$
מוסף השקעות פברואר 2015

מותו של סוחר

המיסוי גבוה, הרגולציה חונקת, ואין לבן אנוש שום אפשרות להתחרות במהירות של מכונות האלגו. סוחרי יום בבורסה מסבירים מדוע מספרם הולך ומידלדל, ומזהירים שלא ירחק היום שבו כבר לא יימצאו כלל סוחרים בשר ודם על רצפת הבורסה

"פעם היה פה שוק אדיר, מדהים, דינמי וכיפי, עם המון סוחרים - ואז הרגו את השוק. כשהתחלתי לסחור מס רווחי ההון היה 15%, כעבור שנה העלו ל־20%, שנגיד שזה הגיוני, אבל אז הגיע המשבר של 2008 ונוצר חוסר אמון, היה משבר באג"ח, ואז טרכטנברג העלה את המס ל־25%. אחר כך גם מכונות האלגו נכנסו. כל זה הרג את סוחרי היום. אני יצאתי, אני כמעט לא בשוק יותר. לא משנה מה קורה, הוא על 1460 כבר שלושה חודשים. תראי, עכשיו אנחנו יום לפני פקיעה (של אופציות המעו"ף), ואין בשר באופציות. המכונות (אלגו) מווסתות את המעו"ף ולא משתלם לי להיכנס. פעם הייתי מגלגל 2,000–3,000 אופציות בחודש, היום אני לא עושה מאה, אין טעם. זה כבר שלוש שנים ככה, וזה לא בורסה. זה הרס מוחלט של השוק".

 

עם פרספקטיבה של עשר שנים בשוק, שגיא טוּבּי אומר בבירור את מה שמעטים מוכנים לומר בשמם ובקולם: הבורסה גוועת ואין בה כמעט סוחרים. המיסוי, הרגולציה והמסחר האלגוריתמי, שהם מכנים 'מכונות' או 'רובוטים', הפכו את מה שהיה פעם שוק מסעיר ותוסס ופעיל למשחק בינגו דל עניין ומשתתפים בין מחשבים מתוחכמים, שגונבים את המשחק במהירות מעל ראשם של השחקנים הוותיקים. ואם שחקן בכל זאת הצליח לגנוב מהלך ולעשות איזה רווח, מגיעים הרגולטורים ורשויות המס ומדללים אותו, עד שזה פשוט לא משתלם.

 

"המצב מידרדר בשנים האחרונות: המס עלה, רואים ירידה במחזורים בבורסה, חברות רוצות לצאת ממנה, וצריך להזכיר גם את הרגולציה", מוסיף טובי. "תחשבי על משקיע גז. יום אחד באה לו ועדת ששינסקי, ואחרי זה ועדת ששינסקי 2, ואז גילה (דיויד גילה, הממונה על הגבלים עסקיים) ממליץ לפרק את מונופול הגז, ומפרק לו את כל מה שהוא השקיע. אז ברור שאנשים יוצאים מהבורסה ועוברים לנדל"ן להשקעה. בנדל"ן יש לך 10% מס מעל 5,000 שקל והכנסה בטוחה, אז מי צריך את הבורסה הזאת? אני צעיר, אבל הרבה סוחרים מבוגרים התייאשו לחלוטין. ברור שזה פוגע ברווחים. זה תחום שלם שירד לטמיון".

 

זמן קצר אחרי שהשיחה עם טובי מסתיימת, בחדשות מדווחים שחיזבאללה ירה נ"ט על כלי רכב צבאיים בהר דב. בשעות הראשונות יש כאוס ושמועות על הרוגים ופצועים, על חטיפה, אפשרות של חדירת מחבלים ליישוב בצפון, שימוש של החיזבאללה במנהרות. זה מסוג האירועים שפעם היו באים לידי ביטוי מיידי בירידות בבורסה, שגם ככה אמורה להיות ערנית יום לפני פקיעת אופציות. אלא שכאשר רוב הסוחרים הם מכונות נטולות רגשות ואמפתיה, שמטרתן לשמור על רמת מחירים שתבטיח שהן ירוויחו מהפקיעה, השוק כמעט לא זז.

