$
בורסת ת"א

מנהלי קרנות הנאמנות סוחטים את דמי ניהול

תעשיית הקרנות המסורתיות מדשדשת זה חודשיים, עם תשואות שליליות ופדיונות שרק גברו עם ההסלמה הביטחונית. מנהלי הקרנות מנסים לחלוב את הפרה כל עוד הם יכולים ומעלים דמי ניהול בקרנות הקונצרניות אך גם בקרנות הסולידיות, שיקלטו את הכספים שייצאו מהקרנות המסוכנות

רחלי בינדמן 08:1916.07.14

נגידת בנק ישראל ויו"ר רשות ני"ע מזהירים מפני בועה בשוק האג"ח הקונצרניות ומתמחור לקוי של קרנות נאמנות המשקיעות בהן. אולם, האזהרות לא מפריעות למנהלי קרנות הנאמנות לנצל, כל עוד ניתן, את סכומי העתק שגייסו לקרנות שלהם בשנתיים האחרונות. לאחרונה החל גל של העלאות דמי ניהול בקרנות האג"ח, שמקיף כמעט את כל מנהלי הקרנות הגדולים.

 

אולם לא רק בקרנות האג"ח אנו עדים להתייקרות. גם הקרנות הכספיות, המהוות מפלט בתקופת פדיונות, רושמות עלייה בדמי הניהול בהן. נראה שמנהלי הקרנות מכינים את עצמם לתקופה של פדיונות ומנסים למזער נזקים דרך העלאת דמי ניהול בקרנות הסולידיות.

 

במחצית הראשונה של 2014 גייסה תעשיית קרנות הנאמנות יותר מ־26 מיליארד שקל. זרימת הכספים סייעה לשורת הרווח של חברות הקרנות, שדמי הניהול שהן גובות נגזרים מהיקף הנכסים הצבור.

 

אלא שמאז תחילת יוני חלה תפנית בתעשייה, בעיקר בקרנות האג"ח הקונצרניות שסבלו מתשואות שליליות ומפדיונות שהתגברו עם ההסלמה הביטחונית. אמנם מבצע צוק איתן הגדיל את הפדיונות, שמתחילת יולי עמדו על 2.2 מיליארד שקל בקרנות הנאמנות המסורתיות (שאינן כספיות). אולם, הפדיונות החלו קודם לכן, על רקע ריבוי ההערכות של כלכלנים ומנהלי השקעות כי התפתחה בועה בשוק האג"ח הקונצרניות, אשר לא מתמחר נכון את הסיכונים הגלומים בו. העובדה שמשקיעים רבים בקרנות האג"ח מחקו בחודשיים האחרונים יותר ממחצית התשואה שהשיגו מתחילת השנה, לא מנעה ממנהלי קרנות הנאמנות להמשיך ולהעלות דמי ניהול.

 

 

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מתחילת יוני (ובדגש על יולי, שהיה חודש שחור לתעשייה) העלו מנהלי הקרנות של מיטב דש, הראל, מגדל שוקי הון, פסגות, מנורה מבטחים פיננסים ואקסלנס את דמי הניהול ב־26 קרנות. בתוך כך הם רשמו תוספת הכנסות שנתית פוטנציאלית של 14.5 מיליון שקל.

 

חברת הקרנות של פסגות רשמה את תוספת דמי הניהול המשמעותית ביותר — 3.7 מיליון שקל במונחים שנתיים — הודות להעלאת דמי ניהול בקרן Mid Cap ת"א מ־1.31% ל־1.73%. זוהי קרן פופולרית עם ביצועים טובים יחסית לענף, המנהלת כ־900 מיליון שקל אך משקיעה במניות בישראל, ולכן פחות רלבנטית לבדיקה שבליבה קרנות האג"ח.

 

לפני כשנה וחצי נכנסה לתוקף רפורמה של רשות ני"ע, שחתכה את עמלות ההפצה שמשלמות קרנות הנאמנות לבנקים עבור שיווק הקרנות שלהן. הרשות אילצה את מנהלי הקרנות לגלגל את ההורדה בעלויות שלהן בדמות הפחתה של דמי הניהול לתקופה בת חצי שנה. לאחר תום התקופה, ביוני אשתקד, החלו מנהלי הקרנות להעלות בהדרגה את דמי הניהול.

