$
שווקי חו"ל

שטיגליץ: "המחירים הגבוהים בוול סטריט הם סימפטום של כלכלה חלשה"

לדברי הכלכלן זוכה פרס הנובל, "הסיבה לנסיקתו של שוק המניות מיוחסת, באופן חלקי לשיעורי הריבית הנמוכים, לשכר הנמוך ולצמיחה מהירה יותר של השווקים המתעוררים"

שירות כלכליסט 13:2007.07.14

הכלכלן זוכה פרס נובל ג'וזף שטיגליץ אמר היום (ב') כי הוא "לא חש בנוח" עם הרמות הנוכחיות של שוקי המניות וטען כי העליות לא משקפות התאוששות כלכלית יציבה בארה"ב.

ביום חמישי לפני סגירת המסחר בבורסות בארה"ב לקראת יום העצמאות האמריקאי, פרץ מדד הדאו ג'ונס את רף ה-17 אלף הנקודות. זינוק זה נבע מדוח תעסוקה טוב מהצפוי שלפיו נוספו ביוני 288 אלף משרות חדשות והאבטלה ירדה ל-6.1%.

 

"הסיבה לנסיקתו של שוק המניות מיוחסת, באופן חלקי לשיעורי הריבית הנמוכים, לשכר הנמוך ולצמיחה מהירה יותר של השווקים המתעוררים לעומת כלכלת ארה"ב ובוודאי לעומת הכלכלה באירופה", אמר שטיגליץ ל-CNBC וציין כי נתח הולך וגדל של רווחיהן של חברות בין-לאומיות הרשומות בארה"ב מגיע מהשווקים המתעוררים.

 

"במובן מסוים המחירים הגבוהים בבורסה הם סימפטום של כלכלה חלשה ולא סימן לכך שאנו עומדים לראות התאוששות חזקה בכלכלה הריאלית שלנו".

 

שטיגליץ, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת קולומביה בניו יורק, אמר כי אין לפרש את העליות שנרשמות לאחרונה בשוק ההון כסימן להתאוששות. במקום זאת, העתיד צופן את המשכה של "המחלה הצפון אטלנטית".

 

"יש לזכור כי שיעור ההשתתפות בשוק העבודה הוא מאד-מאד נמוך – נמוך בהרבה משיעורו טרם המשבר הכלכלי. העלייה הריאלית בשכר הייתה חלשה מאד ונמוכה בהרבה ממה שהייתה אמורה להיות לו היינו עדים להתאוששות איתנה. ניתן לראות סימנים רבים המעידים על כך כי ההתאוששות חלשה", אמר.

 

שטיגליץ אף מצביע על אי השוויון ההולך וגדל כסיבה לחולשתה של ההתאוששות הכלכלית בארה"ב.

 

"בארה"ב בין השנים 2009-2012, המאיון העליון נהנה מ-95% מהעליות שנרשמו בשווקים. האמריקאי הממוצע לעומת זאת, נאלץ להשתמש בחסכונותיו".

 

שטיגליץ אומר כי כל מי שחושב שיש סיכוי לשגשוג בצריכה, בהינתן אי השוויון, צריך "לחשוב פעמיים".

 

הכלכלן זוכה פרס נובל ג'וזף שטיגליץ. מי שחושב שיש סיכוי לשגשוג בצריכה, בהינתן אי השוויון, צריך "לחשוב פעמיים" הכלכלן זוכה פרס נובל ג'וזף שטיגליץ. מי שחושב שיש סיכוי לשגשוג בצריכה, בהינתן אי השוויון, צריך "לחשוב פעמיים" צילום: אי פי איי

 

בזמן שהפד מצמצם את היקף תוכנית ההקלה הכמותית שלו, ממשיך הבנק המרכזי לשמור על שיעורי ריבית הקרובים לאפס. לא מזמן אמרו כלכלנים שישנה אפשרות שהפד יעלה את שיעורי הריבית מוקדם יותר מהתחזיות הנוכחיות ל-2015. שטיגליץ סבור שהפד "פועל כראוי" כאשר הוא לא מעלה מיד את שיעורי הריבית.

 

"אני חושב שעדיין מוקדם להעלות את שיעורי הריבית. הפד ימתין כדי לראות כיצד העניין יתפתח. אם יתגלה שחודש בחודשו נזכה לתוספת של 300 אלף משרות, אז אני מאמין שיהיה בידינו עדויות להתאוששות אמיתית".

 

שטיגליץ אמר כי הוא צופה שההגמוניה של הדולר האמריקאי במסחר הגלובלי תיחלש במהלך הזמן. "תפקידו של הדולר במערכת הפיננסית הגלובלית כבר התיישן במאה ה-21". לעומת זאת, הוא צופה כי השימוש ביואן הסיני יגבר. "באותו האופן שבו פינה הסטרלינג את הבמה לדולר, כך תקטן חשיבותו של הדולר", אמר.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x