$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

שדי העבר של גאון רודפים את ויולה

קרן ויולה הציגה אומנם חזון חדש ושמות מפוצצים לדירקטוריון של גאון אחזקות, אך אחזקות רבות עדיין סובלות מבעיות ישנות: תביעות, הסדרי חוב ותזרים מזומנים צולע. רגע הנחת היחיד שוויולה בינתיים מקבלת הוא דווקא מתחום פעילות הברזים והאביזרים שהיה מיועד עד לא מזמן למכירה

גיל קליאן 08:5229.04.14

בסוף השבוע נחשף כי חברת־בת נוספת של גאון אחזקותהגיעה למצב פיננסי קשה - הפעם חברת אקווה שההוצאה לפועל החלה לעקל את רכביה, הבנקים עצרו לה אשראי והיא נשארה עם חובות לספקים ועובדים.  

אקווה מצאה את עצמה על עברי פי פחת פחות משנה אחרי שקרן ויולה פרייבט אקוויטי רכשה את השליטה בגאון אחזקות מידי משה גאון. כשויולה רכשה את חברת האחזקות היה ברור כי היא זקוקה להשבחה משמעותית של הנכסים שלה. אך השינוי איטי וגם היום החברה ממשיכה להיקלע לקשיים מהאחזקות שלה – תאגידים הפועלים בעיקר בתחומי ייצור ושיווק מוצרים לתשתיות המים ושיווק מוצרי קוסמטיקה ותוצרת חקלאית. איך ויולה יכולה לסובב את הספינה ולהפוך את ההשקעה בגאון אחזקות למוצלחת יותר.

 

בחינת הפעילויות של חברת האחזקות מגלה תמונה מורכבת של חברה הנמצאת על פרשת דרכים לא פשוטה. חילופי בעלי השליטה עדיין לא הביאו למפנה בעסקיה, ובשלושת הרבעונים הראשונים של 2013 רק מגזר פעילות אחד שלה מתוך מתוך שישה הראה שיפור של ממש ברווחיות. החברה אפילו לא מצליחה לפרסם דו"חות כספיים לשנת 2013, משהו שהיתה אמורה לעשות עד סוף מרץ, וזאת עקב הבעיות באקווה שייתכן שיחייבו את גאון אחזקות לערוך מחדש דיווחים כספיים קודמים שנמסרו לציבור. שם לא נגמרות חזיתות המאבק שבפניהן ניצבת הנהלת הקבוצה החדשה בראשותו של גיא רגב שמונה רק בסוף 2013. לצד רגב מינתה ויולה דירקטריון חדש. כך נכנסו לדירקטוריון יונתן קולבר, שותף בקרן ומי שחתום על הכישלון הניהולי האדיר בכור; אבי ורטהיים, שאינספייר ורבינטקס שבשליטתו הגיעו להקפאת הליכים; אך גם מנהלים כמו סמי תותח, ממייסדי אמדוקס (שפרש מהדירקטוריון אחרי חודש וחצי) וגד פרופר, ממייסדי אסם.

 

 

כמו כל הנהלה, גם ההנהלה של רגב הביאה חזון חדש שאותו הציגה לשוק ההון בינואר השנה, חזון של עתיד ורוד לחברה שבו כל האחזקות פועלות כמכונה משומנת היטב והופכות את הקבוצה לבעלת נתח מכובד משוק תשתיות המים בישראל ובעולם, אולי אפילו נכנסת לתחומים חדשים כמו התפלה.

 

אבל המציאות היא שהחברות בגאון אחזקות מצויות בסביבה של תחרות אגרסיבית ורווחיות נמוכה, וניצבות מול אתגרים יומיומיים ששמים את החזון הוורוד תחת סימן שאלה כבד - הצ'קים החוזרים של אקווה, הסכנה שעדיין מרחפת מצד בעלי האג"ח של אייס שקרסה ועסקיה המדשדשים של חברת אהבה, הפיטורים המסיביים וחוסר החלטה על השקעה בצינורות המזרח התיכון.

