$
בורסת ת"א

המשבר ברוסיה יעכב את הנפקת שטראוס קפה

תחום הקפה של יצרנית המזון איבד 100 מיליון שקל ב־2014 במכירות ברוסיה ואוקראינה המהוות 23% מהפעילות. שטראוס קפה הגישה תשקיף להנפקה בארה"ב, אך הדגישה כי אין וודאות לגבי מועד או השלמת ההנפקה

נורית קדוש 08:3324.03.15

המשבר המתמשך ברוסיה והשלכותיו על חברת הקפה של קבוצת שטראוס צפויים לעכב את הנפקת שטראוס קפה. במהלך 2014 איבדה שטראוס קפה 100 מיליון שקל המהווים ירידה של 12.8% לעומת התקופה המקבילה במכירות ברוסיה ואוקראינה. מדובר בזירה מהותית המהווה למעלה מחמישית (22.7%) מפעילות חברת הקפה.

 

בשטראוס סירבו להתייחס להשלכות התוצאות על הנפקת פעילות הקפה, בטענה שהתחייבו לקרן TPG השותפה (25.1%) בחברת הקפה שלא להתייחס בשלב זה למועד ההנפקה. עם זאת, מדובר במשבר שאין אפשרות להעריך את מועד סיומו ובחברה פועלים להעלות את המחירים כדי לשמר את הרווחיות נוכח שחיקת הרובל בעשרות אחוזים בחודשים האחרונים.

 

תשקיף חסוי בארה"ב

שטראוס ו־TPG, שניהלו ביניהן מאבק משפטי שהסתיים לפני כשנה בהחלפת שני דירקטורים מטעם הקרן, נערכו מאז סיום הסכסוך לקדם את הנפקת פעילות הקפה במהלך הרבעון השלישי של 2015. בעבר הוערך שווייה של פעילות הקפה לצורך ההנפקה ב־1.5 מיליארד דולר. להנפקה נבחרו שלושה חתמים — ברקליס, סיטיבנק וגולדמן זאקס — וכן נציגים של Centerview שמייעצים לשטראוס ומורגן סטנלי שמייעצים ל־TPG.

 

 

אתמול הגיעו השותפות להבנות ביחס להנפקת החברה שטראוס הודיעה כי היא ו־TPG הגישו טיוטת תשקיף חסויה לרשות ני"ע האמריקאית במסגרת היערכות להנפקה של שטראוס קפה בארצות הברית. התשקיף הוגש לאחר ששטראוס גרופ הגיעה להסכם עם TPG לגבי תהליך ביצוע ההנפקה, אופן הקצאת המניות בהנפקה וזכויות בעלי המניות לאחר ביצוע ההנפקה. בשטראוס הדגישו עם זאת כי אין כל ודאות שההנפקה אכן תושלם, ואם תושלם, באיזה מועד.

 

בדו"חותיה לסיכום 2014 מציינת שטראוס כי בעקבות המשבר הפוליטי ברוסיה ואוקראינה ומורכבות יחסי רוסיה מול המערב, סבלו מטבעות אוקראינה ורוסיה פיחות משמעותי מול המטבעות המרכזיים, לרבות אל מול הדולר. פיחות זה השפיע לרעה על עלות המכר ברוסיה ואוקראינה, וירידת ערך המטבעות אל מול השקל גרמה להפרשי תרגום שליליים של התוצאות. פיחותים אלו היו חריפים במיוחד באוקטובר־דצמבר 2014, והתווספו לסביבה התחרותית באזור, שאותה מגדירה שטראוס כמאתגרת. מכירות שטראוסברוסיה ואוקראינה ב־2014 ירדו כאמור ב־12.8% לעומת התקופה המקבילה וב־14% באוקטובר־דצמבר והסתכמו ב־635 מיליון שקל וב־188 מיליון שקל בהתאמה.

 

השפעת שערי המטבע

השפעת שערי המטבע הובילה לקיפאון במכירות קבוצת שטראוס ב־2014 ואלו הסתכמו ב־8.14 מיליארד שקל בדומה לתקופה המקבילה. גם הרווח הגולמי נותר כשהיה ועמד על 3.1 מיליארד שקל. בנטרול השפעת שערי המטבע רשמה שטראוס עלייה של 4.2% במכירות ב־2014 לעומת 2013. למרות הקיפאון, הרווח הנקי של שטראוס ב־2014 עלה ב־9.8% לעומת התקופה המקבילה, ל־489 מיליון שקל, זאת כתוצאה מירידה חדה של 38% בהוצאות המימון, שנבעה מעסקאות הגנה חלקיות על הרובל מול דולר.

