$
בורסת ת"א

12 מניות עם אבק כוכבים

מדד ת"א־25 הוכיח השנה שלא טייקונים נופלים או סערות בהנהלת הבורסה יכולים לו. כך בזמן שהמדד שובר שיא היסטורי ודנקנר אוכל את האבק שלו, 12 מהחברות שמרכיבות אותו מצליחות גם הן לשבור את שיא כל הזמנים

יניב רחימי וניר צליק 07:4601.01.14
ענף האחזקה

היום שאחרי הסדר החוב באי.די.בי

שנת 2013 תיזכר כשנה שבה קרס קונצרן אי.די.בי, נושא הדגל של חברות האחזקה. אף שחברות האחזקה הפכו לשם קוד לכל תחלואי שוק ההון הישראלי, המשקיעים בשוק ההון לא נשארו אדישים להתפתחויות החיוביות במגזר האנרגיה בקבוצת דלק, ובראשן התחלת הזרמת הגז ממאגר תמר באפריל 2013. גם הרקורד השלילי של בעל השליטה יצחק תשובה, שכיכב בהסדר החוב של דלק נדל"ן, לא מנע את ההסתערות על קבוצת דלק, שזינקה השנה ב־52% והגיעה לשיא של כל הזמנים בדצמבר.

 

תמונת הראי היא מניית החברה לישראל שבשליטת משפחת עופר, שבשנים האחרונות עוברת ממשבר למשבר. ב־2012 קרסה בטר פלייס, ובחברה לישראל ניסו להטיל את האשמה על שי אגסי. ב־2013 נקלעה בזן למצוקה תזרימית, וחייבה הזרמת הון מהבעלים כדי שתוכל לתפקיד, וגולת הכותרת היא צים שנכנסה להסדר חוב שני. כל אלו הפכו את מניית החברה לאחת ההשקעות הגרועות השנה, שנמצאת במרחק הגדול ביותר משיאה — 67%.

  

ענף האנרגיה

ואז הגיע מאגר תמר

את שנת 2013 בחברות האנרגיה אפשר לסכם במילה אחת: תמר. באפריל השנה שותפויות הגז החלו להזרים את הגז הטבעי מהמאגר אחרי שבתחילת השנה הסתיימו והחלה הפקה מסחרית מתמר. ברבעון השני של השנה כבר נראו הפירות הראשונים. חברות האנרגיה אבנר וישראמקו הפכו השנה באופן רשמי לחברות אנרגיה שמפיקות נפט וגז, כשתגלית תמר הגדולה הצטרפה לזאת של ים תטיס המדוללת.

 

היום מניות האנרגיה זוכות למעמד של השקעה בטוחה והן נהנות מתזרימי מזומנים ודאיים הודות לחוזים ארוכי טווח. עובדה זו באה לידי ביטוי בכך ששערי המניות של שלוש החברות רשמו בדצמבר 2013 את השיא של כל הזמנים.

 

פז נפט, שלא עוסקת בתחום חיפושי הגז והנפט אלא רק בזיקוקו ובהפצתו, סיימה את השנה ללא שינוי ובמרחק של 14% מהשיא שנרשם בינואר 2011. על פז נפט העיב המחסור בגז טבעי בשנת 2012 וברבעון הראשון השנה, והאווירה השלילית בתחום לנוכח הקשיים הפיננסיים של המתחרה בזן.

  

ענף המזון

היתה מחאה חברתית?

"המשך המחאה והתעצמותה עלולה להביא לשחיקה ברווחיות החברה ולפגיעה בתוצאותיה הכספיות", כך כתבה חברת שטראוס בעקבות המחאה החברתית של קיץ 2011. לשמחת בעלי המניות, התחזיות הקודרות של חברות המזון לא התממשו. להפך: ב־2013 זינקו מניותיהן של אסם ושטראוס ב־32% וב־39% בהתאמה, ובדצמבר אף שברו את שיא כל הזמנים. גם על פי התוצאות הכספיות של חברות המזון, נראה שאסם ושטראוס השאירו את איומי המחאה החברתית מאחוריהן, בדרך לשיא חדש בשווי השוק שלהן.