 

1. צינורות: קריסה במכירות והתייעלות מסיבית

 

תוצאות שלושת הרבעונים הראשונים של גאון אחזקות ב־2013 חשפו קריסה אדירה במכירות החברה־הבת הגדולה ביותר שלה - צינורות המזרח התיכון. מכירות החברה צללו ב־41.7% בשלושת הרבעונים לעומת התקופה המקבילה והסתכמו ב־265 מיליון שקל בלבד. באותה תקופה עברה החברה להפסד של 8.1 מיליון שקל לעומת 9 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

בסוף 2013 נכנסה צינורות לתוכנית התייעלות אגרסיבית, שכללה סגירת קו ייצור ופיטורי עשרות עובדים. האם המהלכים יחזירו את החברה לרווחיות? בינתיים תוכניות החברה להתרחבות נמצאות בהקפאה עמוקה.

 

אחת הסיבות ששלחה את צינורות להתוכנית ההתייעלות היא ההחלטה שהתקבלה ביוני 2012 לקנות קו ייצור חדש מחברה הודית בהשקעה של 5.2 מיליון יורו. אותה חברה הודית נקלעה לקשיים במרץ 2013, וביוני 2013 חתמה צינורות על התקשרות חדשה עם אותו ספק בדיוק ולוחות זמנים חדשים. כשהחברה ההודית לא עמדה גם בהסכם החדש, החליטה צינורות לוותר לגמרי על קו הייצור החדש (בנובמבר 2013), וכרגע כלל לא ברור אם הוא יוקם בסופו של דבר. אבל כאן לא נגמרות הצרות של צינורות - בספטמבר 2013 החברה־הבת שלה קיבלה תביעה על סכום של 1.3 מיליון דולר על איחורים לכאורה באספקות לפרויקט בארה"ב של לקוח מהותי. צינורות, כחברה התפעולית המרכזית של גאון אחזקות, יכולה להיות אחד המפתחות לשיפור העסקים אם אכן תצליח להתייעל משמעותית ולתת אופק חדש לעסקיה. כרגע, לא כל כך רואים את זה קורה בשטח.

 

2. קמעונאות: רוחות רפאים של רשתות העבר

 

תחום הקמעונאות היה זרע הפורענות עבור הבעלים הקודמים משה גאון, שרקם חזון יפה אך בפועל מצא את עצמו מתרוצץ בין הנושים של קמעונאית ה"עשה זאת בעצמך" אייס, שהגיעה להקפאת הליכים בתחילת 2012. גם אחרי קריסת אייס החברה נותרה חשופה לתביעות בעלי אג"ח שעדיין תלויות ועומדות. כך יצא שיותר משנתיים אחרי קריסתה, רוח הרפאים של רשת אייס עדיין מסתובבת במסדרונות גאון אחזקות. גם רשת הצעצועים הספרדית אימג'ינריום הגיעה לסוף דרכה באמצעות זיכיון של גאון אחזקות כשעברה במרץ 2013 לטיפול הרשת הספרדית אחרי שמעולם לא הצליחה להרוויח תחת ניהולו של גאון.

 

גיא רגב, מנכ"ל גאון אחזקות גיא רגב, מנכ"ל גאון אחזקות

 

כיום מחזיק תחום הקמעונאות של גאון אחזקות שתי חברות בלבד - חברת הקוסמטיקה אהבה וחברה לשיווק תוצרת חקלאית בבעלות משותפת עם תנובה, העוסקת בעיקר בשיווק בוטנים. מובן ששתי חברות אלה לא משתלבות עם החזון החדש של ויולה, וגם הן על המדף - אבל זה לא אומר שהן ללא שרשרת של צרות שמכבידות על התנהלותן.