 

שגיא טובי, סוחר: המס עלה, יש ירידה במחזורים בבורסה, וכמובן הרגולציה. אז ברור שאנשים יוצאים מהבורסה ועוברים לנדל"ן. בנדל"ן יש לך 10% מס והכנסה בטוחה, אז מי צריך את הבורסה? הרבה סוחרים מבוגרים התייאשו לחלוטין. זה תחום שלם שירד לטמיון" שגיא טובי, סוחר: המס עלה, יש ירידה במחזורים בבורסה, וכמובן הרגולציה. אז ברור שאנשים יוצאים מהבורסה ועוברים לנדל"ן. בנדל"ן יש לך 10% מס והכנסה בטוחה, אז מי צריך את הבורסה? הרבה סוחרים מבוגרים התייאשו לחלוטין. זה תחום שלם שירד לטמיון" צילום: עמית שעל

 

טובי מתקשר: "זה פשוט יום קלאסי לכתבה שלך. ביום כמו היום, בגלל האירועים בצפון, שוק נורמלי היה יורד יותר חזק, 2%–3%, וסוחרים כמונו היו מרוויחים יפה מ'פוטים'. אבל כשאנשים יודעים שהמכונות שם, הם לא קונים 'פוטים' כי המכונות ייקחו להם את הכסף. זה יום קלאסי לראות למה המכונות פוגעות בשוק. חכי לסגירה ותראי שהשוק עוד יעלה היום". בדקתי. המסחר נסגר באותו יום ב־1453 נקודות, ירידה סמלית של 0.14%. אין בשר לסוחרי היום.

 

אין לאדם סיכוי בתחרות הזאת

 

הסיפור של טובי ושל סוחרי יום אחרים ששוחחנו עמם היה יכול לתת השראה לקפקא. האדם מול המכונה, סיבוב אלוהים־יודע־כמה, שבו המכונה מביסה בלי סנטימנטים את האדם הוותיק והמנוסה ומותירה בידיו שתי אפשרויות: להצטרף אליה, או להחליף משחק. אין לו סיכוי להתחרות בה ולנצח. הכללים השתנו ועכשיו האדם עם המכונה המהירה ביותר ינצח, לא זה עם הכישורים, המיומנות או הניסיון.

 

מכונות האלגו הן למעשה מחשבים שתוכנתו ליישם אסטרטגיה מסוימת בשוק. כדי ליישם אותה הם אוספים מידע רב, מנתחים אותו בזריזות, ומקבלים החלטות פעולה שמבוצעות באופן מיידי, והכל ללא מגע יד אדם. אלגו הוא שם כללי וקטגורי לתוכנות הללו, שתחתיו הרבה מאוד תתי־קטגוריות, ולמעשה כל סוחר שיש לו רעיון לאסטרטגיה יכול לפתח לה תוכנה ולקוות שתעבוד.

 

ישראל היא מיני־מעצמה בתחום האלגו, עם הרבה מאוד אנשי טכנולוגיה, מתמטיקה וסטטיסטיקה שמפתחים תוכנות, ושחקני בורסה ששמחים לאמץ אותן. לפי נתוני בנק ישראל, 90% מהפקודות בבורסה ב־2013 במניות, אג"ח קונצרניות וממשלתיות הגיעו מתוכנות כאלו, שנדרשות להירשם בבורסה כ"מחוללי ציטוטים". עם זאת, יש פער גדול בין מספר הפקודות שהמכונות נותנות לבין מספר העסקאות שמבוצעות בסופו של דבר. תמיד יש פער, אלא שאם סוחר רגיל מבצע 30% מהפקודות שלו במניות, המכונה מבצעת רק 3%.

 

סיון ליימן, יועץ השקעות: כשאני רוצה לבצע פעולה, אני נתקל פעמים רבות בפקודת מחשב שעוקפת אותי. ברור שזה מחשב כי רק שמת מחיר, ובתוך פחות משנייה מישהו עקף אותך. מתמודדים עם זה כל הזמן, והתופעה מתגברת" סיון ליימן, יועץ השקעות: כשאני רוצה לבצע פעולה, אני נתקל פעמים רבות בפקודת מחשב שעוקפת אותי. ברור שזה מחשב כי רק שמת מחיר, ובתוך פחות משנייה מישהו עקף אותך. מתמודדים עם זה כל הזמן, והתופעה מתגברת" צילום: עמית שעל

 

בתוך תחום האלגו, תת־התחום שהכי מטריד את הסוחרים הוא מסחר בתדירות גבוהה (High Frequency Trading או HFT בקיצור). מדובר בעסקאות שמבוצעות בתוך מאיות ואלפיות שנייה לעתים - קצב שאיתו לסוחר האנושי אין שום סיכוי להתחרות. ההערכות הן שבישראל כשליש מהיקף המסחר במניות וכ־40% מהיקף המסחר באג"ח מתבצעים בידי שחקני תדירות גבוהה אוטומטיים.