 

מניתוח שביצע "כלכליסט" בסוף מרץ האחרון, בתום חצי שנה לאפשרות לחזור ולייקר דמי ניהול עלה כי קרנות הנאמנות, עולה כי במהלך תקופה זו טיפסו דמי ניהול באופן שייצר תוספת הכנסות שנתית פוטנציאלית של 60 מיליון שקל. בקרנות מנייתיות הפחתת עמלת ההפצה היתה משמעותית. עמלת ההפצה לבנקים ירדה מ־0.8% ל־0.35% בלבד.

 

הקרנות הסולידיות טיפסו

שלוש חברות קרנות נאמנות — הראל, מנורה פיננסים ואקסלנס — העלו דמי ניהול דווקא בקרנות הכספיות הסולידיות, שצפויות לקלוט את הכספים שיצאו מקרנות האג"ח. בחברת הקרנות של הראל העלאות דמי הניהול מאז תחילת יוני ייצרו תוספת הכנסות שנתית של כמעט 3 מיליון שקל. תוספת משמעותית של 443 אלף שקל מגיעה דווקא מקרן כספית. דמי הניהול בה עלו מ־0.13% ל־0.15% — העלאה מינורית, אך תוספת ההכנסות היא משמעותית שכן הקרן מנהלת 2.2 מיליארד שקל. גם מנורה מבטחים פיננסים נערכת לימים גשומים ומעלה דמי ניהול בקרן הכספית שלה. דמי הניהול בקרן, המנהלת יותר מ־800 מיליון שקל, עלו מ־0.13% ל־0.16%. קרן כספית של אקסלנס, המנהלת מעל 2 מיליארד שקל, העלתה את דמי הניהול בשיעור דומה (תוספת הכנסות של 750 אלף שקל בשנה).

 

מימין: אילן רביב מנ"כל מיטב דש ועוזי דנינו מנכ"ל אקסלנס מימין: אילן רביב מנ"כל מיטב דש ועוזי דנינו מנכ"ל אקסלנס צילום: ישראל הדרי, צביקה טישלר

 

מגננה מפני פדיונות

מבחינת המצב בהראל, דמי הניהול טיפסו בקרנות האג"ח: הראל נבחרת קונצרני, הראל מדורגות +10, הראל פיא קונצרני A ומעלה והראל פיא 90/10, כולן רשמו תשואה שלילית מאז תחילת יוני.

 

בארבע מתוך הקרנות של הראל שהעלו דמי ניהול — מדדית מנוהלת, כספית פלטינום, 90/10, וקונצרני A ומעלה — דמי הניהול עלו כתוצאה ממיזוג קרנות. בהוראת רשות ני"ע, בעת מיזוג קרנות בדמי ניהול שונים, יש לקבוע דמי ניהול ממוצעים משוקללים. לפיכך, בקרנות שמוזגו אין תוספת הכנסה להראל.

 

במיטב דש נרשמה תוספת הכנסות פוטנציאלית שנתית של 2.8 מיליון שקל. עיקר העלאות דמי הניהול הוא בקרנות אג"ח — מיטב צמודה+10, מיטב אקטיבית ללא מניות ומיטב דש תיק השקעות סולידי. האחרונה, הגדולה מביניהן, מנהלת נכסים בהיקף של יותר ממיליארד שקל. ב־90 ימי המסחר האחרונים היא מציגה תשואה חיובית של 0.5%, וב־30 הימים האחרונים חלה ירידה של 0.1%. גם כאן מדובר בסוג של מגננה לקראת פדיונות, שכן אז הקרן תוכל לקלוט כספים שייצאו מקרנות מסוכנות יותר. ממיטב דש נמסר כי דמי הניהול עודכנו בדומה לרמה הממוצעת בקרנות דומות בתעשייה.

 

מנתונים של מנהלי הקרנות עולה כי הפדיונות בקרנות הקונצרניות נרגעו בימים האחרונים. עם זאת, עיקר כניסת הכספים הוא לקרנות אג"ח מדינה. הציבור אמנם לא ממהר לפדות, אך גם לא להסתער מחדש על השוק הקונצרני.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x