$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

נחנק מהסרדין: בתוך 4 חודשים גרנובסקי מופסד 45% על וילי פוד

בתחילת מרץ רכש אלכסנדר גרנובסקי את השליטה בחברת המזון באמצעות אמבלייז שבשליטתו. מאז צנחה המניה ומחירה משקף הפסד של 129 מיליון שקל. העימות מול רשתות השיווק גובר, ובינתים גרנובסקי לא מצליח לקנות את אמון המשקיעים

יניב רחימי 12:2222.07.14

אלכסנדר גרנובסקי הפסיד 45% מההשקעה שלו בווילי פוד, שמאז דווח עליה לראשונה חלפו ארבעה חודשים וחצי בלבד.

בתחילת מרץ השנה רכש גרנובסקי את השליטה (61.7%) בווילי פוד באמצעות חברת אמבלייז שבשליטתו תמורת 285 מיליון שקל. סכום זה משקף מחיר של 34.7 שקל לכל מניה של חברת המזון ופרמיה של 29% על מחיר השוק ביום הדיווח על העסקה. היום נסחרת המניה ב־19 שקל בלבד, מחיר המשקף צניחה של 45% והפסד של 129 מיליון שקל לאמבלייז ביחס לתמורה ששילמה לצורך רכישת מניות וילי פוד.

 

למרות הפרמיה הגבוהה שבה נרכשו מניות וילי פוד מבעלי השליטה הקודמים, האחים צבי ויוסי ויליגר, כבר בשלושת ימי המסחר שלאחר הדיווח על העסקה הן צנחו ב־8%.

 

המחיר שבו רכש גרנובסקי את השליטה בווילי פוד מבטא את פרמיית השליטה שהוא נהנה ממנה, אולם ניתן היה לצפות שהמניות יגיבו בעליות שערים ולכל הפחות לא ירשמו ירידות. קבלת הפנים הצוננת שגרנובסקי זכה לה מהמשקיעים בימי המסחר הראשונים היתה רק יריית הפתיחה למה שחיכה לו. לא לזה הוא ציפה כשחתם על העסקה.

 

עבור האחים ויליגר מכירת השליטה לגרנובסקי בפרמיה משמעותית על מחיר השוק היא אקזיט חלומי. נוכח הירידה בשער המניה לאחר היוודע דבר העסקה הפך גרנובסקי לאבל בין חתנים.

 

 

קבלת הפנים של גרנובסקי: חשדהו וחשדהו

המשקיעים נוהגים בחשדנות כלפי כל בעל הון חדש ולא מוכר שמפציע בשוק ההון. במקרה של גרנובסקי הנוהג המקובל של כבדהו וחשדהו לבש צורה מעט שונה, של חשדהו וחשדהו. המשקיעים בשוק ההון לא התלהבו, בלשון המעטה, מכניסתו של גרנובסקי לנעליהם של האחים ויליגר.

 

גרנובסקי עבר לקדמת הבמה רק לפני כשנה במסגרת ניסיונות ההשתלטות על אי.די.בי. אז הוא התגלה כאיש השקעות יצירתי שאינו בוחל בלהטוטים פיננסיים, לרבות השתלטות על אמבלייז ושימוש בקופת המזומנים שלה כדי להשיג את מבוקשו.

 

ואם בקופות מזומנים אנו עוסקים, גם לווילי פוד קופת מזומנים דשנה: בסוף הרבעון הראשון הסתכמה זו ב־273 מיליון שקל. כדי להמחיש את החשיבות הרבה של קופת המזומנים עבור וילי פוד יש לציין כי בשנת 2013 הכנסות המימון של החברה הסתכמו ב־35.5 מיליון שקל והיו אחראיות ל־55% מהרווח של החברה לפני מס. ייתכן שעובדה זאת, בצירוף החשש של המשקיעים משימוש לא מושכל בנכס הזה, עומדת מאחורי הרתיעה מגרנובסקי, שבאה לידי ביטוי בצניחת המניה.

מה דעתך על מניית וילי פוד:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

אין זה אומר שגרנובסקי לא מסוגל להצליח בווילי פוד ואף להביא אותה לשיאים חדשים ולהישגים, אך אל מול ההיכרות השטחית של המשקיעים עם האיש ופועלו יהיה עליו "להציג קבלות" לפני שיקבל את ברכתם. בשלב זה בשוק ההון מצביעים אי־אמון בבעל השליטה החדש.