 

חברת אהבה לא קיבלה הרבה אהבה מהמנכ"לית הקודמת שלה, אלנה דרל זייפר, שישבה על הכיסא חודשים ספורים בלבד ובספטמבר 2013 נטשה לטובת תפקיד אחר. לאהבה כבר יש מנכ"ל חדש, אבל התוצאות של החברה במסלול ירידה. ברבעון השלישי (הרבעון של דרל זייפר בחברה), עברה אהבה להפסד תפעולי של 5.4 מיליון שקל לעומת רווח תפעולי של 0.5 מיליון שקל ברבעון המקביל. ההכנסות נחתכו באותה תקופה ב־7.5% ועמדו על 39.2 מיליון שקל. כך מוצאת את עצמה ההנהלה החדשה של גאון במצב שבו במקום לעסוק בקידום ופיתוח תחום המים, היא צריכה לעסוק בשיפור מצבה של חברת מוצרי ים המלח כדי להכין אותה למכירה במחיר ראוי.

 

3. אקווה: הבנקים לא זורמים עם החברה

 

הבעיות התזרימיות של אקווה נבעו מחטיבת הפרויקטים של החברה, שביצעה בעיקר פרויקטים עבור רשויות מקומיות. חטיבה זו סבלה מרשויות מקומיות בעלות מוסר תשלומים בעייתי, מתחום בעל חסמי כניסה נמוכים מאוד ומהעדר יתרון ברור לעומת המתחרים. אקווה מצאה את עצמה בפרויקטים בה היא מתקינה מתקני כושר ומדרכות במקום לעסוק במערכות בקרה על מים, תחום ההתמחות של החברה.

 

על פניו, נראה כי הדבר הנכון עבור אקווה לאור מצבה הוא לצמצם הפסדים ולתת לחברה להגיע להקפאת הליכים. אבל באקווה יש לא מעט טכנולוגיה וידע, בפרט בפרויקטים משותפים עם חברת מוטורולה למערכות בקרה חכמות על אספקת מים. טכנולוגיה בעלת פוטנציאל גדול עבור גאון אחזקות. עם זאת על מנת להשאיר את טכנולוגיה זו בידיה של גאון אחרי התקלות התזרימיות של חטיבת הפרויקטים, תצטרך ההנהלה החדשה להגיע להסדרים מורכבים מול הבנקים, הספקים והעובדים.

  

 

וכך גם כאן - במקום לעסוק בחזון בתחום המים, ההנהלה מוצאת את עצמה בניהול הסדר חוב ובהרגעת הרוחות של כל אלה שעדיין לא קיבלו את התשלומים שמגיעים להם מאקווה. זאת למרות שאין כל ודאות שמאמצים אלה יצליחו בכלל להציל משהו מהחברה עבור גאון אחזקות. אגב, למרבה האירוניה, בתוצאות ינואר־ספטמבר 2013, אקווה היתה החברה־הבת עם הצמיחה הגבוהה ביותר בהכנסות מבין החברות־הבנות של גאון אחזקות.

 

4. מדי מים: מחזורים גדלים ורווחיות קפואה

 

שני מגזרי פעילות של גאון אחזקות הראו מגמה מעניינת בתוצאות הכספיות של שלושת הרבעונים הראשונים של 2013. המכירות בשני המגזרים - טפטוף והשקיה ומגופים ומדי מים, שמרכזים את פעילות החברות־הבנות מצרפלסט, כוכב ומדי ורד - הראו עלייה של כמעט 20% לעומת התקופה המקבילה בעוד הרווח הנקי נותר זהה.

 

השילוב של עלייה במכירות, מצד אחד, וקיפאון ברווח הנקי, מצד שני, הוא תוצר של פעילות בסביבה עם תחרות גבוהה במיוחד. מדובר בתחומים שעוברים קומודיטיזציה, ואם החברות של גאון לא יצליחו להגיע ליעילות גדולה בייצור הן עלולות לעבור מהר מאוד להפסדים, שכן מדובר בתחומים בעלי מרווחים נמוכים, שתלויים בקיום של מחזור עסקאות גדול.

הפתרון של ההנהלה החדשה לבעיה זו הוא ניסיון לאחד את הניהול והשיווק של החברות השונות תחת מטה משותף. דבר זה ייצור גוף אחד שפנייה אליו יכולה להעניק פתרון למערכות מים מרובות רכיבים ויפטור את החברות השונות מהצורך לבצע שיווק בנפרד. כיום, למשל, יכולים להופיע אנשי מכירות ממצרפלסט וכוכב לאותו פרויקט ולהציע את מרכולתם אף שהם עובדים תחת אותה החברה־האם. ביטול הכפילויות יכול להביא לשיפור תפעולי משמעותי, אך אם ייעשה בצורה לא נכונה, הוא עלול גם לפגוע במכירות.

