$
בורסת ת"א

מחזיקי האג"ח: איזי כהן רוצה לקנות אותנו בזול

כלל פיננסים הגישה בקשה לבצע פדיון מוקדם של האג"ח לפי ממוצע מחיר השוק. הנושים: בהשוואה לעסקאות מקבילות מדובר בהצעה גרועה

רחלי בינדמן 08:4521.07.14

השלד הבורסאי שנותר מכלל פיננסים, שבבעלות קבוצת כלל ביטוח בניהולו של איזי כהן, יוזם מהלך לבצע פדיון מוקדם של יתרת האג"ח שהונפקו על מנת למחוק שכבה בעקבות חוק הריכוזיות. זאת לאחר שעסקת מכירת השלד לרות שפייזר ירדה בשלב זה מהפרק. הבוקר הגישה כלל פיננסים בקשה לפדיון מוקדם של האג"ח לבית המשפט. מועד הפירעון המקורי של האג"ח אמור להתבצע בתשלומים שנתיים עד מרץ 2020. יתרת האג"ח שבמחזור עומדת על 177 מיליון שקל ע"נ (שווי שוק של 230 מיליון שקל). כעת כלל פיננסים מציעה לשלם 233 מיליון שקל על יתרת האג"ח (1.3% מעל מחיר השוק).

 

מחזיקי האג"ח זועמים על המחיר הנמוך לכאורה שמוצע להם, בהשוואה לעסקאות פדיון מוקדם אחרות שהתרחשו לאחרונה. בכוונתם להגיב לפניית בית המשפט ולהתנגד למחיר המוצע. כלל פיננסים ביקשה לבצע את הפדיון המוקדם מכוח חוק הריכוזיות (השטחת שכבות בפירמידות עסקיות) וזאת בתמורה לשווי ההוגן שלהן. ברגע שהאג"ח תימחק, כלל פיננסים לא תיחשב יותר לתאגיד מדווח ול"חברת שכבה" בפירמידה של קבוצת אי.די.בי השולטת בכלל ביטוח. לטענת מחזיקי האג"ח, משתמשת כלל פיננסים באמתלה של חוק הריכוזיות כדי למחוק בזול. בסביבת מחזיקי האג"ח אומרים, בטיעון שהם אף עתידים להציג בתגובתם לבית המשפט, כי "במסגרת עסקאות פדיון מוקדם אחרונות שבוצעו בשוק ההון הוצעו תנאים טובים בהרבה".

 

בעסקאות קודמות נתנו מרווח מעל אג"ח ממשלתית

כיום, לחברה שמנפיקה אג"ח יש כמה אפשרויות שהיא יכולה להציע למחזיקים כשהיא מעוניינת לבצע פדיון מוקדם: לפי מחיר הפארי (ערך מתואם — משקף את שווייה של האג"ח לו תאריך פדיונה היה מוקדם להיום), לפי שווי שוק ממוצע או לפי מרווח מסוים מעל אג"ח ממשלתית.

 

איזי כהן מנכ"ל כלל ביטוח איזי כהן מנכ"ל כלל ביטוח

 

בשנה האחרונה, לטענת מחזיקי האג"ח, חברות שרצו לבצע פדיון מוקדם של אג"ח עשו זאת תוך מתן תוספת על אג"ח ממשלתית. כך למשל נתנה כור למחזיקים 0.45% מעל אג"ח ממשלתית, ואילו בי קום נתנה 0.3% מעל אג"ח ממשלתית. לטענת המחזיקים, לו כלל פיננסים היתה מציעה מרווח של 0.5% לערך מעל אג"ח ממשלתית היה מדובר במחיר הגבוה ב־8.5% מעל מחיר השוק אתמול. הנימוק המרכזי של כלל פיננסים בפנייה לבית המשפט מתייחס לפדיון מוקדם דומה שביצעה דלק פטרוליום לפי שווי הוגן של האג"ח. אלא שמחזיקי האג"ח טוענים כי המחיקה בדלק התבצעה סביב פרמיית סיכון דומה לזו שהייתה במועד גיוס האג"ח ואילו בכלל פיננסים פרמיית הסיכון לפי המחיר המוצע גבוהה בהרבה מזו שהיתה ב־2007 על רקע חוסר הוודאות סביב קופת המזומנים שלה וביטול העסקה מול שפייזר.

 

ההצעה שהיתה טובה מדי בשביל להיות אמיתית

בינואר האחרון נכנסה לתמונה אשת העסקים שפייזר, שחולמת זה חצי יובל להקים לתחייה את שדרת נחלת בנימין בתל אביב ולהקים שם מרכז מגורים ועסקים יוקרתי. שפייזר רצתה להשתמש בקופת המזומנים הדשנה של כלל פיננסים, הכוללת את ההון העצמי של כלל פיננסים, כדי לממש את חזונה. לכלל פיננסים נכסים נזילים בהיקף של כחצי מיליארד שקל שלמולם חוב של 230 מיליון שקל (במונחי שווי שוק) למחזיקי האג"ח.

 

לאחר משא ומתן שמחזיקי האג"ח ניהלו מול שפייזר דרך בא כוחם עו"ד גיא גיסין סוכם כי הסכום המגיע להם יופקד בפיקדון למשך שנה. לאחריה, אם מחזיקי האג"ח לא יאמינו בחזונה של שפייזר, היא תבצע פדיון מוקדם של האג"ח במחיר הפארי בתוספת פיצוי של 16 מיליון שקל. לו פדיון כזה היה מבוצע היום, היה מדובר במחיר הגבוה מ־5.5% מעל מחיר הפתיחה של השוק. שפייזר לא בתמונה לאחר שכשלה להשיג את המימון הדרוש לעסקה. בסביבתה טוענים כי נציגיה פנו ביום חמישי לכלל פיננסים וביקשו להחזיר את העסקה כי הושג מימון, אך עדיין לא פורסם כל דיווח לבורסה בנושא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x