 

הסכנה לתוצאות העסקיות: לחץ מצד רשתות המזון

אי אפשר להתייחס למצבה של וילי פוד מבלי להביא בחשבון את הקשיים העסקיים הצפויים לכל חברות המזון בעימות הבלתי נגמר מול רשתות השיווק. שופרסל, שמובילה את המאבק על חלוקת הרווחים בין רשתות השיווק לספקים שלהן, פרסמה בשלהי יוני השנה תוכנית עסקית שנועדה "לעמוד מול אתגרי שוק קמעונאות המזון המשתנה", במיקוד בהורדת מחירים רוחבית. ואיך בדיוק שופרסל, שמציגה רווחיות חד־ספרתית נמוכה, תפחית מחירים? חודשיים לפני פרסום התוכנית שלח מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן רמז עבה: "צריך לעשות הכל כדי שתרומת הספקים לירידת המחירים תהיה משמעותית".

 

לאחר מכן, בראיון ל"כלכליסט", אמר יו"ר שופרסל רפי ביסקר: "הספקים מבינים שיצטרכו לתרום את חלקם". אם הם לא הבינו את זה עד לפרסום הראיון, הם בוודאי הפנימו את המסר היטב לאחריו.

 

עבור חברה כמו וילי פוד, שנחשבת לסרדין בשוק המזון הישראלי, מדובר באיום משמעותי. אין כל ספק שאם הלחץ הלא מתון מצד רשתות השיווק ימומש, יהיו לכך השלכות על תוצאותיה העסקיות של החברה.

 

תוצאות הרבעון הראשון של 2013 עלולות להיות תמרור אזהרה למשקיעים ולבטא את האווירה העסקית הבעייתית בענף שבו פועלת וילי פוד. ברבעון הראשון נרשמה ירידה של 31% ברווח התפעולי של החברה, למרות צמיחה של 4.9% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל אשתקד. בדו"ח הכספי מצוין במפורש כי הירידה מגיעה על רקע הורדת מחירי המכירה והנחות גדולות יותר ללקוחות החברה.

 

אם זאת המגמה הצפויה לווילי פוד, יתקשה גרנובסקי להחזיר את ההשקעה שלו בחברה במקרה הטוב. בתרחיש הפסימי יותר ההפסד שלו אף יעמיק.

 

צבי ויליגר, בעל השליטה לשעבר. "הענף השתנה" צבי ויליגר, בעל השליטה לשעבר. "הענף השתנה" צילום: עמית שעל

 

ויליגר על אי־האמון בגרנובסקי: "השוק מגזים"

יוסי שניאורסון, סגן יו"ר הדירקטוריון של וילי פוד ומנכ"ל אמבלייז, אמר ל"כלכליסט" בתגובה: "אמבלייז רואה בווילי פוד השקעה טובה. בחברות רבות בארץ ובעולם מחיר המניה לא מושפע רק משווי כלכלי נטו, אלא ממצב רוח בשוק ההון ומרעשי רקע. וילי פוד מנוהלת ביעילות וברווחיות, ובהנהלתה עושים לילות כימים כדי לממש את הפוטנציאל הרב שגלום במנועי הצמיחה שיש לה בארץ ובחו"ל. חובת ההוכחה מונחת על כתפי מנהלי החברה ובעלי השליטה, ואנו מקווים שהחברה תמשיך בתנופת פיתוח עסקיה ותשגשג".

 

בשיחה עם "כלכליסט" התייחס צבי ויליגר, מבעלי השליטה הקודמים בווילי פוד, המכהן כיום כיו"ר החברה־הבת (58%) וילי פוד אינטרנשיונל, למצב בשוק המזון: "אנחנו עובדים קשה יותר מבתקופה שבה הייתי בעל הבית. הענף השתנה, וכדי להגיע לאותן תוצאות ולעמוד ביעדים צריך לעבוד קשה פי שלושה".

 

בנוגע למחויבותו להצלחת החברה גם אחרי שמכר את השליטה אמר ויליגר: "הייתי אמור לנסוע למונדיאל, אבל ויתרתי כי יש לי חובה מוסרית לבעלי השליטה החדשים. זה בדנ"א שלנו".

 

ויליגר לא שותף לאי־האמון בגרנובסקי: "השוק סקפטי באשר למטרות של בעל השליטה החדש, אבל הוא מגזים. החבר'ה האלה מעוניינים לפתח את וילי פוד ולא להיכנס להרפתקאות. יש הרבה כסף בקופה והוא מיועד לפיתוח החברה בענף הצריכה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x