$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מחזיקי אי.די.בי דורשים מו"מ על שכר הנאמנים

ארבע מבין חמש סדרות האג"ח מתנגדות לבקשת השכר של חגי אולמן ואיל גבאי. היחידים שתמכו הם דוד אדרי וקרן ברוש של גיל דויטש, רוני בירם וצבי ויליגר. אולמן וגבאי מבקשים שכר שיכול להגיע עד ל־50 מיליון שקל

גולן חזני 07:5813.04.14

ארבע מבין חמש סדרות האג"ח של אי.די.בי אחזקות צפיות לפנות השבוע לבית המשפט ולהתנגד לבקשת נאמני ההסדר של אי.די.בי, חגי אולמן ואיל גבאי, אשר ביקשו לאשר להם שכר של עד עשרות מיליוני שקלים. 

 סדרה ד', הגדולה ביותר, היא היחידה שבה היה רוב למצדדי שכר הטרחה. קולותיהם של 36.5% ממחזיקי הסדרה (450 מיליון ערך נקוב) השתתפו בהצבעה. 68% מהם הצביעו בעד האישור ו־31.7% התנגדו.

 

בסדרות א', ב' ו־ה' התנגדו כל המשתתפים בהצבעה לשכר הטרחה ובסדרה ג' התנגדו 82.7%. כל הקולות שהצביעו בעד האישור היו של שני גופים: קרן ברוש ושחקן הנוסטרו דוד אדרי, המואשם בהשפעת תרמיתית על ני"ע בפרשת פסגות.

 

 

השופט איתן אורנשטיין השופט איתן אורנשטיין צילום: אוראל כהן

 

רק 25% מהמחזיקים משתתפים בהצבעות

ברוש עוסקת באיתור הזדמנויות בשוק האג"ח הסחיר והלא סחיר ובעבר ניסתה להשתלט על חברת הנדל"ן אדרי־אל. משקיעי העוגן שלה הם גיל דויטש ורוני בירם, המנכ"לים של אקסלנס לשעבר, וצבי ויליגר, הבעלים של וילי פוד, שמצויה בהליכי מכירת השליטה לאלכסנדר גרנובסקי. ויליגר וגרנובסקי היו שותפים של נוחי דנקנר בקבוצה שעמה ניסה לשמר את השליטה באי.די.בי בהסדר החוב.

 

קרן ברוש מנוהלת על ידי אמיר אפרתי ואורי רובין, והם אלו שמנהלים את עניינה השוטפים. ברוש ואדרי לא רכשו את האג"ח בהנפקה, אלא לאחר שמחירן ירד. הם ראו בכך הזדמנות עסקית והם ככל הנראה מהרוויחו על ההשקעה.

 

לאחרונה אמר השופט איתן אורנשטיין, שיכריע בסוגיית שכר הטרחה, כי הוא מוטרד מהעובדה שיש אנשים שמתעשרים מהסדרי חוב. נוסף על כך ציין אורנשטיין כי מצב שבו חברה מגיעה להסדר נושים ועדיין ניתן לסחור באג"ח שלה מטריד, משום שכך הסוחרים יכולים לרכוש את האג"ח במחירים נוחים ולצאת ברווח ניכר ביותר.

 

מחזיקי האג"ח בארבע הסדרות, המיוצגים בידי עו"ד נועם שרון, יבקשו מבית המשפט לא לאשר את השכר ולחזור למו"מ מול גבאי ואולמן במטרה לסכם על שכר "סביר" יותר. ל"כלכליסט" נודע כי אולמן וגבאי מתנגדים לכך. העובדה כי בחישוב כולל קולותיהם של ברוש ואדרי (ומצדדים זניחים אחרים, אם ישנם) הם 277 מיליון ע"נ ואילו קולותיהם של המתנגדים בסדרות האחרות הם רק כ־60 מיליון ע"נ - עשוייה לתמוך בטענתם.