 

מה שנחשב מהיר בארץ הוא פחות מהיר ממה שקורה בשוק האמריקאי, אבל זו מהירות מספיקה כדי שהמכונות יחטפו עסקאות לסוחרים. בשברירי שניות הן מסוגלות לזהות הזדמנויות, כמו פערי ארביטרז', לתת פקודות, לבצע אותן ולגרוף רווח. לא אכפת להן מה הביזנס של החברה, מה הניסיון של המנכ"ל, תחזיות האנליסטים לרבעונים הבאים או הריבית שבה החברה נטלה הלוואות. למכונות האלגו אכפת מהמתמטיקה והסטטיסטיקה, שמזהות הזדמנות לרווח מהיר. השניות שבהן לוקח לסוחר אנושי לזהות הזדמנות, להקליד ולבצע עסקה הן נצח במונחי אלגו.

 

"אם תְלַמדי מחשב את האסטרטגיה שלך הוא יבצע אותה יותר טוב ממך כי לימדת אותו את החוקים. במקום לשבת מול המחשב חמישה ימים בשבוע, האסטרטגיה שם כל הזמן. המחשב לא צריך אוכל ואין לו את הבעיה הכי גדולה של הסוחר - הפסיכולוגיה שלו. הוא צריך רק חשמל ואז הוא מבצע את מה שהסוחר צריך לבצע, בצורה יותר מדויקת ונכונה מבחינת ניהול הסיכונים", אומר שלומי גולדשמידט, סוחר שהיום גם מייעץ לחברות אלגו ומסייע להן לבדוק את האסטרטגיות שלהן באמצעות חברת גרין בוקס שבבעלותו. "רוב האלגו שהוא HFT עובד על טעויות שוק, ולכן סוחרי יום שמתבססים על טעויות שוק נעלמו, ומי שעדיין מנסה לא ישרוד הרבה זמן. הם צריכים לראות תמונה גדולה יותר מטעות שוק למאית שנייה, ולעשות עסקאות לטווח של כמה שעות או ימים".

 

 

אי אפשר לעצור את הקדמה

 

המכונות מהירות מבני האדם לא רק באיתור וסגירת טעויות שוק בתוך מאיות שנייה, אלא גם בזיהוי הזדמנויות וניצולן מהר מכל סוחר. "המכונות חוטפות עסקאות לפנינו", אומר טובי. "פעם היתה יוצאת הודעה, הייתי קורא ומקליד מהר - אם ההודעה טובה קונה 'קולים' ואם רעה מוכר 'פוטים' - היום המכונות עושות את זה מהר וחוטפות את העסקאות. זה הורג את האנשים. אומרים שהמכונות מוסיפות נזילות לשוק, אבל במאקרו הן מורידות נזילות כי הן מבריחות את הסוחרים. זה לא בורסה, זה הרס מוחלט של השוק".

 

שלומי גולדשמידט: מחשב לא צריך אוכל ואין לו את הבעיה הכי גדולה של הסוחר - הפסיכולוגיה שלו. הוא צריך רק חשמל ואז הוא מבצע את מה שהסוחר צריך לבצע, בצורה יותר מדויקת ונכונה מבחינת ניהול הסיכונים" שלומי גולדשמידט: מחשב לא צריך אוכל ואין לו את הבעיה הכי גדולה של הסוחר - הפסיכולוגיה שלו. הוא צריך רק חשמל ואז הוא מבצע את מה שהסוחר צריך לבצע, בצורה יותר מדויקת ונכונה מבחינת ניהול הסיכונים" צילום: עמית שעל

 

היכולת לחטוף מהר עסקאות היא תכונה אחת של המכונות. תכונה אחרת היא תגובה אוטומטית לפקודות של סוחרים אחרים, שגורמות למחירים לעלות ומייקרות להם את העסקאות - לעתים ללא הצדקה. סיון ליימן הוא יועץ השקעות פרטי והבעלים של כנען ייעוץ השקעות, ובמסגרת השירות שהוא נותן ללקוחותיו הוא פועל מדי פעם בשוק. לא ברמה יומיומית, אבל מספיק כדי לחוות את האתגר שהמכונות מציבות. "כשאני רוצה לבצע פעולה אני נתקל פעמים רבות בפקודת מחשב שעוקפת אותי, וזה מקשה לקבל עסקאות".

