$
שווקי חו"ל

ראיון כלכליסט

"אנחנו לא בשנת 2000, שווי החברות הגיוני"

ברוס אוסט, סגן יו"ר בכיר בבורסת נאסד"ק, צופה שבמהלך השנה יתבצעו חמש הנפקות נוספות של חברות ישראליות בנאסד"ק, לאחר שמתחילת השנה הצטרפו כבר שלוש חברות למדד. בנוגע לעלייה החדה במדד אומר אוסט: "המכפילים ריאליים והחברות מגיעות בשלות להנפקה"

ניר צליק 22:4215.06.15

בתחילת 2015 החברות הישראליות הסתערו על ארה"ב. בתוך חמישה חודשים התבצעו שלוש הנפקות ראשוניות, שמונה הנפקות משניות, וישנן שמונה חברות שמתכוונת להשלים הנפקות במהלך השנה. בסך הכל גייסו החברות הישראליות בוול סטריט 1.5 מיליארד דולר מאז תחילת השנה — בדומה לקצב באותה התקופה ב־2014.  

תשע מתוך 11 ההנפקות של הישראליות בארה"ב מתחילת השנה התבצעו בנאסד"ק. צ'ק קאפ, מפתחת הגלולה לאבחון מחלות מעיים, סולאר אדג', שפיתחה ציוד לשיפור קליטת אנרגיה סולארית, וקורנית, יצרנית מכונות הדפוס הדיגיטלי לטקסטיל, השלימו הנפקה ראשונית. במקביל, אלקוברה, פואמיקס, קריקס, סייבר־ארק, רדהיל וביוליין ביצעו הנפקות משניות.

 

בראיון בלעדי ל"כלכליסט" ברוס אוסט, סגן יו"ר בכיר בנאסד"ק, מגלה אופטימיות לגבי המשך השנה: "הרבעון הראשון היה תנודתי, אבל כבר היו לנו 45 הנפקות מאז תחילת השנה ואנחנו צופים הנפקות רבות ב־2015". אוסט, שהגיע לישראל כדי להיפגש עם חברות טכנולוגיה, צופה כי שוק הביוטכנולוגיה ימשיך לעורר עניין ושהחברות הישראליות ימשיכו להראות נוכחות בנאסד"ק. "בכל שנה יש לנו ההנפקות של בין שש לשמונה חברות ישראליות, כך שנותרו לנו עוד בין שלוש לחמש הנפקות".

 

אחת השאלות החשובות הנוגעות לשוק ההנפקות האמריקאי היא שאלת הריבית. אם הפד האמריקאי יעלה את הריבית בארה"ב לפני סוף השנה, צפויה להיות לכך השפעה מכרעת על שוק ההנפקות שיתקרר בצורה מהותית וישאיר את החברות הישראליות המתכננות להנפיק מחוץ לבורסות האמריקאיות. "לגורמי מאקרו תמיד יש השפעה על שוק ההנפקות", אומר אוסט, "אבל מה שעובד לטובת השוק הוא שאם שיעורי הריבית יעלו, זה יהיה ברמה נמוכה מאוד. בסופו של דבר, כדי להשיג תשואה צריך להישאר בשוק המניות, וזה גם מה שעובד עבור שוק ההנפקות".

 

שאלה נוספות שמרחפת באוויר קשורה לשיאים שאליהם נושק מדד נאסד"ק בתקופה הנוכחית, שנסחר כבר מעל 5,000 נקודות. "צריך לנסות ולהבין מה הגובה של מדד נאסד"ק", מסביר אוסט. "כשהגענו למספרים כאלה ב־2000, השוק היה שונה לגמרי. אז היו 5,000 חברות והיום יש רק 2,700 חברות במדד. בנוסף, השווי של החברות היום שונה והגיוני יותר מהשווי אז והמכפילים ריאליים. אנחנו רואים חברות שמגיעות בשלות יותר להנפקה".

 

ברוס אוסט ברוס אוסט צילום: עמית שעל

 

"לישראל יש חברות חזקות שמתכוונות להנפיק השנה"

האתגר של 2015 לא פשוט, שכן 2014 הייתה חריגה בהיקף הפעילות. 14 חברות ישראליות גייסו 2 מיליארד דולר בהנפקות ראשוניות בוול סטריט, בעוד שמספר ההנפקות הראשוניות הממוצע שיוצא מישראל בשנה עומד על חמש.

 

אתה חושב ש־2014 היתה שנה חריגה והחברות הישראליות יחזרו לקצבי העבר?

"לישראל יש חברות חזקות שמתכוונת להנפיק ב־2015 וזו אחת מהסיבות שהגעתי לישראל. בנוסף, סקטור הביומד וסקטור ההייטק ממשיכים להיות חזקים. אנחנו רואים גם שתחום הפינטק (הפיננסי־טכנולוגי) מתחיל לצבור תאוצה. ראינו מיזוג בתחום הזה לאחרונה (פאנדטק הישראלית שנמכרה ל־D+H — נ"צ), כך שאנחנו אופטימיים לגביו".

