$
בורסת ת"א

נחשף בכלכליסט

"מחיר המניה שלנו עלה ואיל נאלץ לשלם יותר"

ארבעה חודשים אחרי שמנכ"ל איזיצ'יפ אלי פרוכטר איבד את סיסקו כלקוח העוגן, הוא מוכר את החברה שייסד ובה הוא מחזיק 2.1% למלאנוקס של איל וולדמן ב־811 מיליון דולר במזומן. שני המנכ"לים עדיין לא ויתרו: "סיסקו יכולה להפוך ללקוח נאמן"

גולן חזני 07:0201.10.15

"סיסקו היתה נקודה מדאיגה במהלך המשא ומתן, אבל היא יכולה להפוך ללקוח נאמן למוצר המשותף שלנו. עם היכולות המשותפות נוכל לתת פתרון רחב יותר לסיסקו". כך אמר אתמול בשיחת הוועידה עם המשקיעים איל וולדמן, מנכ"ל ומייסד מלאנוקס, כשעה לאחר הדיווח על עסקת הענק לרכישת איזיצ'יפ.

 

מלאנוקס רכשה את שכנתה מיקנעם בעסקת מזומן של 811 מיליון דולר. וולדמן ישלם 25.5 דולר עבור כל מניית איזיצ'יפ. זוהי פרמיה של 16% מעל מחיר השוק שבו פתחה איזיצ'יפ אתמול את המסחר בנאסד"ק.

 

כתוצאה מחשיפת העסקה אתמול בבוקר ב"כלכליסט" הופסק המסחר במניית איזיצ'יפ למשך יום המסחר המקוצר בבורסה בתל אביב. בעקבות העיסקה תימחק החברה מהמסחר הן בתל אביב והן בניו יורק.

 

 

מלאנוקס, שפתחה את יום המסחר בשווי של 1.85 מיליארד דולר, תממן את העסקה מאמצעים עצמיים ומנטילת הלוואה של 300 מיליון דולר שתקבל מג'יי.פי. מורגן, בנק ההשקעות שליווה אותה באמצעות רועי נבון. את איזיצ'יפ ליווה בנק ברקליס. מלאנוקס יוצגה על ידי משרד עו"ד הרצוג־פוקס־נאמן, ואיזיצ'יפ על ידי משרד נשיץ־ברנדס־אמיר.

 

בדבריו מדגיש וולדמן נקודה מרכזית שככל הנראה סללה את הדרך לעסקה. לפני כארבעה חודשים, באמצע מאי, הודיעה סיסקו כי החליטה לפתח מעבד עצמאי לדור הבא של מוצריה וכי לא תשתמש במעבד החדשני של איזיצ'יפ, המיועד לצאת לשוק בסוף השנה. סיסקו היא לקוח בולט של איזיצ'יפ ומהווה כ־40% מהכנסותיה וכ־70% מרווחיה. בעקבות ההודעה איבדה מניית איזיצ'יפ רבע משוויה ומחירה בנאסד"ק ירד לכ־15 דולר — המשקף שווי שוק של כ־450 מיליון דולר לחברה. בשיאה, בשנת 2012, לאחר שנים של הפסדים בשל תלות במספר לקוחות מצומצם, הגיעה איזיצ'יפ לשווי של 1.3 מיליארד

דולר.

 

נראה כי בנקודה זו פנה וולדמן אל אלי פרוכטר, מנכ"ל ומייסד איזיצ'יפ, בהצעה לרכוש את החברה שאליה לטש עיניים כבר שנתיים קודם. העיתוי היה נוח עבור פרוכטר, שכן ההודעה של סיסקו הציבה את איזיצ'יפ בצומת קריטי של חוסר ודאות.

"דיברנו על זה בעבר אך לא התקיימו הנסיבות המתאימות", אמר וולדמן, "צצו ענייני לקוחות, שווי ובחירת ספקים. עכשיו הגיחה הזדמנות גדולה לשלב כוחות".

 

פרוכטר מצדו סיפר כי "לא היינו למכירה, אבל כשאיל פנה התחלנו לדבר. מחיר המניה שלנו עלה בעקביות ואיל היה צריך לשלם יותר. נוכח הפנייה פתחנו את התהליך למתחרים נוספים, אבל לא קיבלנו הצעה טובה יותר מזו של מלאנוקס".

 

פרוכטר, שמחזיק ב־2.1% ממניות איזיצ'יפ, צפוי לקבל כ־17 מיליון דולר מהעסקה. בעלי מניות נוספים גדולים בחברה הם הגופים המוסדיים הראל (6.3%), מגדל (5.6%) ופסגות (4.9%).

 

אלי פרוכטר אלי פרוכטר צילום: ערן יופי הכהן

 

שאלה של סינרגיה

איזיצ'יפ מפתחת מעבדי רשת המוטמעים בתוך נתבים (ראוטרים) ומאפשרים הגברה ניכרת של כמות המידע ומהירות העברתו. מדובר בנתבים גדולים שמצויים אצל חברות אינטרנט ומיוצרים על ידי חברות כמו ג'וניפר וסיסקו.

