$
בורסת ת"א

כך עבדה התרמית: מכרו לנו לוקשים

רשות ני"ע נאלצה לחשוף את החקירה הענפה שהיא מנהלת כדי למנוע את שיבושה. מהם החשדות העומדים נגד משה גולדמן, שאול מאור והדר אושרת, ומדוע הדרך להרשעה עוד ארוכה

אסף גילעם 08:1430.01.14

מעצרם של שלושה מבכירי שוק ההון שלשום חשפה חקירה שמנהלת רשות ני"ע כבר תקופה ארוכה. על פי החשדות, ביצעו משה גולדמן, יחד עם שאול מאור והדר אושרת, עבירות מרמה חמורות, שהניבו להם לכאורה רווח של 11.2 מיליון שקל בתוך כחמש שנים - משנת2008 ועד 2013. גולדמן, כיום סמנכ"ל במנורה מבטחים, כיהן עד 2010 כמנהל ההשקעות של קופת הגמל גדיש בפסגות, קופת הגמל הגדולה ביותר בישראל. מאור הוא שותף בבית ההשקעות מאור לוסקי, והדר אושרת הנו מנהל חדר המסחר של דויטשה בנק בישראל.

 

במרכז החקירה עומד חשד לביצוע עבירות של תרמית בניירות ערך, עבירות שוחד, קבלת דבר במרמה, מרמה והפרת אמונים ועבירות על חוק איסור הלבנות הון. על פי החשד, השלושה מעורבים בפעילות עבריינית באמצעות עסקאות מתואמות ופעולות מסחר מוכוונות שער בהיקפים משמעותיים.

 

שמואל האוזר, יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר, יו"ר רשות ני"ע צילום: אוראל כהן

 

על פי החשד, הפעולות נעשו תוך ניצול מעמדם ותפקידם בשוק ההון, וכן תוך הסתרה של חלוקת הרווחים האסורים שכללה שימוש בחשבונות בני משפחה ומקורבים בארץ ובחו"ל. השלושה נחקרו ושוחררו בשלישי בערב בתנאים מגבילים. גם נשותיהם של אושרת וגולדמן נחקרו אתמול.

 

עסקאות מתואמות: חשד לניצול כספי עמיתי פסגות

 

החקירה כוללת שתי פרשות. דרך הפעולה הראשונה כללה את גולדמן ומאור בלבד. מתוקף תפקידו כמנהל ההשקעות של גדיש, ידע גולדמן אילו ני"ע מתכננת הקופה לרכוש. נטען כי מאור רכש בתיאום עם גולדמן את הני"ע בשוק לפני פסגות. לאחר שמאור רכש את הני"ע, השתמש גולדמן בכספי קופת הגמל כדי לרכוש את אותם הני"ע בשער גבוה יותר, שהבטיח למאור רווח.

 

לפי הרשות, בדרך זו ביצעו מאור וגולדמן מאות עסקאות מתואמות בין חשבונות פסגות לבין החשבונות הפרטיים בחברת מאור לוסקי בדפוס פעולה קבוע. זה התאפיין לרוב ברכישת ניירות ערך במהלך המסחר ומכירתם בתוך זמן קצר בשער גבוה יותר לחשבונות פסגות.

 

 

הפצות מניות: חשד לשימוש במידע פנים ליצירת רווח

 

בפרשת הפצות המניות נחשד כי גולדמן, מאור ואושרת פעלו באופן תרמיתי בניירות ערך לפחות בארבע הזדמנויות שונות במהלך שנת 2008, על ידי הפצות ני"ע שניהל דויטשה בנק. ב־2008 ביצע דויטשה הפצות של מניות שהחזיקה דסק"ש, בין היתר מכירה של 3.3% ממניות סלקום ב־286 מיליון שקל. על פי החשד, לפני שדויטשה ביצע את ההפצות, דאג אושרת, שהופקד עליהן, לעדכן את מאור לגביהן. מאור בתורו ביצע מכירות בחסר (שורט) באחד מחשבונותיו הפרטיים, כך שירוויח מהירידה במחיר הני"ע. הפצות של ני"ע נעשות מתחת למחיר בשוק, כך שבעזרת הידע המקדים יכול היה מאור להבטיח לעצמו רווח. אושרת מכר בעסקאות מתואמות למאור את הניירות בהפצה, והשניים גרפו את הרווחים שנוצרו.