 

5. ברזים ואביזרים: מזל שלא מכרו את החברה

 

מגזר הפעילות של ברזים כדוריים ואביזרים מרוכז בחברת שגיב – שעד לפני כמה חודשים בכלל היתה מסווגת בדו"חות כחברה למכירה. הבעלים הקודמים לא הצליחו למכור אותה במחיר שרצו, וכשקרן ויולה נכנסה והכינה את האסטרטגיה שלה, היא החליטה כי שגיב משתלבת נהדר עם חזון המים.

 

במבחן תוצאות שלושת הרבעונים הראשונים של 2013 שגיב היא החברה היחידה שסיפקה את הסחורה. התרומה של שגיב לרווח הנקי של גאון אחזקות עלתה פי שבעה לעומת התקופה המקבילה, ועמדה על 7.1 מיליון שקל בינואר־ספטמבר 2013.

 

הזינוק ברווחיות של שגיב, שהפכה בעקבות כך לחברה הרווחיות ביותר של גאון אחזקות, נבע משיפורים תפעוליים (למשל, כניסה לייצור של מוצרים חדשים), אך גם מהיעדר הוצאות חד־פעמיות שהיו בתקופה המקבילה ולא היו בתקופה הנוכחית. כך או כך, נראה כי שגיב היא אחת החברות של גאון אחזקות שיכולות להראות פוטנציאל צמיחה ורווחיות נוסף, אולי אפילו במכירות ברחבי העולם.

 

מה הלאה ?

 

חודש אחרי העברת השליטה לוויולה התבשרה גאון אחזקות כי הערעור שלה על חיוב מס השבח על בית גאון בתל אביב התקבל בצורה חלקית ביותר, ושהחברה תצטרך לשלם 1.3 מיליון שקל. במילים אחרות, ויולה החלה את דרכה בבית גאון עם קורטוב מזל רע.

 

עכשיו מנסים בקרן להפוך את הגלגל. אך לאור ההתרחשויות האחרונות באקווה לא רואים את הגלגל הזה מתהפך, אבל כשהמנכ"ל החדש נמצא רק ארבעה חודשים בתפקידו, קשה לשפוט האם האסטרטגיה שלו עובדת או לא. האסטרטגיה נראית הגיונית להפליא - לחבר בין כל החברות, להפוך את גאון אחזקות לחברה הרבה יותר מעורבת בניהול ולהפוך את החברות־הבנות מאוסף של יצרניות מוצרים ליצרניות של פרויקטים מורכבים. על הדרך הכוונה היא גם להיכנס לתחומי פעילות חדשים ולהרחיב משמעותית את הפעילות בחו"ל. המכשול העיקרי העומד בפני הנהלת הקבוצה בדרך להגשמת החזון הזה הוא היומיום, שעד כה הוכיח את עצמו כמאתגר מאוד.

 

ויולה מתחילה לתת את הטון

 

קרן ויולה פרייבט אקוויטי השלימה את העסקה לרכישת 57% מגאון אחזקות תמורת 70 מיליון שקל ונטלה את השליטה מבנו של מייסד החברה ומי שעמד בראשה באותה תקופה - משה גאון. ויולה פירטה את החזון שלה לגאון אחזקות במסגרת מצגת למשקיעים בתחילת ינואר השנה. על פי תוכנית ויולה, המטרה היא להתמקד רק בניהול האחזקות של גאון בתחום המים, למכור את האחזקות האחרות וליצור חברת אחזקות מעורבת בניהול. חברה משודרגת שיכולה לקחת את המוצרים השונים של החברות השונות ולבנות דרכן "מסה קריטית" של מוצרים ושירותים לתחום המים. כמו כן, יש רצון כי הקבוצה תתחיל להגביר את הנוכחות של החברות השונות מעבר לים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x