$
בורסת ת"א

"נחרים את האג"ח של תשובה, אלא אם המחיר יירד ל־80 אג'"

בגיוס החוב שביצע יצחק תשובה בפברואר, לראשונה מאז ההסדר בדלק נדל"ן, הצהירו מוסדיים רבים כי יחרימו את ההנפקה ואחר כך רכשו בשקט את האג"ח בשוק. היום מתכוונת קבוצת דלק לגייס 300 מיליון שקל נוספים, והמוסדיים נשמעים פחות נחרצים

אורן פרוינד 07:5715.10.15

איש העסקים יצחק תשובה שב ומנסה לחזק את הקשרים הרעועים שלו עם שוק ההון הישראלי. קבוצת דלק שבשליטתו (61%) צפויה לצאת היום לגיוס חוב של 300 מיליון שקל, בפעם השנייה מאז ביצעה דלק נדל"ן ב־2012 הסדר חוב של 2.15 מיליארד שקל וגילחה למשקיעים 65% מהחוב.

 

הפעם הראשונה שתשובה חזר לגייס מאז הסדר החוב היתה בפברואר השנה. אז נתקלה הקבוצה בחרם של הגופים המוסדיים והתנגדות עזה מצד פוליטיקאים שביקשו לבוא עם תשובה חשבון. קבוצת דלק היא אחת מקבוצות האחזקה החזקות במשק הישראלי עם יתרות מזומנים עצומות של 3.4 מיליארד שקל, שיעורי מינוף נמוכים של 29% בלבד (LTV) ואג"ח שנסחרות בתשואות לפדיון של 0.5%–5%.

 

למרות כל אלו, גיוס האג"ח של דלק בפברואר לווה בביקורת ציבורית נוקבת, הן מצד בתי ההשקעות הגדולים בישראל כמו פסגות, כלל ואיילים, שהודיעו כי יחרימו את הגיוס, והן מצד פוליטיקאים כמו יו"ר מרצ זהבה גלאון שקראה למשקיעים שלא להשתתף בהנפקה של דלק. הלחץ הציבורי עשה את שלו, ואכן בהנפקה של דלק (אג"ח ל"א) בפברואר לא השתתפו גופים מוסדיים גדולים למעט בתי ההשקעות איילון, מור ומנורה שהזמינו וקיבלו ביחד 41 מיליון שקל לקרנות הנאמנות שלהם.

 

יתר הביקושים בשלב המוסדי הגיעו בעיקר מגופי נוסטרו, כלומר בתי השקעות קטנים שמשקיעים את ההון העצמי שלהם ולא כספי עמיתים מנוהלים. למרות החרם של המוסדיים הגדולים תשובה זכה אז לביקושים אדירים של יותר ממיליארד שקל והצליח לגייס לבסוף 800 מיליון שקל — פי שניים מהסכום שאותו תכנן לגייס במקור.

 

הפעם מדובר בהרחבה של סדרה ל"א, שעומדת לפדיון בחמישה תשלומים לא שווים בשנים 2025–2020. סדרה זו נסחרת כיום בתשואה לפדיון של 4.95% לאחר שאיבדה 0.8% מאז הונפקה. מדובר בתשואה גבוהה ביחס לגיוסי חוב בשוק ההון, שנובעת בין היתר מאי־הוודאות שאופפת את הקבוצה על רקע הסאגה המתמשכת באישור מתווה הגז. זה גם הרקע לעובדה שמניית דלק איבדה 33% מערכה בשנה האחרונה.

 

אג"ח ל"א זכתה לדירוג A על ידי P&S מעלות ובדירוג מקביל של A1 על ידי מידרוג. חברות הדירוג העניקו את הדירוג לגיוס של עד 600 מיליון שקל, אולם דלק תנסה בשלב ראשון לגייס 300 מיליון שקל, ורק אם תזכה לביקושי יתר גבוהים, היא עשויה להגדיל את הגיוס.

 

יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: אוראל כהן

 

בשונה מההנפקה הקודמת שבה הודיעו מוסדיים כי לא ישתתפו בהנפקה, הפעם הטון שלהם נשמע מתון יותר. למעט פסגות ואיילים שהודיעו כי לא ישתתפו גם בגיוס הקרוב על רקע שמיטת החובות של דלק נדל"ן, שאר המוחסדיים לא שללו השתתפות בגיוס. הסיבה לשינוי הטון נעוצה אולי בעובדה שמוסדיים שהצהירו ברבים בפעם הקודמת כי יחרימו את הגיוס, אכן לא השתתפו בשלב המוסדי, אולם רכשו את האג"ח בשוק לאחר מכן, תוך שהם מוותרים על ההנחה שלה היו זכאים במכרז המוסדי.

 

מבדיקה שערך אתר סטוקר לבקשת "כלכליסט" עולה כי נכון להיום, מחזיקים מרבית הגופים המוסדיים באג"ח מסדרה ל"א שהוחרמה על ידיהם בפברואר. כך, למשל, בית ההשקעות פסגות שהוביל אז את הקו הלוחמני נגד השתתפות בגיוס החוב של קבוצת דלק, מחזיק היום אג"ח מסדרה ל"א בשווי של 10 מיליון שקל. לצד פסגות מחזיקים באג"ח אלה מוסדיים נוספים: ילין לפידות (260 מיליון שקל), הראל (117 מיליון שקל), מיטב דש (73 מיליון שקל), מנורה (72 מיליון שקל) ומגדל (40 מיליון שקל).

 

 

קובי שגב, מנכ"ל איילים קרנות נאמנות, אמר אתמול ל"כלכליסט" כי גם היום הוא אינו מוכן להשתתף בהנפקה של תשובה בכל מחיר: "לא נשתתף בגיוס של תשובה, לא בציבורי ולא במוסדי. אנחנו עושים זאת מתוך אחריות למשקיעים שלנו כשאנו מתחייבים שלא נשקיע שוב בחברה שלא החזירה חובות במלואם. עם זאת, חשוב להבין שאנחנו לא מאלו שמחרימים את השלב המוסדי ורוכשים בציבורי. גם שם לא תמצא אותנו. אבל אם האג"ח תרד ל־80 אגורות ותהיה הזדמנות קנייה, אז אולי אני אקנה אותה. הכל שאלה של מחיר".

 

נכון להיום, לדלק יש שמונה סדרות של אג"ח סחירות בהיקף של 4.6 מיליארד שקל. הגיוס הנוכחי נועד להחליף חובות ישנים של דלק שנושאים ריבית שקלית ממוצעת של 5.5%, בחוב חדש בריבית נמוכה יותר. גיוס זה לא צפוי להגדיל את החוב הפיננסי נטו של הקבוצה שעומד על 3.3 מיליארד שקל, מכיוון שדלק צפויה לפרוע ביום ראשון הקרוב 300 מיליון שקל לאג"ח ט"ו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x