$
מט"ח וסחורות

משחקים צ'יקן: בסוף האירופים ישלמו את המחיר

אם הצניחה החופשית של מחיר הנפט תימשך, היא עלולה לשנות לגמרי את הזירה הכלכלית העולמית

סופי שולמן 07:0008.01.15

מחיר הנפט נראה כמי שיצא מכלל שליטה. גם אם ברק אובמה תכנן יחד עם עבדאללה מלך סעודיה לזעזע את השוק העולמי כדי לגלות "מי שוחה בלי תחתונים", לא נראה שהכוונה היתה להגיע אל מתחת ל־50 דולר לחבית. מקהלת הכלכלנים והאנליסטים - זו שחזתה ש־2014 תסתיים במחיר של 150 דולר לחבית נפט - החליפה את המנגינה וכבר רואה באופק 30 דולר לחבית. זה כבר משנה לחלוטין את כללי המשחק בזירה הכלכלית העולמית.

 

רוסיה, הנפגעת העיקרית והמסוכנת ביותר מקריסת מחיר הנפט, ערכה באחרונה מבחני לחץ לתפקוד כלכלתה מוטת יצוא חומרי הגלם בהנחה שמחיר הנפט יתקבע סביב 60 דולר. מחיר שהוא מחצית מכך כבר מקרב את הרוסים אל זיכרונות האפוקליפסה של התפרקות בריה"מ בסוף שנות השמונים, כאשר חבית הנפט התגלגלה לשפל של 10 דולר בלבד. זה כבר צריך להדאיג את קברניטי הכלכלה הגלובלית.

 

ליהמן ברדרס של 2015

 

רוסיה עלולה להתברר כליהמן ברדרס של 2015 ובכך להפוך לקללה לצד הברכה שבנפט הזול. על פי נתוני יוני 2014, שווי האג"ח שהנפיקו חברות רוסיות בדולר וביורו הגיע לחצי טריליון דולר, וזאת לעומת 325 מיליארד דולר בלבד ב־2007. לכך צריך להוסיף גם אג"ח של חברות־בנות רבות של חברות רוסיות שרשומות בחו"ל, ושהיקפן המדויק לא ידוע. בסוכנות הדירוג S&P הזהירו באחרונה, כשמחיר הנפט היה עוד גבוה מ־60 דולר, כי הדירוג של רוסיה ייבחן שוב בינואר ועלול לרדת לדרגת זבל - מה שייצור אפקט מיידי בתמחור האג"ח של החברות הרוסיות.

 

נשיא ארה"ב ברק אובמה ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין (ארכיון) נשיא ארה"ב ברק אובמה ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין (ארכיון) צילום: MCT

 

אם התרחיש הקטסטרופלי יתממש וכלכלת רוסיה תקרוס - זה יורגש היטב באירופה. בנקים אירופיים מממנים כבר שנים ארוכות פרויקטים ברוסיה, ולכן החשיפה שלהם לצניחה חדה בצריכה הפרטית לצד חדלות פירעון חברות רוסיות גבוהה. על פי הבנק המרכזי של צרפת, 2% מהתוצר של המדינה תלויים ברוסיה עם חובות של 60 מיליארד דולר של החברות הרוסיות לבנקים המקומיים, באיטליה מדובר ב־1% ובגרמניה וביתר מדינות האיחוד פחות מ־1%.

 

לכאורה המספרים לא גבוהים. בניגוד ליוון, רוסיה אינה חלק מגוש היורו, ולכן לכאורה מאיימת פחות. ואולם יש לזכור שפעולה של שני וקטורים שליליים באותו כיוון יכולה ליצור אפקט כדור שלג חזק בהרבה עבור הכלכלה האירופית שעדיין מתקשה לשוב לפסי צמיחה. לכך צריך להוסיף את חוסר הנוחות שחשים באירופה למראהו של פוטין עצבני, שמסוגל לענות בנשק צבאי לשימוש בנשק כלכלי.

 

אובמה מחכה לפוטין

 

האמריקאים שאננים בשלב זה. הסנקציות שהטיל אובמה על פוטין לפני שנה הצליחו לבודד במידה מסוימת את רוסיה משאר העולם ובעיקר מארה"ב, ואולם אסור לשכוח כי לאורך שני העשורים האחרונים הלכה וגדלה המעורבות המערבית - ובתוכה האמריקאית - בפעילות העסקית ברוסיה. לא נראה כי לאובמה יש סנטימנטים כלשהם לפוטין, שניצל כל הזדמנות להשפיל אותו בשנים האחרונות. על כן, משחק הצ'יקן בין ארה"ב לרוסיה נמשך ורק באירופה מתחילים להבין כי הם עשויים להיות אלה שישלמו את המחיר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x