$
בורסת ת"א

הפרטת הבורסה קורמת עור וגידים: ביינארט פותח את הסכמי שכר העובדים

ההסכם הקיבוצי לא מאפשר פיטורי התייעלות ומקנה לעובדים תוספת שכר של 1% בשנה. בתמורה לריכוך תנאי ההסכם הציעה הנהלת הבורסה לעובדים פיצוי בדמות מניות הבורסה עם הפיכתה לגוף למטרות רווח

רחלי בינדמן 07:5627.04.15

המשא ומתן מול ועד העובדים חושף עד כמה להוטים בהנהלת הבורסה לני"ע להוציא לפועל את שינוי מבנה הבעלות ואת חלוקת הון מניות הבורסה בקרב חבריה. זאת תוך הפיכתה לגוף הפועל למטרות רווח. המגעים יצאו לדרך רשמית לפני יום העצמאות.

 

ההנהלה מצאה מנוף לחץ על ועד העובדים החזק שלה — כריכת שני נושאים נפרדים יחד. הנושא הראשון, שינוי מבנה הבעלות והתמורה שיקבלו העובדים, נכרך בנושא השני, חתימה על הסכם קיבוצי חדש, שכן הקיים יפוג בסוף 2015.

 

המשא ומתן מתחלק לשניים: על נושא הפיצוי בגין שינוי מבנה הבעלות אחראי יו"ר הבורסה אמנון נויבך. על ההסכם הקיבוצי אמון המנכ"ל יוסי ביינארט, שכדי להוביל את המשא ומתן מטעמו שכר את יוסי קוצ'יק, לשעבר הממונה על השכר באוצר. קוצ'יק ניצב מול מחליפו כממונה — יובל רכלבסקי, שמייצג את העובדים. למרות ששתי הסוגיות כרוכות זו בזו, הן נידונות בנפרד.

 

מבחינת ההנהלה יש חשיבות מכרעת לקיצוץ הוצאות שכר העובדים. ב־2014 127 מיליון שקל — כמחצית מהוצאות הבורסה — הופנו לשכר. בגלל מנגנון זחילת שכר, הקבוע בהסכם הקיבוצי ומקנה תוספת שכר קבועה של כ־1% בשנה לעובדים, הוצאה זו הולכת וגדלה.

 

על פי מבנה הבעלות החדש שרואה ההנהלה לנגד עיניה, כל אחד מחברי הבורסה, קרי הבנקים ובתי ההשקעות, יחזיק בלא יותר מ5% מהון מניותיה. הבורסה תפעל לראשונה למטרות רווח, כשמטרתה המוצהרת היא גיוס שותף אסטרטגי שישקיע בה, כפי שיש למשל בנאסד"ק.

 

משקיע אסטרטגי עשוי לחשוש מכניסה לגוף בעל יכולת התייעלות מוגבלת, שכן ההסכם הקיבוצי לא מאפשר פיטורי התייעלות. ביינארט רוצה שהוועד יסכים לעבוד כ־10% שעות נוספות ללא תוספת שכר, מהלך השווה ערך לקיצוץ של כ־9% בשכר, וכן מבקש להגמיש את היכולת לפטר עובדים או לייצר תוכנית פרישה מרצון.

 

כדי לרתום את הוועד לשינוי נויבך מציע צ'ופר — מניות הבורסה. כך לעובדים ולהנהלה יהיה אינטרס משותף להשיא רווחים, והעובדים ייהנו מדיבידנדים. בוועד מעוניינים לשמר בכל מחיר את הביטחון התעסוקתי של העובדים ואת קיומם תחת ההסתדרות. על פי ההסכם הקיים, אסור לעובדים לנקוט עיצומים עד סוף 2015.

 

גורמים בסביבת הוועד אמרו ל"כלכליסט" כי "הפגישה ערב החג היתה מביכה וכללה הצעה שלא ראוי להתייחס אליה. אלמלא הכבוד שאנו רוחשים לקוצ'יק, היינו קמים והולכים. ביום שלישי מתוכננת פגישה נוספת ובהיעדר גמישות מצד ההנהלה — הכיוון לא חיובי".

 

נויבך אמר אתמול ל"כלכליסט": "המטרה היא להגיע לזהות אינטרסים עם העובדים, שיירתמו לטובת השאת רווחי הבורסה והפיכתה לגוף רזה ויעיל ומצליח, תוך שהם יקבלו החזקה הונית כפי שהיה בהפרטות של בורסות אחרות. לההנהלה, לעובדים ובוודאי לציבור יש אינטרס שהבורסה תהיה יעילה יותר".

 

מימין: יוסי ביינארט ואמנון נויבך מימין: יוסי ביינארט ואמנון נויבך צילום: גיא אסייג

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x