$
שווקי חו"ל

שיא הנפקות ישראליות בארצות הברית ב-2014

הגאות האדירה ששטפה את וול סטריט הביאה 275 חברות חדשות לגייס 85 מיליארד דולר, שיא שלא היה כמותו זה 14 שנה

ניר צליק 08:2131.12.14

שנת 2014 האירה פניה למשקיעים האמריקאים. המדדים שברו שיאים היסטוריים כשנאסד"ק הוסיף 15% ודאו ג'ונס התחזק ב־9%, והכלכלה האמריקאית בדרכה לשים את המשבר של 2008 מאחוריה. הגאות האדירה שטפה את וול סטריט והובילה להנפקה של 275 חברות חדשות ולגיוסים של 85 מיליארד דולר, שיא שלא נרשם מאז שנת 2000. הנפקת עליבאבא ב־22 מיליארד דולר היתה הדובדבן שבקצפת. 

גם עבור החברות הישראליות שעלו על גל ההנפקות בארה"ב היתה זו שנת שיא, שעקפה אפילו את שנת 2000 בהיקף הגיוסים. 14 חברות השלימו הנפקות ראשוניות וגייסו כ־2 מיליארד דולר. יחד עם ההנפקות המשניות שבוצעו, מסתכמים הגיוסים ביותר מ־3 מיליארד דולר, וזאת בתוך שנה אחת בלבד.

 

 

הנפקת השנה

מובילאיי הפכה לישראלית השלישית בגודלה

הנפקת השנה היא ללא ספק מובילאיי, המפתחת אמצעי עזר ממוחשבים לנהיגה. החברה גייסה כמיליארד דולר לפי שווי אדיר של 5.3 מיליארד דולר בחודש אוגוסט, ומאז כבר זינקה לשווי של 9.4 מיליארד דולר, כשהיא נישאת על חלום המכונית האוטונומית. מובילאיי הפכה לחברה הישראלית השלישית בגודלה אחרי צ'ק פוינט וטבע, כשהיא חולפת ביעף על פני אמדוקס.

 

לשם השוואה, בשנת 2013 השלימו 13 חברות ישראליות הנפקות ראשוניות ומשניות בהיקף 1.2 מיליארד דולר. שלוש מתוכן, Wix, אנזימוטק ואלקוברה, ביצעו הנפקה ראשונית וגייסו 223 מיליון דולר.

 

ביוטרנד

560 מיליון דולר גויסו בהנפקות ראשוניות

הטרנד הבולט בהנפקות השנה הוא הביומד והביוטק: עשר חברות מהתעשייה גייסו 560 מיליון דולר בהנפקות ראשוניות. אליהן הצטרפו אנזימוטק, ביוליין וקומפיוג'ן, שכבר נסחרו בארה"ב וגייסו כ־160 מיליון דולר נוספים בהנפקה משנית.

 

מבחינת תעשיית הביומד, חברת השנה בוול סטריט היא קייט פארמה, שגייסה בהנפקה ראשונית 128 מיליון דולר לפי שווי של 633 מיליון דולר בחודש יוני. חמישה חודשים מאוחר יותר, ב־11 בדצמבר, השלימה קייט פארמה גיוס נוסף של 216 מיליון דולר לפי שווי שוק של 2.3 מיליארד דולר — שווי גבוה פי ארבעה, שנותר דומה גם היום. החברה, בניהולו של פרופ' אריה בלדגרין שמכהן גם כדירקטור בטבע, עוסקת בתחום החם ביותר בעולם הביומד כיום: פיתוח תרופות לסרטן המבוססות על אימיונותרפיה, גיוס מערכת החיסון של הגוף לחיסול תאים סרטניים.

 

 

לא כל מטאטא יורה

VBL חוזרת בה מההנפקה לאחר שבוע של מסחר

אף שנדמה כי מדובר בנקודת שיא ושכל מטאטא יורה, השנה היו גם כמה אירועים לא נעימים, בהם ביטול הנפקת אדמה (מכתשים אגן לשעבר), שביקשה לגייס 300 מיליון דולר, על רקע תמחור נמוך מהצפוי.

