$
בורסת ת"א

הפספוס שעלה למחזיקי סאני 6.5 מיליון דולר

סאני החמיצה הזדמנות לעשות קופה כשמכרה לפני שנה רבע מאחזקתה במחיר של 6.6 דולר למניה, וצמצמה את הרווח של מחזיקי האג"ח. מובילאיי גייסה מיליארד דולר לאחר מימוש אופציית החתמים

גיל קליאן וניר צליק 08:1104.08.14

ביום שישי האחרון הותירה מובילאיי את חותמה על בורסת ניו יורק, כשביצעה את ההנפקה הישראלית המרשימה ביותר מעולם. החברה, שפיתחה מערכת למניעת תאונות דרכים, גייסה ביום שישי 890 מיליון דולר לפי שווי אדיר של 5.3 מיליארד דולר.  

 

בסיום יום המסחר הראשון שלה, שבו זינקה ב־48% ושווי החברה הסתכם ב־7.9 מיליארד דולר, הגיעה מובילאיי לשווי של 37 דולר למניה.

 

ההנפקה חצתה כבר את רף מיליארד הדולרים, לאחר שחתמי ההנפקה גולדמן זאקס, מורגן סטנלי ודויטשה בנק, מיהרו לממש את אופציית חיתום היתר על רקע הצלחת ההנפקה. החתמים רכשו 5.3 מיליון מניות נוספות במחיר של 25 דולר למניה. ההנפקה כללה גם מכירת מניות מצד המשקיעים, ששמותיהם טרם נחשפו, ויתפרסמו בימים הקרובים בדיווח לרשות ניירות ערך האמריקאית.

 

למחזיקי האג"ח אין את מי להאשים

 

ההנפקה ההיסטורית של מובילאיי סיפקה הפתעה נעימה גם למחזיקי האג"ח של חברת סאני. אותם מחזיקים, שעומדים כעת מול חוב של 280 מיליון שקל ועם ידיעה ברורה כי לסאני אין כסף לשלם אותו, קיבלו ביום שישי האחרון נכס של 75.4 מיליון שקל, המהווה 27% מהחוב כלפיהם.

 

אילן בן-דב אילן בן-דב צילום: אוראל כהן

 

סכום זה כולל את המניות שסאני מכרה בהנפקה ואת שאר האחזקה, שמימושה חסום כעת ל־180 יום. הזינוק המטאורי במניית מובילאיי ביום שישי הקפיץ גם את שווי הנכס הזה של מחזיקי האג"ח, שבעבר תלו בבעל השליטה אילן בן־דב את התקוות לקבל את כספם חזרה.

 

רק לפני כשנה הוערכה חבילת מניות מובילאיי של סאני ב־16 מיליון שקל בלבד. את ההערכה ביצע רו"ח יואב כפיר, המומחה החיצוני שמינה בית המשפט כדי לבחון את ההסדר של סאני עם בעלי האג"ח שלה. מדובר בזינוק של 371% בשווי המניות בתוך שנה אחת.

 

עם זאת, במקרה הזה אין שמחה בלי עצב, והמקור לעצב מגיע ממכירת מניות מובילאיי שביצעה סאני לפני שנה בלבד. באוגוסט 2013 החברה היתה בעיצומו של הסדר חוב והזדקקה למזומנים. סאני מכרה 24% מאחזקתה אז במניות מובילאיי תמורת 6.6 דולר למניה. מובילאיי הונפקה ב־25 דולר למניה רק שנה לאחר מכן - שווי גבוה ב־279% מאותה עסקה אומללה.

 

בסיום יום המסחר הראשון הגיעה מובילאיי לשווי של 37 דולר למניה - עלייה של 460% לעומת השווי שלפיו מכרה סאני רבע מאחזקתה במובילאיי, שנה לפני ההנפקה הישראלית הגדולה שנראתה אי פעם בוול סטריט.

 

מהמכירה באוגוסט 2013 קיבלה סאני 1.4 מיליון דולר. אם את המניות שמכרה אז היתה סאני מוכרת ביום ההנפקה, היתה
מקבלת כ־5.3 מיליון דולר, ואם היתה מוכרת אותן בסוף המסחר ביום שישי, היתה מקבלת 7.9 מיליון דולר.

 

מי שצריך להצטער על המכירה הוא לא בן־דב אלא מחזיקי האג"ח, שכן הכסף הזה היה מגיע אליהם.