 

הביקוש הקשיח למזון מביא לביקושים חזקים למניות אסם ושטראוס שנחשבות לחוף מבטחים. בשנה כמו 2013, שמסתמנת כשנה של ההסדרים הגדולים בבורסה, יש לפרמטר היציבות משקל רב. גם לריבית הנמוכה במשק תפקיד משמעותי, כשהתשואה של האג"ח הבטוחות כל כך נמוכה, המשקיעים מסיטים את הכסף להשקעה במניות שפועלות בתחומים בסיכון נמוך שיספקו להם תשואת דיבידנד.

 

 

ענף הטכנולוגיה

שנה ועתיד מאתגרים

על אף התשואה הנאה שהסבו שתי חברות הטכנולוגיה המובילות בבורסת תל אביב, אלביט מערכות ונייס, השנה האחרונה שלהן היתה מאתגרת. נייס צפויה לרשום השנה צמיחה של 5%–7% בהכנסותיה ביחס ל־2012 וכדי לחזור לצמיחה בקצב דו־ספרתי, תצטרך נייס לשוב למדיניות הרכישות האגרסיבית שאפיינה אותה בעבר.

 

בשיאה נסחרה מניית החברה במחיר גבוה ב־26% ממחירה הנוכחי, אך בעוד אז נסחרה החברה על רקע בועת ההייטק וההבטחות, כעת היא נסחרת על בסיס נתונים אמיתיים והצלחה עסקית מדודה. אלביט מערכות לעומתה מתמודדת עם עולם שבו תקציבי הביטחון העולמיים מצטמצמים, וכדי להתגונן מנסה החברה לצמוח בשווקים המתפתחים. את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה החברה עם הכנסות של 2.1 מיליארד דולר לעומת 2 מיליארד דולר בתקופה המקבילה. ככל הנראה, אלביט תתקשה לצמוח גם בשנים הקרובות, ולכן היא צפויה להתמקד בשיפור ביצועיה בשורה התחתונה.

  

ענף הנדל"ן

השפעות השווקים העולמיים

הביצועים של מניות שתי חברות הנדל"ן במדד ת"א־25, גזית גלוב וקבוצת עזריאלי, רחוקים זה מזה כמרחק ישראל מצפון אמריקה. קבוצת עזריאלי הוסיפה השנה 21% לשווייה, ובדרך גם רשמה בדצמבר את השיא של כל הזמנים. לעומתה, מניית גזית גלוב ירדה בשנת 2013 בניגוד למגמה והשילה 2% מערכה. ההבדלים הגדולים בתשואות שהניבו שתי חברות הנדל"ן בולטים לנוכח העובדה ששתיהן עוסקות בתחום הנדל"ן המניב. הסיבה המרכזית לכך היא שפעילותה של הקבוצה של עזריאלי ממוקדת בישראל, ואילו זאת של כצמן בשווקים מעבר לים.

 

קבוצת עזריאלי נהנתה בשנת 2013 מהמשך מגמת הגאות בשוק הנדל"ן המסחרי והמשרדי בישראל ומירידת הריבית במשק ובשוק ההון. מנגד, גזית גלוב סבלה מעליית התשואות על אג"ח של ממשלת ארה"ב שגררה ירידות שערים של קרנות הריט בארה"ב שירדו במחצית השנייה של 2013 ובכלל זה של החברות המוחזקות על ידיה, ובראשן אקוויטי וואן.

  

ענף הפארמה

להמתין שהשמים יתבהרו

מגזר הכימיה והפארמה היה אחד המגזרים שהסבו השנה למשקיעים בבורסה את הכאב הרב ביותר. מניית אופקו, שהתווספה למסחר ברעש גדול אחרי רכישתה של פרולור, סיימה את השנה בתשואה מינורית של 0.9% ובמרחק של 26% מהשיא, על רקע ניתוח אנליסט שהעריך כי השווי של החברה מופרז ביחס לתרופות שבצנרת הפיתוח.