 

בכך הצטרפה אדמה למאפי פארמה שנכשלה בניסיון ההנפקה ביולי ועשויה לנסות שוב בחודשים הקרובים. גם ננו וייברוניקס הקטנה וסיילנסיד הגישו תשקיפים, אך לא יצאו בסופו של דבר להנפקה.

 

חברת הביומד VBL רשמה שיא משל עצמה, באירוע שגם זקני וול סטריט מתקשים לזכור דומה לו: החברה נאלצה לחזור בה מההנפקה לאחר שמשקיע שהתחייב לרכוש מניות חזר בו מהתחייבותו שבוע אחרי שכבר החלה להיסחר. בסופו של דבר, VBL הצליחה לחזור לשוק ההון האמריקאי כחודשיים אחרי אותו אירוע מביך.

 

לא רק מישראל

"ההצלחה לא נפרדת מההצלחה של חברות בעולם"

בשיחה עם "כלכליסט" אומר אסף חומצאני, מנהל פעילות נאסד"ק בישראל, אמר כי "ההצלחה של החברות הישראליות השנה לא נפרדת מההצלחה של חברות גלובליות ואמריקאיות. זו היתה השנה הטובה ביותר של ההנפקות ב־14 השנים האחרונות. הכל קשור גם לרמת המאקרו בעולם ובארה"ב, שהשווקים בה ניצבים בנקודת פתיחה טובה ל־2015. המומנטום חזק, חלון ההנפקות עדיין פתוח וצינור ההנפקות ממשיך להיבנות, גם בקרב חברות ישראליות".

 

"ביוטק היה סקטור מאוד חזק בעולם וכך גם בישראל. אני מאמין שב־2015 נראה עוד חברות ישראליות מהענף יוצאות להנפקה בנאסד"ק. זאת בנוסף לחברות טכנולוגיה ולחברות מסקטורים אחרים", מוסיף חומצאני. "המגזרים שמושכים הכי הרבה חברות מחוץ לארה"ב הם מתחום הטכנולוגיה והביוטק, כי בהם קל יותר להביא משקיעים רבים. היתרון של שוק ההון האמריקאי על פני האירופי והישראלי משמעותי מאוד".

 

"זו היתה השנה הטובה ביותר להנפקות ישראליות מאז ומעולם", אמר ל"כלכליסט" לן רוזן, מנכ"ל ברקליס ישראל. "בשנת 2000 גייסו 13 חברות ישראליות 2 מיליארד דולר, והשנה, אפילו בלי לכלול את מובילאיי, עברנו את היקף הגיוסים הזה". זאת אם מביאים בחשבון גם את ההנפקות המשניות.

 

 

השאלה הגדולה שצריכה להישאל בנוגע לשלל ההנפקות היא האם אנחנו לא נמצאים שוב בתקופה של בועה, והאם חברות שלא רושמות רווחים משמעותיים זכאיות למכפילי רווח חלומיים ותמחורים בהנפקה כפי שחלקן קיבלו, בעיקר בתחומי הביומד.

 

רן נוסבאום, שותף בקרן פונטיפקס, הסביר ל"כלכליסט" כי גורמים רבים הובילו להצלחה בתחום הביומד השנה. "השוק קיבל דחיפה מתגליות פורצות דרך בשני תחומים מרכזיים. הראשון, אימיונותרפיה, דחף את הנפקת השנה בביומד עבור החברות הישראליות — קייט פארמה. בתחום הלוהט השני, תרפיית הגנים, לא היו פעילות חברות ישראליות".