על פי החשד, אושרת הסתיר ממנהליו את היותו צד לעסקאות אלה. כך קיבל את הסכמתם לביצוע הפעולות מבלי שהביאו בחשבון את הרווחים שהוא לכאורה גרף מהן יחד עם מאור.

 

בנוסף, מאור ואושרת ביצעו לאורך השנים מכירות ניירות ערך בהיקף של מאות מיליוני שקלים, רובם ככולם נמכרן בתיאום עם גולדמן לחשבונות פסגות. המכירות המתואמות יצרו לשלושה רווח לכאורה של מיליוני שקלים שאותם חלקו החשודים זה עם זה. על פי ממצאי החקירה, גרפו שלושת החשודים רווח המסתכם ביותר מ־11.2 מיליון שקל. חלק נכבד מהחקירה נסב על הדרך שבה חלקו השלושה, לטענת הרשות באופן מתוחכם ומוסווה, את ה"שלל". הדרכים כללו שימוש בחשבונות של בני משפחה ושימוש בחשבונות "קש" - לרבות כאלה המתנהלים מחוץ לגבולות ישראל.

 

האתגר של הרשות: עבירות שקשה מאוד להוכיח

 

למרות פרסום החקירה, הדרך להרשעה, או לכתב אישום, עוד ארוכה. הרשות הסבירה כי הבקשה להגבלת פעולות השלושה נדרשת כדי להשלים את החקירה נגדם, ולכן חשפה את קיום החקירה. הרשות רוצה למנוע מהשלושה לתאם צעדים שישבשו את ההליכים. הוכחת העבירות שנעשו לכאורה לא פשוטה כלל. האתגר של הרשות הוא להראות את הכוונה מאחורי הפעולות שבוצעו.

 

במקרה הראשון, רכישת מניות בבורסה הנה חלק מהעבודה היומיומית של גולדמן ומאור, ועל הרשות להוכיח כי העסקאות אכן היו מתואמות.

 

בעניין ההפצות, מכירות בחסר לפני ההפצה הנן דבר שבשגרה בשוק ההון. סוחרים רבים מבצעים מכירות כאלה עם הגילוי על הפצה מתקרבת. הרשות תצטרך להוכיח כי מאור ואושרת ניצלו את המידע המקדים שהיה לאושרת בנוגע להפצות כדי לבצע את הפעולות בשוק. על הרשות להוכיח כי אושרת אפשר למאור לסגור את הפוזיציות באופן מתואם, וכי מאור לא רכש את הסחורה במקום זאת בשוק מגורמים שונים.

 

חשיפת החקירה, שלדברי הרשות היתה הכרחית להשלמתה, הנה בעייתית. אף שהיא לא הושלמה וטרם הוחלט על הגשת כתבי אישום, השלושה כבר משלמים מחיר ציבורי כבד. דבר דומה התרחש גם בחקירה נגד מנכ"ל מנורה מבטחים פיננסים לשעבר, רונן אביגדור, בגין אישומים דומים בעבירות בני"ע. החקירה נחשפה לפני כשנתיים וחצי, אך עד כה לא הוגשו כתבי אישום.

 

כספם של עמיתי פסגות לא חשוף. היקף התרמית הוא כ־11 מיליון שקל, בזמן שבגדיש נוהלו מעל ל־15 מיליארד שקל. כך שגם אם התרחשה פגיעה, מדובר בשוליים. אם יתברר כי אכן חלה פגיעה - כספי העמיתים מבוטחים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x