$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

כלל תעשיות בדרך חזרה לבעלות מלאה במונופול המלט נשר

חברת האחזקות במגעים לרכוש חזרה 25% ממשאב המחזיקה במונופול המלט, מידי התאגיד האירי CRH תמורת חצי מיליארד שקל. לאורך השנים חילקה משאב דיבידנדים ב־1.5 מיליארד שקל

גולן חזני 06:5024.03.15

בעל השליטה בכלל תעשיות (כת"ש) לן בלווטניק מנהל מגעים מתקדמים לרכישת אחזקותיו (25%) של תאגיד המלט האירי CRH בחברת משאב. ל"כלכליסט" נודע כי המגעים נערכים לפי מחיר של 450–500 מיליון שקל, שמשקפים שווי של 1.8–2 מיליארד שקל למשאב. כת"ש מחזיקה ביתרת ה־75% במשאב שאחזקותיה העיקריות הן מונופול המלט נשר (100%) ואחזקה משותפת שווה עם משפחת לבנת בחברת תעבורה.

 

האירים שכרו את שירותיו של בנק ההשקעות דויטשה בנק שיצר קשר בחודשים האחרונים עם גופים מוסדיים, בניסיון לגבש קבוצת משקיעים שתרכוש את האחזקה של CRH לפי שווי של 600 מיליון שקל. אך המוסדיים שאליהם פנה הבנק סירבו לשלם את המחיר המבוקש, חלקם אף כלל לא התעניין ברכישה. כך שבסופו של דבר הגיעה העסקה לשולחנה של כת"ש המנוהלת על ידי אבי פישר.

 

על פי ההערכות, החלטת האירים מושפעת משיקולים עסקיים ומשיקולים שנובעים מהקיפאון המדיני המתמשך. CRH רכשה את אחזקותיה במשאב בשנת 2001 תמורת 141 מיליון דולר, ובעוד המחיר שבו היא מוכרת את האחזקה הנו נמוך, הרי שהדיבידנדים שמשכה מנשר הרווחית הניבו לה רווח נאה על ההשקעה. לאורך השנים חילקה משאב דיבידנדים של יותר מ־1.5 מיליארד שקל לבעלי המניות. רק בשנים 2001–2004 חילקה משאב 953 מיליון שקל דיבידנד. בהמשך ירדה רמת הדיבידנדים, אבל גם כך מדובר בעשרות עד מאות מיליוני שקלים בשנה.

 

 

נשר, המנוהלת על ידי משה קפלינסקי, מצויה בלחץ רגולטורי שהוביל אותה לבסוף להוציא את מפעל הנשר בהרטוב למכירה, זאת כדי להגביר את התחרות בענף המלט שנשלט על ידיה. המפעל עומד להימכר למשפחת וייל, מבעלי אסם לשעבר.

 

הלחץ הרגולטורי על נשר נוצר על ידי הממונה על הגבלים עסקיים דויד גילה שהחליט לבצע שינויים מבניים בענף המלט בישראל ופתיחתו לתחרות. תמורת הוויתור על המפעל בהרטוב ויתרה רשות ההגבלים העסקיים על דרישתה המוקדמת מנשר לבטל הנחות מפליגות ללקוחות הגדולים שלה, הנסון ורדימיקס.

 

כת"ש נמחקה מהבורסה בסוף 2013 כשביצעה הצעת רכש לבעלי המניות שלה. משאב תומחרה אז בשווי של 1.05–1.7 מיליארד שקל על ידי לאומי ושות' שליוותה את העסקה והסתמכה על אישור פירמת רואי החשבון PwC. ב־2012 חתמה כת"ש, אז בשליטת נוחי דנקנר, על עסקה למכירת משאב למשפחת לבנת תמורת 2.3 מיליארד שקל, אולם המשפחה נסוגה מהעסקה.

 

כת"ש סירבה להגיב לידיעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x