$
בורסת ת"א

השלד של כלל פיננסים עובר לרות שפייזר

יזמית הנדל"ן תשתמש בכסף שבקופת כלל פיננסים להחיות את פרויקט רובע נחלת בנימין. למחזיקי האג"ח ישנה אפשרות יציאה מהאחזקה

רחלי בינדמן 08:1419.01.14

מחזיקי האג"ח של השלד הבורסאי שנותר מבית ההשקעות כלל פיננסים הלכו לישון בליל חמישי עם גב חזק בדמות הבעלים כלל ביטוח, המפוקחת רגולטורית ומחזיקה בעודפי הון אדירים. בשישי הם התעוררו לבעלים חדשים — יזמית הנדל"ן רות שפייזר ובן זוגה, איש ההייטק שלמה לחי, דמויות אלמוניות יחסית בשוק ההון.  

על רקע הרגישות במהלך שבו החברה עוברת ידיים מגוף פיננסי יציב ליזמית נדל"ן, תאפשר כלל פיננסים למחזיקים שיחפצו בכך לממש את ההשקעה בתמורה לערך המתואם. שפייזר מצדה תנסה לשכנע את המחזיקים להישאר, ואם לא תצליח — תפעל להנפקת אג"ח חדשה לצורך מימון הפרויקט שקנה לה את עיקר ההכרה, רובע נחלת בנימין.

 

שפייזר רכשה בעבר כמה בניינים היסטוריים ברחוב נחלת בנימין מתוך חזון להקים את פרויקט היוקרה. מאז היא מכרה את הנכסים הללו, בין השאר משום שהמימון שהשיגה נשען על הבנק לפיתוח תעשייה שנקלע לקשיים. ל"כלכליסט" נודע כי שפייזר מתכננת להשתמש בכספים שבקופת כלל כדי לנסות להחיות את היוזמה.

 

מחזיקי האג"ח קראו את המפה ומיהרו למכור

מנכ"ל כלל פיננסים יורם נווה לא צריך לדאוג: הוא מונה על ידי מנכ"ל כלל ביטוח איזי כהן לראש חטיבת משאבי האנוש. לאחר שכהן מימש את נכסי בית ההשקעות בסיועו של נוה, הגיעה העת מבחינתו למכור את השלד הבורסאי ולהיפטר מנטל מחזיקי האג"ח, שלהם חייבת כלל פיננסים כ־200 מיליון שקל.

מה דעתך על מניית כלל עסקי ביטוח:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

לכלל פיננסים יש הון עצמי של 302 מיליון שקל. יתרת המזומנים בקופתה של החברה עומדת על 200 מיליון שקל, וזאת לצד השקעות לזמן קצר בגובה של 76 מיליון שקל.

עם השלמת מכירת פעילות הברוקראז' שלה קיבלה 239 מיליון שקל נוספים ו־26 מיליון שקל הופקדו בנאמנות.

 

מנגד יש לה התחייבויות אג"ח בהיקף 259 מיליון שקל. העסקה מבוצעת על בסיס הונה העצמי בתוספת 12 מיליון שקל, וכלל מעריכה כי היא תניב לה רווח של 10 מיליון שקל. מחזיקי האג"ח אמורים לקבל במרץ כ־15% מהחוב וכן ריבית. משיחות עם מחזיקי אג"ח בעבר מתברר כי רובם קראו את המפה והבינו כי בכוונת כלל לגלגל את החוב שלה הלאה, ולכן מיהרו למכור את האג"ח.

 

עוד מתברר כי שטר הנאמנות של איגרות החוב שהונפקו ב־2007 לא כולל אפשרות של העמדת החוב לפירעון מיידי במקרה של שינוי שליטה. עם זאת, ישנו סעיף סל הקובע כי "בקרות כל אירוע אחר אשר יכול לגרום לדעת הנאמן לפגיעה מהותית בזכויות מחזיקי האג"ח", ניתן יהיה לדרוש פירעון מיידי של החוב.

  

  צילום: אוראל כהן

 

עדיין יכולים להתנגד לשינוי השליטה בחברה

ישנם תקדימים לכך שאף כי מחזיקי אג"ח לא החזיקו בזכות להתנגד לשינוי שליטה דרך שטר הנאמנות, הם מנעו אותו. כך כשצביקה בארינבוים רצה למכור לג'קי בן זקן ואברהם נניקשווילי את חברת בי.ג'י.איי, שהחזיקה בקופתה מזומנים שקיבלה ממחזיקי האג"ח שלה. מחזיקי האג"ח בלמו את העסקה.

 

הרוכשת תציג בתוך שבוע לנאמן מחזיקי האג"ח תוכנית עסקית. האג"ח של כלל פיננסים מדורגות היום בדירוג Baa1 על ידי מידרוג. הרוכשת התחייבה כי כל עסקה שתבצע במזומנים שבקופה לא תגרום לכך שדירוג האג"ח יירד מתחת לדירוג BBB+, אלא בהסכמתם. עוד מתחייבת הרוכשת להפקיד בנאמנות שלושה תשלומי קרן וריבית, שמהווים כמחצית מהסכום ויגיעו מיתרות המזומן של כלל פיננסים.

 

השלמת העסקה כוללת גם תנאים מתלים, ובהם תנאי תמוה מעט שכולל התקשרות של הרוכשת בהסכם מחייב עם גוף מוסדי שישקיע 5% מהונה של כלל פיננסים. כלל פיננסים דרשה תנאי זה כדי לוודא שיש עניין בעסקה שמובילה שפייזר. כלל פיננסים תוכל לוותר על תנאי זה אם יגיע משקיע אחר לשביעות רצונה.

 

יורם נווה יורם נווה צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x