$
בורסת ת"א

התרסקות מניות הגז: האם יש סיבה למשקיעים לחשוש?

תגלית הגז במצרים מפילה את מניות הגז בבורסה של תל אביב: בית ההשקעות IBI: "רמות הסיכון בתמר ובלוויתן עלו - התגלית של ENI שמה את הצד המצרי בעמדת כוח מול דלק ונובל אנרג'י"

אורן פרוינד 13:1231.08.15

מניות הגז והנפט נופלות היום במסחר בתל אביב בעקבות גילוי מאגר הגז אתמול מול חופי מצרים. הגילוי מאיים על מתווה הגז שמגובש בימים אלו בממשלה ועל כמויות הייצוא של הגז המתוכננות להגיע ממאגר לוויתן לאירופה דרך מתקני ההנזלה בסיני .  

השותפויות המחזיקות בזכויות במאגרים נופלות בשיעור חד: אבנר ודלק קידוחים שבשליטת קבוצת דלק, ישראמקו, אלון חיפושי גזו רציומאבדות לאורך היום בין 5% ל-15% ואף יותר.

 

אתמול דיווחה חברת האנרגיה האיטלקית ENI כי חשפה את תגלית הגז הגדולה ביותר בים התיכון וחת הגדולות בעולם. המאגר שנתגלה מכיל על פי הערכות ראשוניות סדר גודל של 30 TCF (טריליון רגל מעוקבת), בהשוואה ל-21.9 TCF ב"לווייתן" ול-10.9 TCF ב"תמר". התגלית נחשפה בשדה Zohr בעומק מים דומה לזה של שדה לווייתן - כ-1,500 מטר. עם זאת, שר האוצר יובל שטייניץ אמר היום כי מדובר בממצאים ראשוניים וכי התגלית שנתגלה במצרים לא צפויה להיות גדולה יותר מלוויתן.

 

החשש של המשקיעים בתל אביב, הוא שהתגלית במצרים תביא לביטול של חוזי הייצוא ממאגר לוויתן ותביא לדחייה ארוכה בפיתוח מאגר לוויתן (או אפילו אי פיתוח) . מה שעשוי אולי להוריד במקצת את החששות האלו, היא התבטאות של מנכ"ל ENI הבוקר לרויטרס, כשאמר כי אין בכוונת החברה לייצא גז מהתגלית החדשה במצרים וכי הגז מיועד לשימוש מקומי מצרי בלבד". האמירה של מנכ"ל ENI תואמת את החוק המצרי שנועד לטפל במשבר החמור במדינה שתלויה במידה רבה בגז וסובלת במחסור של מקורות פיתוח.

 

מה דעתך על מניית רציו יהש:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

לירן לובלין, אנליסט האנרגיה של בית ההשקעות איי.בי.איי, אמר הבוקר כי " אם היה ספק לגבי הדחיפות של פיתוח מאגר לוויתן ואישור המתווה הרי שעכשיו השיח יהיה שונה ויתכן ונראה את אישור המתווה מהר מהצפוי".

 

לובלין הסביר כי "מדיניות ניהול משק אנרגיה כושלת של המצרים הכוללת קביעת מחירי תקרה בגובה 2.65$ וסובסידיות (שבופעל לא שולמו לחברות) תקעו את תעשיית הגז במצרים וההפקה הפכה ללא כדאית עבור החברות הזרות והכריחה את המצרים לייבא גז נוזלי כדי לספק את צרכי המשק המקומי שהפך תלוי לחלוטין באספקת גז".

 

לדבריו, "נכון לימים אלו נראה באופק הרחוק תחילתו של שינוי מגמה והמצרים כבר חתמו חוזים עם מפעילות זרות ברמות מחיר של מעל 5$ אבל עדיין מדובר רק בתחילת הדרך ולא בעידן חדש מצרים. גם אם נראה שינוי במדיניות בטווח הקצר ברור שהעדיפות תהיה לשוק המקומי לפני מתקני ההנזלה שמייעדים את הגז המונזל בהם לייצוא".

 

לובלין הוסיף כי "הרבה מאוד מים יעברו בנילוס לפני שמצריים תחזור לייצא גז ברמות של 2008 וכי ההערכות האופטימיות מנבאות כי שדות גז מצריים יצליחו להדביק את הביקוש המקומי לא לפני 2023 ורק אז יופנה גז לייצוא".

 

לסיכום אמר לובלין כי "רמות הסיכון בתמר ובלוויתן עלו, התגלית הזו במקביל לעתודות הקיימות כבר היום שמה את הצד המצרי בעמדת כוח משמעותית במו"מ מול דלק ונובל אנרג'י ומפת תנאי הסחר עשויה להשתנות הן בהיבט המחירים והן בהיבט אורך החוזים. אם זאת חשוב לזכור כי מצרים היא מעצמת גז אם או בלי התגלית הזו, והצעד הראשון להתממשות הסיכונים הללו הוא שינוי מדיניות מוצהר ארוך טווח ויציב במשק האנרגיה המצרי (לא פשוט כשמדובר במצרים).

 

בנוגע ללוויתן ומתקני ה lng אני מעריך ש"מי שיגיע קודם" זה שם המשחק נכון לעכשיו. ואם בטווח הקצר הממשלה המצרית תתעדף ייצוא על פני השוק המקומי הרי שמדובר בחדשות רעות למאגר לוויתן ששותפויותיו יאלצו להיות מאוד יצירתיות על מנת להשיג לקוח עוגן בסדר גודל של BG" .

 

אלה פריד, אנליסטית האנרגיה של לאומי שוקי הון, אמרה היום כי "אף שעדיין מדובר בגילוי ראשוני ולא בתגלית במובן הרשמי, ללא ספק הגביר המאגר באופן משמעותי את הסיכון לפיתוח מאגר לוויתן בטווח הקצר. ההסבר לכך טמון בסביבה העסקית המאתגרת לפיתוח מאגר יחיד גדול היקף, בייחוד לאור אי-הוודאות ביחס ללקוח העוגן העיקרי הנחוץ לצורך גיוס המימון לפרויקט".

 

יצחק תשובה בעל השליטה בדלק יצחק תשובה בעל השליטה בדלק צילום: אוראל כהן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x