$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

סלינגר מפתיעה: מכירת כלל ביטוח תידחה בשנה

הממונה על הביטוח החליטה להעניק לבעלי השליטה ארכה כדי לאתר קונה למניות חברת הביטוח, וחצי שנה נוספת למתן היתר שליטה לרוכש העתידי. בעבר צדדה סלינגר במכירת המניות בבורסה

גולן חזני 06:5030.12.14

מניות כלל ביטוחלא יימכרו בבורסה, אלא לצד ג'. ל"כלכליסט" נודע כי הממונה על הביטוח ושוק ההון במשרד האוצר דורית סלינגר החליטה להעניק לאדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה, בעלי השליטה בחברה, תקופה של שנה כדי למכור את השליטה בחברה לצד שלישי, וחצי שנה נוספת עד להענקת היתר שליטה לרוכש.

 

התקופה המוגדרת תיקבע עד מחר מאחר שהמו"מ בין בעלי השליטה ואי.די.בי עצמה לבין הממונה נמצא בעיצומו. מדובר בסוג של פשרה, שכן בעלי השליטה והחברה הודיעו לסלינגר במהלך המו"מ לקבלת היתר השליטה, כי הפצה של מניות החברה בבורסה עלולה להביא לגל של תביעות נגדה מצדם ומצד בעלי המניות האחרים בחברה בשל הנזק הבלתי הפיך שמכירה כזו תיצור לאי.די.בי פתוח המחזיקה בשליטה בכלל ביטוח.

מה דעתך על מניית כלל עסקי ביטוח:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

מכירה בכמה תחנות

הממונה אמורה לתת תשובה סופית מחר, ולבקשתה, כך נודע, הגישה אי.די.בי פתוח, המיוצגת על ידי עו"ד רם כספי, כמה מתווים למכירה שתכלול כמה תחנות: מועד סופי לחתימה על מזכר הבנות, מועד שני לחתימה על הסכם סופי כעבור כמה חודשים, ומועד לסגירת העסקה (קלוזינג) שיתפרס על תקופה של יותר משנה.

 

מדובר בשינוי דרמטי, ויש הרואים בכך סוג של פניית פרסה בעמדת הממונה, שהיתה אגרסיבית נגד בעלי השליטה בהודעותיה קודמות. אף שאפשרות של מכירה לצד ג' הופיעה בהודעה המקורית של סלינגר מנובמבר 2013, הרי שהציפיות בשוק ההון ובעולם הביטוח היו למכירה של מניות כלל ביטוח בשוק. סלינגר התבטאה יותר מפעם אחת, בין היתר בכנס של "כלכליסט", כשאמרה כי "אינני מפחדת מחברת ביטוח ללא גרעין שליטה". האמירה הזו הובילה למסקנה כי היא חותרת למכירת המניות בשוק ומעבר של כלל ביטוח לחברה ללא גרעין שליטה, בדומה למהלכים שמוביל המפקח על הבנקים. המשמעות הנוספת של ההחלטה היא שסלינגר לא מתכוונת להעניק היתר שליטה לבן־משה ואלשטיין, גם אם אי.די.בי תצליח לעמוד ביחס של הון עצמי למאזן של 50%, תנאי הנדרש לקבלת היתר שליטה בחברה שהיא השלישית בגודלה בשוק במונחי שווי שוק.

 

מימין: מוטי בן משה ואדוארדו אלשטיין מימין: מוטי בן משה ואדוארדו אלשטיין צילום: אוראל כהן

 

ההוכחה של אלשטיין

יצוין כי אלשטיין הציג אתמול תוכנית עם מחויבות שלפיה יזרימו כלל בעלי המניות עד 2 מיליארד שקל לאי.די.בי פתוח בהנפקת זכויות ומימוש אופציות. האולטימטום שהציב לחברה להחליט עד מחר אם לקבל את הצעתו נועד להוכיח כנראה לממונה כי יש ביכולת החברה לעמוד בתנאי קבלת השליטה. נכון להיום, אי.די.בי היא עדיין חברה פגיעה וממונפת שסוחבת על גבה הערת עסק חי מרואי החשבון שלה, ולכן אינה יציבה מספיק כדי לקבל על עצמה את האחריות הרבה הכרוכה בשליטה בחברת ביטוח בישראל.

 

לאי.די.בי פתוח היה בסוף ספטמבר 2014 הון עצמי של 185 מיליון שקל בלבד, כאשר מנגד לחובתה גירעון של 954 מיליון שקל בתזרים המזומנים החזוי עד סוף ספטמבר 2016, חוב פיננסי של 4.8 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח ולמוסדות פיננסיים, ותשלומי ריבית של 750–980 מיליון שקל בכל אחת מארבע השנים הקרובות.

 

סלינגר: אחליט עד מחר

לחברה עם גרעין שליטה ישנם יתרונות וחסרונות על חברה ללא גרעין שליטה. סלינגר העדיפה להעניק לבן־משה ואלשטיין סיכוי נוסף למכור לצד שלישי. אם השניים לא יצליחו, היא צפויה להוציא את החברה למכירה בבורסה, אבל זה יקרה רק ב־2016.

 

מהממונה על הביטוח נמסר בתגובה: "הממונה בוחנת את בקשת ההיתר ותשובתה תינתן עד 31 בדצמבר 2014".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x