 

איך אתה יודע שזו מכונה ולא סוחר אחר?

"בגלל מהירות התגובה. שמת מחיר, ובתוך פחות משנייה מישהו עקף אותך. מתמודדים עם זה כל הזמן, והתופעה מתגברת. פעם הייתי נותן הוראה ובודק לאחר מכן אם היא התבצעה או לא. החיסרון היום הוא שהמחשבים מקשים עליי מדי פעם לבצע את הפעילות שאני רוצה. היתרון הוא שזה דורש יתר דקדקנות ותשומת לב".

 

פ' הוא סוחר עם ניסיון של עשר שנים. לא נוח לו לדבר על מה שקורה בשוק, להודות שהוא לא מרוויח כמו פעם, שהוא שוקל להחליף קריירה. "דברים שפעם היו פשוטים ועבדו והכניסו כסף כבר לא קיימים", הוא אומר. "יש מכונות שמוסיפות נזילות לשוק, מצטטות מחירים, וסוחרים יכולים לבצע מולן עסקאות. אבל יש כאלה שהן כאילו נזילות, ובפועל אי אפשר לבצע מולן עסקאות. כשמנסים לקנות מהן הן לא מבצעות, או רק במחיר יותר יקר. או לפעמים רואים באופציות שינוי בתמחור של כולן בבת אחת, מה שרק מכונה יכולה לעשות, כי היא החליטה שיש שינוי בשוק ושצריך לעדכן את כל הציטוטים בבת אחת.

 

"התמהיל בשוק השתנה. פעם היו הרבה סוחרים ומעט מכונות, ועכשיו יש יותר מכונות והסוחרים נדחקים החוצה כי הן מהירות, וכל מה שאדם יכול לעשות, המכונה יכולה לעשות מהר יותר. ואם יהיה אירוע חריג, נניח טילים מסוריה ינחתו באמצע קיבוץ, ינתקו את המכונות, השוק יתרוקן מקונים ומוכרים, ואם מישהו ירצה לעשות משהו הוא לא יוכל".

 

מסחר בבורסה בפרנקפורט בתחילת החודש. "כשאדם קונה מניה, ב־75%–80% מהמקרים זה ממכונה ולא מבן אדם, וזו מגמה עולמית" מסחר בבורסה בפרנקפורט בתחילת החודש. "כשאדם קונה מניה, ב־75%–80% מהמקרים זה ממכונה ולא מבן אדם, וזו מגמה עולמית" צילום: בלומברג

 

 

זה פגע לך ברווחים?

"כן. משקיעים לטווח ארוך יכולים ליהנות מהיתרונות - המכונות מספקות נזילות, נותנות תמחור יותר ברור ומקטינות 'ספְּרֵדים'. מבחינת הסוחר היומי, הרבה מהדברים שיכולנו לעשות, כמו ארביטרז', עכשיו מכונה עושה מהר יותר, ולכן היא הוציאה הרבה סוחרים מהשוק. אנשים שפעם הרוויחו והפסיקו להרוויח יצאו מהשוק, וגם אני חושב על זה. לסוחרים יש שתי אפשרויות: לעבור בעצמם לאלגו או לעשות דברים מורכבים שמכונות לא יודעות לעשות. לסוחר יש גמישות, יכולת להגיב לאירוע גיאופוליטי חיצוני, שקשה לתכנת לתוך מכונה. לא אכפת לה מה חברה עושה, אכפת לה רק מהמספרים".

 

וזה כנראה לא ישתנה. אי אפשר לעצור את גלגלי הטכנולוגיה, גם אם המחיר האישי והאנושי כבד. "זה העולם, הוא הולך לכיוון הטכנולוגי, ואם מתלוננים על זה צריך להתלונן גם על כך שג'ימייל מחליף את דואר ישראל", אומר יוסי אלוף, שמפעיל את "שחקן מעו"ף", אתר פופולרי בקרב סוחרים פעילים וסקרנים, ובעליה של חברת CBGN פיננסים, שמייעצת לקרנות גידור ולנוסטרו. "החיסרון הוא שהאלגו הוציא את הסוחרים האנושיים מהמשוואה והם נותרו עם סוג של הימור. פעם היו הרבה עסקאות, הרבה פעילות. היום אם אין עסקה בטוחה המכונה לא תבצע אותה, והסוחרים שנשארו מהמרים בוואקום על מט"ח, פורקס ואופציות בינאריות".