 

בנוסף הושפע הרווח הנקי לטובה מירידה במסים על הכנסה בשיעור של 8.2%. למרות השמירה על רמתו של הרווח הגולמי, צנח הרווח התפעולי השנתי של הקבוצה ב־3.1% לעומת 2013, ל־746 מיליון שקל. זאת בין היתר בשל הגברת מאמצי השיווק שבאו לידי ביטוי בעלייה של 2.3% בהוצאות המכירה והשיווק.

מה דעתך על מניית שטראוס:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

שחיקת הרובל הובילה לכך שחברת הקפה רשמה ירידה של 3% במכירות לעומת התקופה המקבילה, ל־3.8 מיליארד שקל. תחום הממרחים והמטבלים רשם עלייה של 13.9% לעומת השנה הקודמת. המכירות של פעילויות מותג השוקולד מקס ברנר ושטראוס מים, המהוות את עיקר מגזר הפעילות "אחר", צמחו ב־10% לעומת התקופה המקבילה, ל־660 מיליון שקל, בעיקר בזכות התחזקות פעילות המים. מנועי הצמיחה העיקריים של חברת הקפה ב־2014 הגיעו בעיקר מהפעילות בברזיל שצמחה ב־4.9% לעומת השנה הקודמת והפעילות ברומניה שזינקה באוקטובר־דצמבר ב־35.9% לעומת הרבעון המקביל. עיקר הצמיחה ברומניה מיוחסת להעלאות מחירים והגדלת מכירות המותג החדש ״אמיגו״ שרכשה שטראוס בספטמבר 2014.

 

הסכסוך עם השותפה

TPG שנכנסה להשקעה בפעילות הקפה של שטראוס ב־2008, ורכשה 25.1% מהפעילות תמורת 293 מיליון דולר, לפי שווי חברה של 1.2 מיליארד דולר, הודיעה ביולי 2013 על כוונתה לממש את אחזקותיה. ארבעה חודשים לאחר מכן ובעקבות מחלוקת על שוויה של החברה, הגישה TPG תביעה בבית משפט מסחרי בהולנד נגד שטראוס. TPG ביקשה מ"אנטרפרייז צ'יימבר", המתמחה בשמיעת מחלוקות בתחום המימשל התאגידי, להורות על פתיחת חקירה בעניינה של שטראוס קפה, בטענה לחיובי יתר ובשל ההחלטה של שטראוס לפטר את מנכ"ל החברה טוד מורגן.

 

בסופו של דבר דחה בית המשפט את כל טענות TPG נגד שטראוס. בפועל, הסיבה המרכזית לסכסוך נבעה מטענת הקרן שלפיה יש להנפיק את שטראוס קפה לפי שווי של 2 מיליארד דולר. שטראוס טענה מנגד שמדובר בשווי גבוה שנועד לתרום לקרן שנערכת למכור את חלקה בתום התהליך.

  

גם הפעילות בישראל נפגעה

ההאטה במכירות המזון בשוק הישראלי ב־2014 השפיעה לרעה גם על פעילות שטראוס בשוק המקומי שירדה ב־0.9% לעומת השנה הקודמת, ל־2.97 מיליארד שקל. הרווח הגולמי ירד ב־1.3%, ל־1.19 מיליארד שקל שמהווים 40.2% מהמכירות של הקבוצה.

 

פגיעה זו התגברה עוד יותר במהלך אוקטובר־דצמבר 2014, אז ספגה שטראוס ירידה חדה יותר של 8.4% במכירות וברווחיות. ההכנסות מתחומי הממתקים והחטיפים 1ספגו ירידה של 11.7% ברבעון הרביעי של השנה ואילו ההכנסות מתחומי המחלבה והסלטים ירדו ב־6.8% לעומת הרבעון המקביל. הירידה ברבעון באה לידי ביטוי גם ברווח הגולמי וברווח התפעולי שצנחו ב־10.8% וב־4.1% לעומת הרבעון המקביל בהתאמה, ל־274 מיליון שקל ול־64 מיליון שקל בהתאמה.

 

מדובר בירידה בשיעור חד יותר מזה שחווה שוק המזון (5.7%) בישראל במהלך הרבעון הרביעי, שאותה תלתה החברה בהגברת התחרות בענף.

 

גדי לסין, מנכ"ל שטראוס, אמר אתמול ל"כלכליסט": "תוצאות הקבוצה היציבות, למרות האתגרים בחלק מהשווקים, מהוות ביטוי נוסף לרציונל שמאחורי המסע להפיכת הקבוצה לחברה גלובלית בעלת פורטפוליו מגוון. ישראל הנה ותהיה תמיד בסיס בית חשוב ביותר. אנחנו משקיעים כאן משאבים רבים, הן בקטגוריות הליבה והן בפיתוח יכולות עתיד באמצעות חממת המזון הטכנולוגית שבה שטראוס מושקעת בשותפות עם המדען הראשי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x