 

עם זאת, גם אם סאני היתה מוכרת את המניות האלה ביום שישי האחרון, היא עדיין לא היתה מתקרבת להחזר מלא עבור בעלי האג"ח, שייאלצו למחוק את מרבית החוב כלפיהם.

 

האור הירוק לביצוע אותה עסקה הגיע מהנהלת סאני, אז בראשותו של המנכ"ל יהל שחר. עם זאת, בעלי האג"ח לא יכולים לבוא בטענות לשחר, שפרש מהחברה בשבועות האחרונים, שכן גם בעלי האג"ח היו שותפים ואישרו את ביצוע המכירה באותו מחיר, שהיום נראה מגוחך.

למרות אותה מכירה, מובילאיי היא עדיין הנכס הגדול ביותר של סאני. רשימת הנכסים של חברת האחזקות, שפעם ניצבה בקודקוד הפירמידה המפוארת של בן־דב (שדרכה החזיק בזיכיון היבוא מכשירי סמסונג ובשליטה בפרטנר), היא דלה. הרשימה כוללת את מניות סקיילקס, שחלקן הגדול מומש בימים האחרונים תמורת כ־10 מיליון שקל, ואת מניות יוזר טרנד.

 

הרווח של דלק רכב: 250 מיליון שקל

 

לא רק סאני מימשה אחזקות באוגוסט 2013. גם דלק רכב מכרה אז רבע מאחזקותיה ורשמה רווח של 63 מיליון שקל לפני מס. בהנפקה בסוף השבוע השתתפה דלק רכב, והיא צפויה לרשום רווח של 250 מיליון שקל בעקבות מימוש המניות שבידיה.

 

החברה החזיקה 4.8 מיליון מניות, שמהן מכרה 1.7 מיליון מניות בהנפקה תמורת כ־41 מיליון דולר. על פי מחיר מניית מובילאיי, שווי 3.1 מיליון המניות שנותרו בידיה עומד על 115 מיליון דולר. האחזקה של דלק רכב חושבה לפי שווייה בספרים, ולפיכך נראה כי זו רכשה את המניות עבור 7 דולר למניה. אם מניית מובילאיי תמשיך לטפס, הרווח החשבונאי של דלק רכב יגדל.

 

בתשקיף ההנפקה מופיעות אחזקות דלק רכב יחד עם אלה של בעל השליטה גיל אגמון, אך מהדיווח ניתן להבין כי אגמון החזיק באופן אישי 3.2 מיליון מניות, מהן מכר בהנפקה 1.1 מיליון מניות וגרף 26 מיליון דולר לכיסו. 2.1 מיליון המניות שנותרו בידיו שוות כעת על הנייר 78 מיליון דולר נוספים.

 

מנורה: 0.5% נוסף לתשואה

 

קבוצת הביטוח מנורה מבטחים, שבניהולו של מוטי רוזן, היא המשקיעה הפנסיונית הישראלית הגדולה ביותר במובילאיי. עם זאת, משום שבמנורה החליטו שלא למכור בהנפקה, היא אינה מופיעה בתשקיף. זו השקיעה כ־10 מיליון דולר במובילאיי בשתי הזדמנויות שונות. על חלק מההשקעה כספה הוכפל פי שמונה ועל חלק פי עשרה. בסך הכל שווי השקעותיה עומד כעת על 87 מיליון דולר.

 

על פי הערכות, התרומה לתשואה תעמוד על 0.5% בקופות הגמל, בקרן הפנסיה ובביטוחי המנהלים שבהם התחלקה ההשקעה. ככל הנראה, התשואה תתחלק, ותבוא לידי ביטוי כבר בדו"חות יולי והיתרה בדו"חות אוגוסט.

 

החגיגה עצמה לא נעצרה בגופים המוסדיים. גם ג'ורג' חורש וכלמוביל מכרו בהנפקה מניות מובילאיי בשווי 7.9 מיליון דולר ונותרו עם אחזקה בשווי 21.5 מיליון דולר. יו"ר אפריקה ישראל לב לבייב מכר מניות בשווי 2.9 מיליון דולר ונותר עם אחזקה בשווי 39.3 מיליון דולר. לבייב, שנכנס להשקעה בשנת 2004, השקיע בחברה כ־2 מיליון דולר בלבד, על פי הערכות. ב־2013, במקביל למימוש שביצעו סאני ודלק רכב, מימש לבייב חלק מאחזקותיו ברווח של עשרות מיליוני שקלים.

