$
השורה התחתונה

להשקיע בחסות ענקים: הקרנות של פימקו בקרוב בתיק ההשקעות הישראלי

אישור תיקון 15 פותח את ישראל לכניסתן של הקרנות הזרות ויאפשר גיוון בתיקי המשקיעים. אף שעברה שנה סוערת, סביר להניח שפימקו, מנהלת קרנות האג"ח הגדולה בעולם, לא תחמיץ את ההזדמנות להכניס קצת תחרותיות לישראל. כתבה ראשונה בסדרה

בועז בן נון 07:4622.10.14

כמה ימים לפני יציאתה לפגרה אישרה הכנסת את תיקון 15 לחוק השקעות משותפות בנאמנות. התיקון מסדיר את כניסתן של קרנות חוץ זרות לשוק הישראלי, ובכך שם סוף לפרשה המתמשכת בין רשות ניירות ערך לבין איגוד קרנות הנאמנות.

 

עד עתה משקיע ישראלי יכול היה לרכוש קרנות נאמנות זרות רק בדרך עקיפה — דרך רכישת אגדי קרנות (Fund of funds). רק לאגדי הקרנות היה כוח קנייה, ואותו מימשו כראות עיני מנהליהם. מרגע שייכנס התיקון לפועל, ניתן יהיה לרכוש באופן ישיר קרנות נאמנות ממיטב גופי ניהול ההשקעות בעולם כמו של פימקו, אברדין או פידליטי. הקרנות הזרות שישווקו בישראל הן קרנות UCITS (קרנות המפוקחות על ידי הרגולציה האירופית).

 

לא כל קרן תורשה להיכנס לישראל, אלא רק כאלו של גופי ההשקעה הגדולים שמנהלים מעל 20 מיליארד דולר ולהם חמש קרנות שגודלן יותר מחצי מיליארד דולר בשנתיים האחרונות. הקרן שתשווק בארץ תהיה חייבת לנהל יותר מ־50 מיליון שקל ולהיות בעלת ותק של 18 חודשים. כל בית השקעות שייכנס יחויב להפקיד דמי ערבות ופיקדון, למנות נציג מקומי, להגיש דיווחים לרשות הישראלית ולספק דו"ח בעברית על הקרן.

 

התקווה היא שכניסת הקרנות הזרות לשווק תפתח בפני המשקיעים הישראלים את עולם ההשקעות העולמי. בסדרת כתבות זו נעניק טעימה מבתי השקעות והקרנות המובילות שצפויות להיכנס לישראל.

 

 

שנת 2014 תירשם כאחת השנים הסוערות בהיסטוריה של קרן האג"ח הגדולה בעולם — פימקו (PIMCO). פצצה לא קטנה נפלה בערב ראש השנה היהודי על שוק ההון האמריקאי כשביל גרוס, האיש והאגדה, "מלך האג"ח" שייסד את פימקו, הודיע על עזיבתו. גרוס שימש כמנהל ההשקעות הראשי בחברה והיה אחראי על כמה קרנות של פימקו שהידועה שבהן היא פימקו טוטאל ריטרן (Pimco Total Return).

 

פימקו מנהלת 660 מיליארד דולר, מתוכן 520 מיליארד דולר בארה"ב ו־130 מיליארד דולר באירופה. תחום התמחותה הוא קרנות אג"ח. מתוך 52 הקרנות שהן קרנות UCITS הנקובות בדולר, יורו או שקל, 35 קרנות הן קרנות אג"ח והיתר מתפזר בין קרנות מניות, מעורבות, אלטרנטיביות וסחורות. 8% מקרנות אלו הן קרנות שמדורגות על ידי מורנינגסטאר בחמישה כוכבים.

 

הסערה בפימקו התחילה מוקדם יותר השנה כשמנכ"ל בית ההשקעות, ומי שהיה שנים רבות בן טיפוחיו של גרוס ונחשב ליורשו, מוחמד אל־עריאן פרש מתפקידו. בעקבות התפטרותו של אל־עריאן, פימקו עברה למבנה ניהולי אחר שבמסגרתו מינתה שישה מנהלי השקעות ראשיים. כל המנהלים היו, טרם עזיבתו של גרוס בן ה־70, כפופים לו. בנוסף, לפני חודשיים, זמן קצר לפני שגרוס התפטר, החלה רשות ני"ע האמריקאית (SEC) לחקור את פימקו בחשד שהיא ניפחה באופן מלאכותי את התשואות באחת מהקרנות הגדולות שלה.

 

דניאל אייבסון, מנהל ההשקעות בפימקו דניאל אייבסון, מנהל ההשקעות בפימקו צילום: רויטרס

 

מי שמונה להחליף את גרוס ולהוביל את שישיית המנהלים החדשים הוא דניאל אייבסון, ולבוס החדש בפימקו מחכה אתגר לא קטן. המעבר מתרבות ניהולית המרוכזת ברובה סביב כוכב נוצץ אחד (גרוס), לאחת שהכוח בה מבוזר בין שישה אנשים – אייבסון וחמישה נשיאים להשקעות נוספים — לא צפוי להיות קל.

 

בישראל פימקו היא חביבת קרנות הנאמנות. מתוך מיליארד השקלים שמושקעים באגדי קרנות בישראל, 402 מיליון שקל משקיעים בתי ההשקעות המקומיים בקרנות של פימקו. כשליש מסכום זה מושקע בקרן הגדולה בעולם, פימקו טוטאל ריטרן.

 

השורה התחתונה: לאור שינויים דרמטיים בניהול פימקו, ניצב בית ההשקעות בפני תקופה מאתגרת. עם זאת, למנהלי ההשקעות הראשיים החדשים ותק והצלחה בפימקו

 

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטר בישראל

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x