 

אז הכיוון הוא מכונות ולא אנשים.

"זה תהליך שמתגלגל חמש שנים והגיע לשיאו בשנה־שנה וחצי האחרונות. אלמלא האלגו לא היתה היום בורסה בישראל. לסוחר האנושי אין מה לחפש בבורסה המקומית, ואדם שחושב שהוא יתפוס מניה בזמן בזכות הודעת בורסה הוא נאיבי. אין שום סיכוי. כשאדם קונה מניה, ב־75%–80% מהמקרים זה ממכונה ולא מבן אדם, וזו מגמה עולמית. נראה שהבורסה ויתרה על הסוחרים האנושיים".

 

"המס אשם, לא המכונות"

 

אי אפשר לנתק בין מצבם של סוחרי היום לבין מצבה של הבורסה בתל אביב, שהרי שחיין מיומן ועתיר מוטיבציה ככל שיהיה לא יוכל להצטיין בבריכה מתרוקנת ודלילה. בעשר השנים האחרונות מספר החברות בבורסה התכווץ ב־19% לשפל של 473 חברות, ב־2014 הצטרפו אליה רק שש חברות חדשות לעומת 62 חברות ב־2007, שהיתה שנת שיא, ואשתקד עמד המחזור היומי בממוצע על 1.19 מיליארד שקל לעומת 2.46 מיליארד ב־2007. "כמעט 200 חברות עזבו את השוק, רוב המניות בלי סחירות, הרבה מניות ומדדים מתים. השוק יבש, בורסה של עולם שלישי", אומר בצער ד', סוחר עם ותק של 25 שנים בשוק.

 

אתה עדיין פעיל בשוק?

"פחות, הורדתי את הפעילות ב־90%. משעמם, אין לי מה לשבת מול המסך כמו פעם. השוק במוות קליני. מחזור ממוצע של מיליארד שקל ביום, הרבה גופים עזבו את השוק ומשקיעים בחו"ל, אין ספקולנטים, כלומר מספר הסוחרים הפרטיים ירד משמעותית כי אפשר לסחור בחו"ל דרך המחשב, וכולם מקבלים את זה כגזירה משמים".

 

הוא נשמע מאוכזב ומתוסכל, אפילו כועס, ואומר שהדברים שלו מייצגים לא רק אותו אלא קבוצה של 60–70 משקיעים שהשקיעו דרכו, חברים ומכרים אישיים. רק 15 מהם עדיין פעילים בשוק בארץ. בינתיים הוא קצת בחופש, מתלבט מה הלאה ומתגעגע לשוק. "בטח שאני מתגעגע, ברור. אין סוחר אחד שתזכירי לו את הימים היפים שהיו ולא יהיה מבסוט".

 

ד' חושב שמה שפגע בסוחרים בעיקר הוא דלילות הפעילות בבורסה, שזרקה פעילים לנצל את הטכנולוגיה כדי לסחור בקלות בחו"ל ולהתחמק מהמס הכבד בשוק לעומת אפיקים אחרים או שווקים אחרים בעולם, ומהרגולציה הקשוחה שכוונתה טובה אבל היא מעמיסה עוד ועוד משקולות. קשה לקבוע מי הביצה ומי התרנגולת, אבל לדעתו האפקט של מכונות האלגו הוא תוצר של שוק מת. "לא בגלל המכונות אנשים עזבו את השוק. הם עזבו כי אין להם טעם להשקיע, וכשהאלגו לבד בשוק, כמו פה, הוא עושה מה שהוא רוצה. לכן בבורסות אחרות הוא משתלב ופה הוא משתלט".

 

הבעיה העיקרית בעיניו היא המיסוי. בעקבות המלצות ועדת טרכטנברג הועלה המיסוי על רווחי הון ל־25% בינואר 2015, כלומר רבע מהרווח שסוחרי היום מקוששים מול מכונות האלגו הם משלמים מס. בנדל"ן התשואות גבוהות יותר, ההשקעה פחות מסוכנת והרווח פחות ממוסה, מציין גם הוא. "אם אני קונה דירה ראשונה במיליון שקל בחיפה או בבאר שבע, אחרי 18 חודשים אני יכול למכור אותה ב־1,150,000 שקל, בלי לשלם שקל מס. תוסיפי לזה 3,000 שקל שכירות בחודש, וזה יוצא רווח נקי של 200 אלף שקל. בשוק ההון אני אשלם על זה 50 אלף שקל מס, וזו השקעה עם יותר סיכון. אז ברור שנדל"ן יותר אטרקטיבי למשקיעים. מה הם צריכים את שוק ההון? המיסוי אכזרי ביותר".

