$
בורסת ת"א

סיכום שנה בבורסה: מדד ת"א 25 עלה ב-11%, הבנקים ב-15%, ביומד ב-29%

המובילה בת"א 100 - מזור רובוטיקה, עם קפיצה שנתית של 301%. המפסידה - בזן, שצנחה ב-38%; ביום המסחר האחרון עלו מדד ת"א 25 ות"א 100 ב-0.7%. קבוצת דלק עלתה ב-3.2%, מבטח שמיר ירדה ב-3.6%

שי סלינס 17:4631.12.13

יום המסחר האחרון בבורסה של תל אביב ל-2013 מתנהל היום (ג') בעליות על רקע היציבות בבורסות בניו יורק שנרשמו בשעת הפעילות האחרונה, והעליות שנרשמו היום בבורסות אסיה ו אירופה. כל המדדים המובילים של בורסת ת"א סגרו היום שנה של עליות: ביומד וביל את העליות, ובתחתית דווקא מדד ת"א 25, עם שיעור העלייה הנמוך ביותר.

 

מדדי מנית

ת"א 25 ת"א 100 בנקים ביומד תקשורת נפט וגז נדל"ן 15

 

מדדי אג"ח

תל בונד 20 תל בונד 40 תל בונד 60 

 

מתחילת השנה עלה מדד ת"א 25 ב-11%, ת"א 100 הוסיף 14%, הבנקים עלו ב-15%, מדד הביומד טיפס ב-29%, נדל"ן 15 ב-25% ומדד הביטוח הוסיף לערכו 24%.

 

בשוק האג"ח הקונצרני מדד תל בונד 20 עלה ב-5.7%, תל בונד 40 עלה ב-7.1% ותל בונד 60 טיפס ב-6.4%.

 

מבחינת המניות במדד ת"א 100 - לבזן יש את הביצועים הגרועים ביותר (ירדה ב-38%), כיל איבדה 32% ופרוטליקס השילה 30% מערכה. מהצד השני מזור רובוטיקה קפצה ב301%, ביקומיוניקיישן קפצה ב-296% ביטוח ישיר ב-166% ו-סיליקום ב-143%.

 

שיעור הבלתי מועסקים במשק ירד בחודש נובמבר ל-5.5%, לעומת 5.8% באוקטובר. כך נמסר מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מדובר ב-204 אלף מובטלים. במקביל, לפי אומדנים מוקדמים שפרסמה הלמ"ס, התמ"ג עלה בשנת 2013 ב-3.3% - בהמשך לעלייה של 3.4% ב-2012, ועלייה של 4.6% בשנת 2011. עוד עולה מנתוני הלמ"ס כי ברבעון השלישי גדל התוצר ב-2% בחישוב שנתי לאחר עלייה של 4.7% ברבעון השני ו-2.4% ברבעון הראשון של 2013.

 

"אני מודה שאני פחות אופטימי משר האוצר שדיבר לפני", אמר אתמול יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, בוועידת תחזיות 2014 של "כלכליסט". "בחודשים האחרונים אנחנו עדים לתופעה שקורמת עור וגידים של פיטורי לא מעט עובדים. אתמול ישבתי עם נציגים של אחת החברות והם דיברו על פיטורים של 700-800 עובדים כי אין לו ברירה, לדבריו. את הסימפטום הזה חשתי באותה מידה גם ב-2008. אז אמרתי בראיון ל"כלכליסט" שצפוי צונאמי כלכלי והרבה אנשים גיחכו". הפתרון, הוא אומר, הוא להתכונן לצונאמי כי "הרי פרנסה בכבוד זה אחד הדברים החשובים ביותר לנו. אפשר להתכונן ולאחד כוחות". 

 

 צילום: בלומברג

 

שוק האג"ח

שחר רג'ואן, ראש תחום אג"ח קונצרני בבית ההשקעות אנליסט, התייחס לאג"ח הקונצרניות שהשיגו את התשואות הקיצוניות ביותר בת"א בשנה שחלפה.

 

אג"ח של אי.די.בי אחזקות מסדרה ד' עלתה השנה בכ-227%. "אי.די.בי אחזקות מחזיקה בנכס אחד – מניות חברת אי.די.בי פיתוח, שמצידה מחזיקה בשרשור בשליטה במספר חברות, דוגמת כלל ביטוח, סלקום, שופרסל ועוד. כנגד מניות פיתוח יש לאי.די.בי אחזקות חוב של כ-2 מיליארד שקל" מסביר רג'ואן. "בתחילת השנה אי.די.בי פיתוח היתה בעצמה על סף הסדר חוב, כאשר שווי השוק של נכסיה היה נמוך מהחוב שלה. בשנה האחרונה חלה עלייה חדה בשווי החברות המוחזקות, כך שכיום שווי אחזקותיה של א.די.בי פיתוח שווה בערך לחוב שלה. עלייה זו הובילה להתעניינות ערה במכרז לרכישת השליטה בחברה. בסופו של דבר המתמודדים על רכישת אי.די.בי העניקו שווי נאה לאקוויטי של פיתוח והצעתם מגלמת שווי גבוה עבור האופציה לעליית שווי עתידי".

