥ בנוסף לחצי מיליון דולר שכבר הועברו, אמורים לעבור עוד חצי מיליון דולר ואת יתרת הפיקדון הבנק התחייב לשחרר עד 25 בנובמבר. אני מקווה כי כך יקרה".

 

בנקאות, הנדסה ופשיטת רגל בחברת התעופה

גורטובוי הוא יו"ר בנק ההשקעות האוקראיני GHP Group ויו"ר Platinum Bank, שבעבר נטען כי היה בבעלותו של גרנובסקי. לפני כשלוש שנים היה גורטובוי יו"ר חברת התעופה Aerosvit אשר נקלעה לקשיים והגיעה לפשיטת רגל. ולפני כן הוא היה יו"ר בנק ההשקעות האוקראיני רנסנס קפיטל.

 

לדבריו, היכרותו עם גרנובסקי מקורה לפני למעלה מעשר שנים במסגרת עבודתו כבנקאי השקעות. גורטובוי הוא מהנדס וכלכלן, לדבריו, הוא נולד באודסה וכיום מתגורר בקייב. יש לו שני ילדים ואת זמנו הוא מחלק בין משפחתו בקייב, לבין דירה ברמת אביב, שאותה לדבריו הוא פוקד לאחרונה מדי שבוע.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x