 

הפתרון שד' מציע הוא הורדת המס. "אם המיסוי יהיה שווה, אנשים ישקיעו בשוק ההון ולא בנדל"ן", הוא אומר. "ולמה לא לתת הטבה לגופים שמשקיעים היום בחו"ל כדי שישקיעו בארץ? שהמס על קרן בארץ יהיה חצי מבחו"ל? השוק יבש, אנשים לא מתלהבים להשקיע פה, וזה פגע בביזנס שלי ושל כל מי שסוחר בשוק.

 

"סוחר", הוא אומר, והתרגשות מתגנבת לקולו, "זה מי שמתמלא אדרנלין מלקנות ב־10 ולמכור ב־12. לאנשים האלה אין מה לחפש בבורסה בארץ. בבורסות בחו"ל היו בשבועות האחרונים ימים עם עלייה של 1% וירידה של 1%, פה אין דברים כאלה. צריך לקרות משהו שיזמין אנשים חזרה לשוק, שיזכיר להם את הימים הטובים. הם מחכים לזה".

 

"מכונות האלגו פוגעות במיוחד בסוחרים הקטנים"

 

הרגולטורים בארץ אינם עיוורים להיקף פעילות האלגו ולמשמעותה. כבר בסיכום הפעילות ל־2012 הבורסה חשפה לראשונה את היקף פעילות האלגו - אז היה מדובר ב־71% מהפקודות בשוק המניות ו־82% מהפקודות בשוק האג"ח. בשנתיים האחרונות פרסמו מחלקות המחקר בבנק ישראל וברשות ניירות ערך סקירות מקיפות של שוקי האלגו בארץ ובעולם, כולל תיאור בהיר ומרתק של האסטרטגיות הכנות והמניפולטיביות שמפעילות המכונות. שני המסמכים מונים את היתרונות של מכונות האלגו, אך מזכירים שיש חשש שהן "פוגעות במיוחד בסוחרים קטנים ובלתי מתוחכמים ומוציאות אותם מהשוק", שכן HFT "מקנה לסוחרים בו יתרון על פני הסוחרים המסורתיים, דבר שפוגע בתחרות".

 

 איור: אסף חנוכה

 

בשני הגופים ממליצים על הסדרה שתמזער את חסרונות האלגו ותאפשר לשוק ליהנות מיתרונותיו - ויש לו יתרונות. "באלגו, כמו בכל דבר טכנולוגי, יש היבטים שעוזרים לשוק ויש תופעות לוואי שרגולציה מקצועית יכולה לצמצם", מסביר זיו פניני, מנהל חדר המסחר של מגדל שוקי הון. "זה נכון שיש בעיה, אבל יש באלגו גם הרבה דברים טובים. ככל שיש יותר סוחרים ידניים וממוחשבים השוק מרוויח עוד ציטוטים, גודל, שוני בדעות על מחיר ורצון לבצע. זה בדרך כלל מגדיל את המחזור ומקטין את ה'ספרד' בין הקונה והמוכר, שזה תמיד לטובת השוק. וריבוי עסקאות משני הסוגים עוזר על ידי חוכמת ההמונים להגיע למחיר הנכון.

 

"יש מכונות אלגו שמוסיפות נזילות לשוק, ואותן צריך לעודד. יש מכונות שעושות הרבה חישובים מהירים, לא מצטטות אלא רק מוכרות למישהו קיים או קונות ממנו, והן לוקחות נזילות מהשוק, ואותן צריך להגביל. אי אפשר בגלל תופעות לוואי מסוימות לצאת נגד האלגו, זה לא נכון, ואי אפשר לא־להתקדם. הפתרון הוא להגביל את מהירות העבודה לרף מסוים, ואת עוצמת הפקודה מעל כמות מסוימת. הרגולטור צריך להיות ברור יותר: למשל, מותר למכונת מסחר לקנות יקר או למכור בזול, אף שזה לכאורה לא כלכלי? הרגולטור צריך להידרש לזה, כי נייר אחד משפיע על תמחור של נייר אחר, ולא צריך לפגוע בשאר השוק".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x