 

אג"ח של חבס מסדרה 12 ירדה השנה בכ-90%. לפי רג'ואן "חבס הוא קבלן מקומי מצליח, שהחליט לפני מספר שנים להרחיב את פעילותו גם לחו"ל והשקיע ברכישת מניות של קרן נדל"ן מניב בהולנד. ההשקעה בהולנד נעשתה תוך מינוף גבוה. בפועל, בעוד הקבלנים בארץ נהנים מפריחה חסרת תקדים, הנדל"ן המניב בהולנד התגלה כמסוכן ביותר והיות והשוק שם סובל מעודפי היצע, שיעור התפוסה בנכסים נמוך ומחיר מניית הקרן ההולנדית הלך ודעך. בסופו של דבר הבנק המממן החליט 'לסגור פוזיציה' ולדרוש את כספו חזרה או לחלופין את מניות הקרן ההולנדית. לבנק הזר היו מספיק ביטחונות כדי לכסות את החוב כלפיו אולם בעלי אג"ח 12 שנמצאים אחרונים בתור הנשייה, נותרו כמעט חסרי כל".

 

מניות במרכז

מזרחי טפחות החל לפעול לגביית החוב של גנדן הפרטית שבשליטת נוחי דנקנר. גנדן חבה למזרחי טפחות כ-80 מיליון שקל שכנגדם העמידה גנדן שעבוד על 7% ממניות אי.די.בי אחזקות. העברת השליטה בקבוצת אי.די.בי לידי אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה שמטה את הקרקע מתחת לפירמידת השליטה תחת פירמידת השליטה ומאפסת למעשה את יכולתה של גנדן לפרוע את החוב לבנק בניהולו של אלדד פרשר ולבנק לאומי לו חבה גנדן 450 מיליון שקל.

 

קבוצת דלק בוחנת מהלך אסטרטגי לריכוז תחום חיפושי הגז והנפט בחברה חדשה שתירשם למסחר גם בחו"ל, כך עולה מהודעת הקבוצה שבשליטת יצחק תשובה. במסגרת השינוי המבני תעביר הקבוצה לחברה חדשה את אחזקותיה בחברות האנרגיה וחיפושי הגז דלק אנרגיה, דלק קידוחים, אבנר חיפושי נפט. קבוצת דלק תמשיך להחזיק בחברות הפניקס, IDE, דלק אירופה, דלק ישראל ודלק רכב.

 

מה דעתך על מניית איי.סי.אל:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

גיל בשן, אנליסט בכיר ב-IBI התייחס למהלך ואמר כי "שלא כמו בחברה לישראל אנו מעריכים כי מהלך הפיצול בקבוצת דלק לא יציף ערך רב בטווח הזמן המיידי - זאת מכיוון שמניית הקבוצה אינה נסחרת בדיסקאונט על שווי האחזקות. יחד עם זאת מדובר במהלך חיובי שיש לו להערכתנו יתרונות ניהוליים מובנים, כמו גם אפשרות משמעותית להגברת החשיפה למשקיעים זרים".

 

במקביל, חברות דלק קידוחים ו אבנר, שמחזיקות יחד ב־45.3% במאגר הגז לווייתן, הגיעו בימים האחרונים להסכמות עקרוניות מול הממונה על הגבלים עסקיים פרופ' דיויד גילה, שיאפשרו להם לקבל פטור מלהפוך להסדר כובל על מאגר הגז. ל"כלכליסט" נודע כי על פי ההסדר, שותפות הגז במאגר, שכוללת גם את רציו (15%) ונובל אנרג'י (39.7%), יחוייבו למכור בתוך 2.5 - 4 שנים את שאר מאגרי הגז שהן מחזיקות בהן - תנין וכריש, שהם מאגרים קטנים יחסית ללווייתן - לגורם זר.

  

להכנסת הגבינה הלבנה והשמנת לפיקוח - מהלך שעליו הודיעו אתמול שרי האוצר והחקלאות - עלולה להיות השפעה מהותית לרעה על תוצאותיה הכספיות של תנובה - כך הודיעה הבוקר לבורסה מבטח שמיר, שמחזיקים 20% בתנובה. 
 
חברת כיל הודיעה כי התקבלה שומה מאת רשות המסים על פיה נדרשת החברה לשלם 230 מיליון דולר מעבר לסכום אותו שילמה בגין השנים 2009 - 2011. לפי רשות המסים, שומת המס היא בגין החברות בנות של כיל, מפעלי ים המלח ורותם אמפרט נגב שאינן זכאיות להטבות מכוח חוק עידוד השקעות הון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x