 

גם מלאנוקס עוסקת בתעבורת נתונים מהירה, אך הפתרונות שלה מוטמעים במוצרים שונים ומאפשרים מעבר נתונים בין שרתים בחוות שרתים של ענקיות כמו אמזון וגוגל. הגדלת המהירות בחוות השרתים מכווצת את הוצאות החברות ומאפשרת ניצול אופטימלי של השרתים שלהן.

 

בשיחת המשקיעים אמר ולדמן: "נתחיל לתכנן תהליך אינטגרציה ונספק מידע ככל שנתקדם. הצוותים ימשיכו לעבוד על הפרויקטים שלהם, עובדי איזיצ'יפ ישולבו במלאנוקס ויקבלו גישה למשאבים שלה, וכך נוכל לפתח יותר מוצרים בזמן קצר יותר ובאיכות גבוהה יותר".

 

"אני לא חושב שיש סינרגיה של ממש בין החברות", אמר ל"כלכליסט" סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט תקשורת בבנק ההשקעות אופנהיימר. "שתי החברות פונות ללקוחות שונים עבור מטרות שונות. זה גם לא הסגנון של וולדמן לשלם כל כך הרבה כסף עבור חברה. אני מתקשה לראות רציונל עסקי למהלך, שבו וולדמן מסכן מחצית מהשווי הנקי של מלאנוקס. זה נראה יותר כמו הימור". בשיחת המשקיעים התייחס וולדמן לעניין ואמר: "יישארו 200 מיליון דולר בקופה וזה מספיק להמשך".

 

ישראלית רוכשת ישראלית

כשנשאל לסיבה לרכישה ענה וולדמן: "יש הרבה מיזוגים בתעשייה, לחברות גדולות קל יותר להצליח והסינרגיה עם איזיצ'יפ גדולה מאוד. אנו מצפים לחיסכון כתוצאה מיישום יתרונות לגודל".

 

זוהי העסקה הגדולה ביותר שבה חברה ישראלית רוכשת חברה ישראלית אחרת. בשנה־שנתיים האחרונות הולך וגדל היקף העסקאות מסוג זה. 2014 היתה שנת שיא במונחים אלה, ועל פי חברת המחקר IVC, 47 חברות ישראליות רכשו 63 חברות ישראליות וזרות (עלייה של כ־50% לעומת השנה הקודמת). ב־2015 צפוי שיא נוסף. רק לאחרונה בישרה חברת הורדות התוכנה איירון סורס על רכישת סופרסוניק הישראלית וגם פלייטק של טדי שגיא רכשה את פלוס 500.

 

איל וולדמן איל וולדמן צילם: אוראל כהן

 

לדברי וולדמן, לחברות יש מעט לקוחות משותפים. לדבריו, החברה הממוזגת תפתח קווי מוצרים חדשים והעסקה, שצפויה להיסגר ברבעון הראשון של 2016, תגדיל מיידית את הרווח הנקי של מלאנוקס. "זה הצעד הבא באסטרטגיה ארוכת הטווח שלנו בהפיכה לספק של מרכזי דאטה גדולים בשוק פוטנציאלי של 14 מיליארד דולר", אמר בשיחת המשקיעים. "אנחנו מאמינים שסיכוני האינטגרציה נמוכים נוכח דמיון תרבותי וגיאוגרפי".

 

פרוכטר ציין כי "הרכישה תאפשר שילוב מוצרים להעברה מהירה יותר של דאטה. אנחנו גאים במה שהשגנו ב־15 השנים האחרונות".

 

האיחוד צפוי לכלול חיבור של מטות ומשרדים ולצמצום במספר העובדים, אם כי לא נראה שיחול צמצום משמעותי כי שתי החברות פונות ללקוחות שונים.

 

לגבי שאלת הזמן שיידרש להטמעת הסינרגיה בין החברות, אמר ולדמן: "ניתן לשלב את המוצרים במהלך 2016 ונתחיל ליהנות תוך שנה מזכיות בחוזים חדשים כישות אחת. לאיזיצ'יפ יש מחזור תכנון ועיצוב מוצר יותר ארוך מאשר למלאנוקס. בשלב הראשון נתרחב כל אחת לשוק של השנייה".

 

על האובדן של סיסקו כלקוח אמר פרוכטר: "ההודעה שלה נוגעת לדור הבא, שלא אמור להגיע לשוק לפני 2018, ולכן אין כרגע השפעה על הביצועים. לחברה המאוחדת יש זמן לפצות על כך".

 

לדברי אילי כהן, מנכ"ל חברת SYNERGY CAPITAL הפועלת בתחום המיזוגים והרכישות, השימוש הגובר ברכישות הופך לכלי צמיחה לגיטימי כחלק מבשלות התעשייה בישראל. "הצמיחה היא תוצאה של ניסיון רב יותר של המנהלים בשוק, שמוכנים לקחת סיכון מתוך אמונה ביכולתם ליצור סינרגיה וערך לבעלי המניות", אמר כהן.

 

"חברות ישראליות לא תמיד מעדיפות לרכוש חברות ישראליות אחרות, אך כשיש התאמה מבחינת מוצר וטכנולוגיה, תהיה בדרך כלל העדפה לרכוש חברה ישראלית מתוך הנחה שהפער התרבותי קטן ובוודאי המרחק הגיאוגרפי, גורמים שיסייעו לאיחוד החברות", הוסיף כהן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x