$
בורסת ת"א

האוצר נגד המוסדיים: "שיעור טעויות משמעותי" בדיווח על הלבנת הון

מנהל מחלקת ביקורת ואכיפה באגף שוק ההון באוצר: "נכון להיום רוב הגופים המוסדיים ומנהלי ההשקעות לא יודעים על פעולות שבוצעו במזומן"

רחלי בינדמן 11:4409.12.14

"נרצה להטיל עיצומים כספיים משמעותיים על הפרות בנושא הלבנת הון", כך אמר בשבוע שעבר ערן יפה, מנהל מחלקת ביקורת ואכיפה מאגף שוק ההון במשרד האוצר.

 

יפה דיבר בכנס בנושא איסור הלבנת הון בגופים מוסדיים ומנהלי תיקי השקעות שיזם משרד אלקלעי מונרוב. יפה חשף כי ב-40% מהמקרים שנבדקו על ידי האגף נמצאו ליקויים בתהליך אימות נתוני הלקוח על ידי הגופים המוסדיים, ב-15% מהמקרים שנבדקו – נמצאו ליקויים בהצהרת הנהנה בחשבון, וב-95% מהמקרים שנבדקו – נמצאו ליקויים ברישום צד ג'. יפה ציין כי "כי לא ייתכן שבפלטפורמה כל כך פשוטה, יהיה שיעור טעויות משמעותי כל כך".

 

לדברי יפה, "נכון להיום רוב הגופים לא יודעים על פעולות שבוצעו במזומן, אנו מצפים מהמוסדיים למשל שאם מופקדים 10 מיליון שקל וכעבור חודשיים הם נמשכים – שתידלק אצלם נורה אדומה". לדבריו, "גם הפקדות לצד ג' הוא עניין 'שקצת' נעלם מעיני הגופים המוסדיים. אנו רוצים לראות מעורבות של הדירקטוריון ומצפים כי יועברו אליו דיווחים בהתייחס לאופן בו החברה עומדת בדרישות הממשל התאגידי. אנו מצפים כי יעשה דיון בדירקטוריון החברה בעניין הזה וכאשר למשל הוא מקבל דיווח על כמות של דיווחים בלתי רגילים – הוא אינו יכול לעבור על זה לסדר היום וצריך לשאול את עצמו מה קורה כאן. אולם אני חייב לציין שרוב הגופים המוסדיים מקיימים כיום את כללי הממשל התאגידי בצורה סבירה".

 

משרד האוצר. לא מרוצה מהמוסדיים משרד האוצר. לא מרוצה מהמוסדיים צילום: עמית שאבי

 

לשאלה האם במסגרת הבדיקות שנעשו נמצאו מקרים של הלבנת הון השיב ערן יפה כי הרשות העבירה למשטרה מספר דיווחים אולם לא ברור מה נעשה והאם המשטרה אכן פתחה בחקירה בעקבות הממצאים שהעברנו.

 

לדברי רו"ח עופר אלקלעי: "חרף כל המאמצים הרבים שמושקעים, עדיין, קיים פער משמעותי ביותר בין הפעילות למניעת הלבנת הון בישראל לעומת אירופה וארצות הברית, הן ברמת הענישה והן בפרצות הקיימות בחוק הישראלי ובכללן גם אי הכנסת עבירות מס לעבירות מקור. כמו כן, בסופו של דבר, נקבע כי עורכי דין לא יחויבו בדיווח גורף לרשות לאיסור הלבנת הון - פעולה אשר ביצועה היה ללא ספק מעניק לרשות כלי אפקטיבי ביותר למיגור נגע ההלבנה. מדינת ישראל הקטינה את החורים במסננת אולם עדיין, עוברים דרכה סכומי כסף משמעותיים ביותר באמצעות מתווכים, סוכני נסיעות, סוכנויות רכב וגורמים נוספים שמנצלים את החקיקה המסויגת בנושא".

 

רו"ח גיא מונרוב אמרי כי "ארגונים כיום אינם ערוכים בצורה מספקת על מנת לעמוד בדרישות הרגולטוריות וחובת הדיווחים, והממצאים מדוחות הביקורת שנערכו על ידי משרדם במסגרת העבודה עם משרד האוצר מוכיחים זאת".

 

ארז חג'בי – סגן מנהל מחלקת המחקר ברשות לאיסור הלבנת הון פירט במסגרת הכנס על שורה של פעולות שמבצעים לקוחות שאמורות להדליק נורה אדומה בקרב הגופים המוסדיים, וזאת כלקח מתוך מספר מקרים בהם טיפלה הרשות. בין היתר ציין פעולות כמו פיצול כספים, העברת כספים דרך מספר חשבונות נאמנות, העברת כספים מחברה בחו"ל ללא הסבר מניח את הדעת, דפוס פעולה חריג של רכישת מניות בחרה ציבורית שמבוצעת על ידי איש מפתח בחברה ציבורית ועוד. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x