 

באשר להנפקות הישראליות ציין נוסבאום: "צריך להגיד את האמת, רוב ההנפקות בתחום הביומד מישראל לא היו מוצלחות. למה הן התאפשרו בכל זאת? יש הרבה כסף בשוק ולחברות הפארמה הגדולות יש קופות שמנות, אבל הן לא ממהרות לרכוש חברות קטנות, שאליהן מופנה הכסף שזורם לשוק ההנפקות. 2015 עתידה להיות שנה קשה יותר, והשוק צפוי להיות יותר בררן. המשקיעים יחפשו טכנולוגיות פורצות דרך כמו של ReWalk וקייט פארמה, חברות שיצליחו להנפיק בלי קשר למצב השוק". פונטיפקס היתה מעורבת השנה בארבע הנפקות בארה"ב — ReWalk, קייט פארמה, ביובלאסט ומקרוקיור."השווקים ברחבי העולם היו מאוד חזקים, למרות תנודתיות באמצע השנה בגלל אירועים לא צפויים", מוסיף רוזן.

 

"חברות ישראליות הן רגישות יותר לשינויים בשוקי ההנפקות, כך שבשנה טובה בשוקי ההנפקות — כמו השנה — הן יככבו, ובשנה גרועה הישראליות יסבלו יותר", מסביר רוזן. "המשקיעים ברחבי העולם חיפשו היכן לשים את הכסף ואיפה ניתן לייצר תשואה, חיפשו צמיחה בכל מחיר. כשהם הסתכלו על ההנפקות הישראליות, הם ראו חברות ממוקדות צמיחה".

 

על הכישלון בהנפקת אדמה אמר רוזן: "אני לא חושב שחוסר ההצלחה של אדמה זה אור אדום או שניתן להסיק מכך מסקנה כלשהי".

 

 

לקראת 2015

אאוטבריין מצופה להוביל את השנה הבאה

קשה להתעלם מהשורה הארוכה של חברות ישראליות נוספות, שצפויות לצאת אל השוק האמריקאי ולנסות את מזלן בשנת 2015. לעת עתה נראה כי הנפקת השנה הישראלית תהיה חברת המלצות התוכן אאוטבריין. החברה הגישה תשקיף חסוי לקראת הנפקה בנאסד"ק וצפויה לבצע הנפקה של כמיליארד דולר.

 

מועמדת בולטת נוספת היא קורנית, בניהולו של גבי זליגסון, מנכ"ל נובה מכשירי מדידה לשעבר, שטרם הגישה תשקיף לקראת הנפקה. מתעשיית הביומד פוליפיד, טראקואט, צ'ק קאפ ואנלייבקס צפויות להנפיק.

 

לדברי רוזן, "השווקים חזקים מאוד ואין סיבה שזה ישתנה ב־2015, חוץ מזה שכל דבר טוב נגמר בסופו של דבר. יש ברבורים שחורים שמסתובבים בחוץ, כמו רוסיה והנפט ונגיף האבולה, וקשה לדעת מה יקרה".

 

רוזן מסרב להתחייב ולקבוע אם שנת 2015 תהיה חזקה כמו קודמתה: "יש חברות טובות שמחכות להנפיק ואמורות להיות כמה הנפקות חזקות גם בשנה זו, אבל קשה לדעת כמה חברות יחליטו להנפיק". "המספרים של החברות הישראליות השנה היו מפתיעים בגודלם", אומר אייל שבח, שותף בחברת הייעוץ פרומתאוס. "הגיוסים היו בהיקף של יותר מ־3 מיליארד דולר. קשה להתעלם מהתשואה של החברות שעשו הנפקה, שהיתה דו־ספרתית ונכון לתחילת דצמבר הנתון עמד על יותר מ־26%".

 

שבח מדגיש יתרון נוסף של החברות הישראליות שביצעו הנפקה בארה"ב בשנה החולפת: "החברות שהגיעו לשוק השנה הן בנות 12 שנה בממוצע — חברות בשלות מכפי שהיו בעבר".

 

ירון גלאי מנכ"ל אאוטבריין ירון גלאי מנכ"ל אאוטבריין צילום: אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x