$
פסגת תל אביב 100

יו"ר טבע, יצחק פטרבורג: "המתחרה הכי גדול הוא זה שלא נלקח בחשבון"

בפסגת ת"א 100 של "כלכליסט", אמר פטרבורג כי "העתיד של טבע לא תלוי רק ברכישת מיילן. טבע תמיד מנסה לזהות שינויים ולהתכונן אליהם ולא לזרום איתם. בעידן של היום חברות לא יכולות להתאהב באסטרטגיה שלהן ולא בביזנס 'אז יוז'ואל'"

ניר צליק 16:1507.07.15

"כולם מצפים שנדבר על מיילן אבל לא נדבר הרבה על מיילן. העניין שלי הוא לגרום לכם להרכיב את המשקפיים שבהן אנחנו רואים את העתיד. המתחרה הכי גדול הוא זה שלא נלקח בחשבון", אמר פרופ' יצחק פטרבורג, יו"ר דירקטוריון טבע, בכנס ת"א 100 של "כלכליסט".

 

מאז כניסתו לתפקיד חווה פטרבורג לא מעט סערות. הפטנטים על הקופקסון בגירסת 20 מיליגרם איבדו את הפטנטים, החברה יצאה למהלך רכישה אמיץ כשהגישה הצעה לרכישתה של מיילן בכ-40 מיליארד דולר ואף השלימה כבר את רכישת אוספקס ב-3.5 מיליארד דולר בתחילת השנה הנוכחית.

 


 

יו"ר טבע יצחק פטרבורג. "עסקת מיילן טובה לכולם" יו"ר טבע יצחק פטרבורג. "עסקת מיילן טובה לכולם" צילום: נמרוד גליקמן

 

"טבע מנסה לאורך שנותיה הרבות לזהות שינויים ולהתכונן אליהם ולא לזרום איתם", אמר פטרבורג. "העתיד של טבע לא תלוי רק ברכישת מיילן. טבע רואה ברכישת מיילן עסקה מצוינת גם לבעלי המניות שלה וגם לאלה של מיילן. אני לא מבין למה הם לא באים לדון איתנו אבל זה בשביל שיהיה מעניין בחיים. אנחנו יודעים מה אנחנו עושים ונחושים למצות את ההזדמנות".

 

בדבריו התייחס פטרבורג בעיקר לשינוי שמתרחש בעולם הפארמה הוותיק על רקע כניסתם של גופים טכנולוגיים לתחום האבחון, כאשר אחת הדוגמאות הבולטות היא התרבות האפליקציות המנטרות את גוף האדם במכשירי האייפון והאנדרואיד, והתגברות העניין של חברות מתחום הטכנולוגיה כגון אפל, IBM ועוד, בתחום הפארמה.

 

"הדברים שהיו בטבע מהקמתה הם היתרון שלה. טבע נוגעת ב-200 מיליון אנשים מדי יום. אחד משמונה מרשמים הוא עבור תרופה של טבע בארה"ב, כמו גם בבריטניה. אפשר להתיישב ולהגיד לעצמנו איזה יופי, אבל אחד הדברים המסוכנים הוא ליצור מצב שבו אתה הופך את העסקים כרגיל לאסטרטגיה. אם מרימים את העיניים מעבר לרגע נראה לפנינו אתגרים אדירים והזדמנויות מעניינות כשהעולם משתנה בקצב מהיר מאוד.

 

"ישנו לחץ כלכלי עצום בכל נושא הבריאות שהיה קיים כל הזמן אבל ארה"ב הגיע ל-18% מהתמ"ג שהולך להוצאות בריאות. כל מכונית שיוצאת מדטרויט, צד אחד שלה זה בריאות. ארה"ב לא יכולה להמשיך במצב הזה. התוצאה של זה היא שנוצר לחץ על חברות הביטוח וספקי השירות בכל העולם וזה מגיע לפארמה. פארמה זה 10% מהוצאות הבריאות בכל העולם המערבי", אמר יו"ר טבע.