 

טבעחוותה טראומה קשה עם פיטוריו של מנכ"ל החברה ג'רמי לוין, כשברקע צפויים השנה לפקוע הפטנטים על התרופה הרווחית ביותר של החברה, הקופקסון, במקביל להליך פיטורים של כ־5,000 עובדים.

 

כיל, שנהנתה בשנים האחרונות ממחירי אשלג גבוהים, ספגה חבטה קשה מפירוק קרטל האשלג הרוסי־בלארוסי שפגע במחירי האשלג וברווחי החברה, ובמקביל מתכנסת ועדת ששינסקי 2 שמסקנותיה עלולים גם לפגוע ברווחיות החברה. לבסוף, פריגו, חברת התרופות, ביצעה רכישת ענק של אלאן האירית בהיקף של 8.6 מיליארד דולר, כשאת השנה הקרובה היא צפויה להקדיש לקונסולידציה.

  

ענף הפיננסים

מזרחי טפחות וכל היתר

מקובל להתייחס למגזר הפיננסי כאל מקשה אחת, אולם יש שונות גבוהה בין ביצועי החברות השונות בענף. בנק מזרחי טפחות בולט מעל יתר חברות הפיננסים במדד ת"א־25, והוא היחיד שמנייתו חצתה השנה את השיא של כל הזמנים. בנק מזרחי טפחות נהנה השנה מהגאות בשוק המשכנתאות שבו הוא מוביל.

 

בנק הפועלים, בניהולו של ציון קינן, הניב ב־2013 את התשואה הגבוהה ביותר מבין מניות מגזר הפיננסים — 22% — אולם הוא עדיין רחוק ב־12% מהשיא שרשם במאי. את הביצועים החלשים ביותר הניבה מניית דיסקונט, שמתמודד עם יעילות נמוכה והניב תשואת חסר ביחס למדד ת"א־25 ואת התשואה הנמוכה ביותר מבין חמשת הבנקים הגדולים השנה — 7%. מניית בנק דיסקונט רחוקה ב־32% מהשיא שנרשם באוקטובר 2007. לביצועים החלשים של דיסקונט תרמו הפצת המניות של קבוצת ברונפמן, וההערכות שבעלי השליטה ימשיכו למכור מניות גם בשנת 2014.

  

ענף התקשורת

היום שאחרי הרפורמה

הזינוק שרשמו שלוש חברות התקשורת בשנת 2013, שנע בטווח של 42%–67%, מסתיר מציאות עגומה. סלקום ופרטנר, שהיו במשך שנים ארוכות פרות מזומנים שחילקו דיבידנדים מפנקים, אחראיות במידה לא מבוטלת לנפילתם של שני טייקונים: נוחי דנקנר, שהגיע עם אי.די.בי אחזקות להסדר חוב; ואילן בן־דב, שנאלץ למכור את השליטה בפרטנר לנוכח קשיי שירות החוב של סקיילקס. למרות התשואות הגבוהות, סלקום ופרטנר רחוקות ב־53% מהשיא שרשמו ב־2010, ערב כניסת הרפורמה בשוק הסלולר לתוקף.

 

בזק, מנגד, מפגינה עוצמה יוצאת דופן. עם תשואה של 67% החברה קנתה לעצמה את המעמד של ההשקעה הטובה ביותר במדד ת"א־25. בזק היא חברת התקשורת היחידה ששברה השנה את השיא של כל הזמנים. ההרעה בביצועי פלאפון התקזזה עם ביצועי יתר מגזרי הפעילות של בזק, עובדה שאפשרה לבזק להציג שיפור ברווח הנקי. גם הדיבידנדים השמנים שחולקו השנה תרמו לזינוק במניה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x