 

בנאסד"ק מתכננים שיתוף פעולה עם בורסת תל אביב?

"אנחנו לא רק מנהלים בורסה אלא עסק טכנולוגי שתומך בבורסות ברחבי העולם. אנחנו בודקים עם בורסת תל אביב כיצד נוכל לעזור לה מבחינת הטכנולוגיה. בנוסף, היינו שמחים למצוא דרך לשתף פעולה עמה גם בשל החברות הדואליות הרשומות בה".

 

 


 

הבורסה בתל אביב נושאת עיניים לנאסד"ק גם בפעילות נוספת שלה שעשויה להיות רלוונטית לישראל (ראו עמ' 3). הבורסה הישראלית רוצה לטפח חברות ישראליות פרטיות ולעודד את הנפקתן בתל אביב בעתיד, פעילות שנאסד"ק כבר עוסקת בה. נאסד"ק השיקה לפני כשנה בורסה למסחר בחברות פרטיות שנמצאות בשלב שלפני ההנפקה. השירות מיועד לחברות שמבצעות גיוסים לפי שוויים שכבר מתאימים לנאסד"ק, אולם בוחרות להאריך את משך החיים שלהן כחברות פרטיות כדי להגיע לשוק הציבורי כשהן בשלות יותר.

 

"נאסד"ק פרייבט מארקט (Nasdaq Private Market) מבוססת על הג'ובס־אקט", מספר אוסט. "מדובר בעצם בחקיקה שמאפשרת לחברה להישאר פרטית גם כשיש לה עד 2,000 משקיעים, בניגוד לעבר, שאז מעל כמות מסוימת של משקיעים היית חייב להפוך לציבורי. ראינו שיש פוטנציאל בתחום הזה ורצינו לעזור לעובדים של חברות להיפגש עם הכסף ולמנהלים לממש אופציות. לנאסד"ק יש גם חברה־בת שעוזרת לחברות פרטיות לנהל את הון המניות שלהן, ואני חושב שהפעילות שלה תגיע גם לישראל ונוכל לעזור לחברות פרטיות לנהל את המניות שלהן עוד לפני ההנפקה ולהכין אותן לנאסד"ק".

 

 

הטכנולוגיה הקיימת בנאסד"ק מביאה לכך שחברות רבות שנסחרות במדדים שונים בארה"ב יבחרו לקבל שירותים מהחברות־הבנות של הבורסה. לאחרונה, אחת מהחברות־הבנות של נאסד"ק עלתה לכותרות בנסיבות לא מחמיאות. הדו"חות של טוויטר נחשפו שעה לפני פרסום הרשמי, כאשר בטעות עלה לינק לדו"חות בעמוד קשרי המשקיעים של טוויטר, שאותו מנהלת Shareholder.com, החברה־הבת של נאסד"ק.

 

בעקבות ההדלפה צנחה מניית טוויטר לפני פתיחת המסחר, ובורסת ניו יורק (שבה נסחרת מניית טוויטר) נאלצה לעצור את המסחר במניה עד שהדו"חות יפורסמו. "Shareholder.com פועלת באופן עצמאי", מסביר אוסט. "אחת מאסטרטגיות הפעולה שלנו בשנים האחרונות היא לספק לחברות שאנחנו עובדים איתן יותר ויותר שירותים באמצעות חברות־בנות, כגון יחסי ציבור, קשרי משקיעים ועזרה בדירקטוריונים.

 

השירותים שאנחנו מספקים באמצעות החברות־הבנות שלנו תומכים ב־96% מהחברות ב־S&P 500 גם בימים קריטיים כמו ימי הדו"חות. הטעות היתה קשורה לתהליך עבודה של החברה־הבת שלנו מול טוויטר, אולם אין למערכות שלה קשר למערכות הטכנולוגיות של נאסד"ק. כחברה טכנולוגית אנחנו רוצים ללמוד מאירועים מסוג זה ולנסות להשתפר".

 

"שוק ההנפקות הישראלי התבגר בשנה האחרונה"

ראש תחום שוק ההון הבינלאומי במשרד נשיץ ברנדס אמיר עו"ד טוביה גפן, שהיה מעורב בחלק מההנפקות בארה"ב בשנה החולפת, התייחס בשיחה עם "כלכליסט" ההנפקות הישראליות בשנה הקרובה: "שוק ההנפקות התבגר בשנה האחרונה, יש חברות צמיחה עם הכנסות ברורות ופחות חברות מתחום הביומד. אנחנו רואים יותר עניין בחברות טכנולוגיה ישראליות, בעוד שהחלון לחברות ביומד קטנות די נסגר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x