 

"כולם מדברים על העולם שהולך ומזקין, אבל באותו זמן יש לקוח חדש שרואה את נושא השירותים בצורה שונה לגמרי", אמר פטרבורג. "הוא חי בעולמות מהירים וטכנולוגיים ולא מבין מושגים בסיסיים כמו בנקים. נכדתי כבר לא יודעת מה זו חנות כי היא לא קונה בחנויות אלא באינטרנט. כשמגיעים לנושאים האלה רואים שבכל העולם יש שחקניות חדשות שמשנות את כללי המשחק. כל השיח בתקופתי בסלקום היתה איך לא להיות צינור פשוט, והאיום היה חברות תוכן. היום רואים שחקניות שמזהות את מצבי האי רציפות ומגיעות מתחומים לא צפויים. אנחנו נוטים להיכנס לקופסאות הרגילות שלנו ולזהות מתחרים לא נכונים. המתחרים מפתחים אקו-סיסטם שונה של חדשנות ומאתגרות מודלים ושמות את הלקוח במרכז. 

 

"בתעשיית הפארמה המתחרים הרגילים זה פייזר, מיילן, אקטביס ונוברטיס ועוד, וגם אם טבע תצליח להשלים את הרכישה, לא נפתר שום דבר, משום שבסיכומו של דבר מה שמאיים עלינו הוא חברות כגון גוגל, אינטל, אמזון, סמסונג, וול-מארט ו-IBM. אמזון למשל היא חברה שידעה לעשות ספרים ולהביא קינדל ולנהל מלאים, אבל אני מסתכל על זה ורואה שאם היא יודעת להביא ירקות הביתה אליי למה לא תרופות? מי יודע לעשות העברה לצרכן קצה יותר טוב? טבע או אמזון, אמזון. אני בטוח שאמזון תדע להביא פתרונות בקירור לצרכן. מה מונע לרכז את כל הרפואה הגנרית בעולם? היום המודלים הקיימים בעולם הפארמה לא מאויימים על זה, אבל זה מתחרה שהוא כבר קיים וכולם חושבים עליו.

 

"וול-מארט פתחו מרכזים של רפואה ראשונית במרכזים שלהם. אם תמשיכו הלאה, אם הם מכניסים 245 מיליון לקוחות בשבוע לחנויות מה הבעיה שלהם להכניס תרופות? הם יודעים לנהל מזון ומלאי ואנחנו רואים את וו-למארט נעה לפינה הזו. היא רואה את עצמה מתחרה בעולם שלנו. וול-מארט מכניס לקוח פנימה וכשהוא נכנס לתרופות היא יכולה לתת לו הנחה כי הוא יקנה משהו בחנות. מודלים מתערבבים".

 

"אפל למשל, כשמסתכלים על מה קורה בסמרטפונים, זה הולך להיות מרכז הבריאות של כל אחד. זה לא רק שעונים חכמים אלא גם יגיד לך מתי ואיך לקחת את התרופות. גוגל עושה עדשה שכל מטרתה היא לבדוק את רמת הסוכר שלך לפי העין. גוגל הצהירה שהיא רוצה לטפל בהארכת חיים. מה זה קשור למה שהיא עושה? העולמות מתערבבים. מבחינתנו כל האתגרים האלה שנמצאים לפתחנו הם ההזדמנות הגדולה וזו הנקודה שאני רוצה לדבר בה על טבע".

 

"אנחנו בעלי הון התרופות הגדול בעולם עם 1,000 מולקולות ופריסה של 100 מדינות ומבנה סינרגטי. תמיד חשבו שזו החולשה של טבע, אבל זו החוזקה שלה, השילוב בין מקור לגנריקה. אם לוקחים את המשאף החדש של טבע הוא בעצם מנסה לטפל לא בתרופה אלא בהיענות לטיפול. יש בן אדם אחד במרכז שמקבל את כל צורכי בעיות הנשימה מגוף אחד ולכן צריך לבנות מערכת שיודעת לפנות לכל אחד. ההצלחה של הקופקסון 40 מיליגרם היתה בגלל שידענו להגיע לכל לקוח. השקענו עשרות מיליוני דולרים בחברת טלרפואה והשקענו גם בחברה שמטפלת בזה שאם אתה אם 30 תרופות ולא יודע באיזו שעה לקחת מה, בצורת מחשוב היא מטפלת בזה. המסר הסופי הוא שבעידן שלהיום חברות לא יכולות להתאהב באסטרטגיה שלהן ולא בביזנס אז יוז'ואל", אמר יו"ר טבע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x