 

גם אריק שטיינברג, יו"ר פסגות לשעבר, נכנס להשקעה במובילאיי בשנת 2004, אז גייסה החברה 15 מיליון דולר לפי שווי של 195 מיליון דולר אחרי הכסף. השקעתו של שטיינברג אז מוערכת בחצי מיליון דולר בלבד. ההשקעה שלו הוכפלה פי 27: שטיינברג מכר בהנפקה מניות בשווי 4.3 מיליון דולר ונותר עם אחזקות בשווי 12.8 מיליון דולר.

מי שלא מימש מניות בהנפקה הוא שמואל חרל"פ, יו"ר כלמוביל, שמחזיק באופן אישי ב־4.6% ממניות החברה בשווי 370 מיליון דולר. חרל"פ ויתר על זכות המימוש גם בסבב שנערך לפני שנה. קבוצת כלמוביל, יבואנית מרצדס, יונדאי ומיצובישי, מחזיקה ב־4.5% מהמניות בשווי 345 מיליון דולר. גם היא פסחה על ההזדמנות לממש בסיבוב הזה.

 

עם המרוויחים הגדולים מהצלחתה של מובילאיי נמנה היזם פרופ' אמנון שעשוע שמכר מניות בשווי 46 מיליון דולר. כעת, אחרי ההנפקה והזינוק במניה, שעשוע ממשיף להחזיק בכ־8% ממניות החברה, בשווי 638 מיליון דולר. ייתכן שמכר מניות נוספות במימוש אופציית החתמים. גם מנכ"ל החברה זיו אבירם מחזיק בכ־8% מהמניות בשווי 643 מיליון דולר ומכר מניות בשווי 46.6 מיליון דולר בהנפקה.

 

גוף נוסף שגרף קופה נאה בהנפקה הוא לאומי פרטנרס, שהשקיע במובילאיי כ־60 מיליון שקל לפי שווי ממוצע של 550 מיליון דולר. לאומי מכר נתח מאחזקותיו בשנה שעברה ברווח של כ־15 מיליון שקל, ובהנפקה מכר נתח נוסף של 1.5 מיליון מניות תמורת 37 מיליון דולר. ללאומי 2.6 מיליון מניות נוספות ששוות על הנייר כעת 98 מיליון דולר. הרווח שמשתקף לבנק לאומי מאחזקותיו ומהמכירה עולה על 400 מיליון שקל.

 

לאומי פרטנרס הכניס בסבב הגיוס האחרון גופים מוסדיים, בהם פסגות, מגדל וכלל ביטוח, להשקעה בחברה, וזאת לפי שווי של 750 מיליון דולר על פי הערכות. שלושת הגופים מכרו בהנפקה מניות בשווי 22.5 מיליון דולר, 18 מיליון דולר ו־13.6 מיליון דולר בהתאמה. האחזקות שנותרו לפסגות שוות כעת על הנייר 61.5 מיליון דולר, אחזקות מגדל שוות 49.2 מיליון דולר ואילו האחזקות של כלל ביטוח מסתכמות ב־37.2 מיליון דולר.

 

מפסידה למרות הכל

 

מובילאיי הוקמה ב־1999 ומעסיקה 404 עובדים, מתוכם 325 אנשי פיתוח שפועלים במרכז החברה בירושלים. החברה פיתחה מערכת המתריעה מפני סטייה עתידית של הרכב שבו היא מותקנת מהנתיב, מזהה סכנת התנגשות, בודקת שמירת מרחק ומזהה הולכי רגל. כעת פניהם של משקיעי החברה הם למכונית ללא נהג. בתחום זה מובילאיי משתפת פעולה עם טסלה, יצרנית הרכב החשמלי.

 

למרות הנפקת הענק והשווי הגואה, מובילאיי היא עדיין חברה מפסידה. ב־2013 היא הפסידה 19.9 מיליון דולר לעומת איזון ב־2012 והפסד של 13.4 מיליון דולר ב־2011. חלק נכבד מההפסד נגרם מתגמולי מניות שניתנו לעובדים. אלמלא התגמולים החברה היתה רושמת רווח של 33.1 מיליון דולר ב־2013 לעומת רווח של 1.8 מיליון דולר ב־2012 והפסד של 12.3 מיליון דולר ב־2011. הכנסותיה ברבעון הראשון הסתכמו ב־35.7 מיליון דולר לעומת 11.7 מיליון דולר ברבעון המקביל. ההפסד הנקי עמד על 19.6 מיליון דולר לעומת 2.6 מיליון דולר ברבעון המקביל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x