 

בתגובה לטיעון זה מחזיקי האג"ח טוענים כי בהצבעות באסיפות אי.די.בי משתתפים בסופו של דבר כ־25%-20% בלבד מהמחזיקים. כ־80% מהם הם מחזיקים פרטיים, ורובם לא יודעים כלל על אחזקה באג"ח אי.די.בי בתיק ההשקעות שלהם. "השאלה הנשאלת היא אם שני גופים יכולים להחליט בשביל כולם", טוען גורם המקורב להסדר.

 

כבר מזמן לא זכור קונצנזוס כזה בין כל הגופים המוסדיים, חברות הביטוח, בתי ההשקעות והמחזיקים הפרטיים בסוגיה שעולה להצבעה.

 

הנאמנים מבקשים 15% מהתביעות נגד אי.די.בי

בקשת השכר של גבאי ואולמן מתייחסת רק לתקופה שהחלה בינואר 2014, כשהשופט אורנשטיין מינה את השניים לנאמנים בהסדר.

 

לפני כן שימש אולמן כמשקיף בהסדר וגבאי היה מומחה מטעם בית המשפט; תמורת תפקידם קיבלו השניים שכר של מיליוני שקלים. התשלום היה לפי שעות עבודה בפועל, תשלום התואם גם את תקנות השכר החדשות, שקובעות במפורש שבהליכי הבראה של חברה ישולם שכר שעתי לבעלי התפקיד. גבאי ואולמן מבקשים לקבל החל מינואר 2014 0.95% ומע"מ מתוך הכספים שיחולקו לנושים במזומן. על פי הערכות, סכום זה יעמוד על כ־300 מיליון שקל.

 

עוד הם מבקשים לקבל 0.95% מהמניות או את שוויין (7.23 מיליון שקל פלוס מע"מ). אם יצליחו להשלים את ההסדר בתוך 120 יום ממועד מינוים (כלומר עד תחילת מאי) יהיה הנתח 1.2% מהמניות או שוויין (9.13 מיליון שקל פלוס מע"מ).

 

הנאמנים גם מבקשים 15% מכלל התביעות נגד החברה, שאותן העריך גבאי בעבר ב־200 מיליון שקל, כך שהסכום יכול להגיע ל־30 מיליון שקל.

 

בסך הכל, על פי חישובי "כלכליסט", הסכום ינוע בין 10 ל־50 מיליון שקל.

 

"גבאי ואולמן מנכסים לעצמם סמכויות"

מחזיקי האג"ח המתנגדים מעלים כמה טענות מהותיות לכך, ובולטות בהן שתיים:

 

הטענה הראשונה היא שגבאי ואולמן קיבלו שכר של מיליוני שקלים על פי תעריף שעתי בשנת 2013. מחזיקים האג"ח טוענים שאין סיבה שהם לא ימשיכו לקבל את שכרם לפי שעות גם עבור עבודתם בחודשים ינואר־מאי. לטענתם, הנאמנים צריכים להמשיך לעבוד במתכונת זו ולקבל שכר שיכול להגיע ל־3–4 מיליון שקל לכל היותר, מאחר והם רק נאמנים לליווי ההסדר.

 

 

 

הטענה השנייה עוסקת בתביעות נגד נוחי דנקנר והחברה. בשום מקום בהסדר לא כתוב שגבאי ואולמן אמורים לקבל מנדט לנהל את התביעות האלה.

 

מבחינת המחזיקים זו איננה הפעם הראשונה שאולמן וגבאי, ביחד ולחוד, מנכסים לעצמם סמכויות שלא בהכרח ניתנו להם. המחזיקים טוענים שהם שצריכים לבחור את עורכי הדין שינהלו את התביעות ולפקח על התהליך.

 

כמו כן, בסופו של דבר התהליך כולו ייעשה בידי עורך הדין שייבחר, ותפקידם של אולמן וגבאי לא יהיה משמעותי, כך שאין סיבה להעניק להם בונוס בגין התביעות או סמכות לנהל אותן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x