$
בורסת ת"א

הבורסה בתל אביב מדשדשת מתחילת השנה? לא מניות הנדל"ן

מי היו חמש המניות הטובות ביותר ומי המאכזבות ואולי בעצם היה כדאי להשקיע באג"ח ממשלתי. מעזיבת פישר ועד הארכת שעות המסחר: סיכום המחצית הראשונה של 2013

גיא בן סימון 16:3830.06.13

בעוד הדעה הרווחת בתחילת השנה היתה ששוקי המניות מהווים את האלטרנטיבה היחידה כמעט להשגת תשואה, בורסת תל אביב נותרה אדישה ביחס לעולם כאשר מדד ת"א 25 סיים את החצי השנה הראשונה בעלייה קלה של 0.3% ומדד ת"א 100 טיפס 2%.

דוגמה לתשואת החסר של המדדים בבורסה של תל אביב ניתן למצוא בוול סטריט, שם מדד S&P 500 עלה ב-13% מתחילת השנה וסימן את מחצית השנה הטובה מזה 15 שנה. דאו ג'ונס ונאסד"ק עלו ב-14% מתחילת השנה לאחר שקבעו במהלך התקופה שיא כל הזמנים.

 

עיקר האכזבה בבורסה התרכזה סביב מניות הטכנולוגיה והפיננסים. מתחילת השנה מדד הבנקים איבד 1.3% מערכו. הבנק המצטיין של השנה היה בנק אגוד שעלה ב-18%, לעומת בנק מזרחי-טפחות שאיבד 5% בחצי שנה.

 

איל וולדמן - מעדיף את וול סטריט איל וולדמן - מעדיף את וול סטריט צילום: אוראל כהן

 

מדד בלוטק 50 המייצג את השינוי המצרפי של מחיריהן של 50 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר מבין המניות הכלולות במדד ת"א-טכנולוגיה, השיל 4.1% מערכו, ומדד הטכנולוגיה ירד ב-4.7% ונפרד ממניית מלאנוקסש נמחקה מהמסחר. אלווריון בלטה במיוחד כשאיבדה יותר מ-60% מתחילת השנה, בעוד שטאואר ולייבפרסון ירדו ב-38% וב-33%, בהתאמה.

 

את האכזבה אפשר למהול בקורטוב ירקרק כאשר מדד הביטוח עלה ב-8.9% בהובלת מניית הפניקסשבשליטת יצחק תשובה שזינקה ב-27%, לעומת מניית איילון שצנחה ב-21%. מדד התקשורת התאושש גם הוא ב-2013 ועלה ב-10.4% בהובלת מניית בזק שטיפסה ב-26% מתחילת השנה.

 

הנדל"ן ממשיך לעלות

המדד המצטיין של השנה היה ללא ספק מדד הנדל"ן שבלט בעיקר בזכות החברות שמתמקדות בנדל"ן מניב. המדד השלים עלייה של 13.3% מתחילת השנה כשכלכלית ירושלים זינקה ב-42% מתחילת השנה ונצבא ב-35%. שיכון ובינוי, גב-ים וביג רשמו עליות של כ-20%.

 

אילן גיפמן, מנכ"ל אספן שעלתה ב-יותר מ-20% מתחילת השנה, הסביר בשיחה עם "כלכליסט", את הסיבות לעלייה במדד הנדל"ן. "הסיבות לעלייה במדד קשורות בעיקר לרמות הריבית הנמוכות, הצפי להמשך המגמה במחירי הדיור והאופטימיות בשווקים כתוצאה מכך. הורדת הריבית גורמת לעלייה בביקושים ויש צפי לעליית ערך חברות הנדל"ן שהנכס העיקרי שלהן זה נדל"ן להשקעה, ניתן לראות זאת בעלייה דרמטית מדד הנדל"ן לעומת מדדים אחרים".

 

גיפמן התייחס לעליית ערך הנדל"ן למגורים והשלכות ייקור המע"מ על הביקושים ולזינוק של 30% במכירת דירות חדשות, כפי שפורסם מוקדם יותר היום. "עליית המחירים של החודשיים האחרונים היא פונקציה של אנשים שמנסים להינצל מהגזירות של האוצר. בעולם הנדל"ן המניב לא קרה כלום, אין שום סיבה שמחירי הנדל"ן צריכים לעלות, בפרט לאור הקושי לממן נכסים, לאור מגבלות הבנקים, לאור הסדרי החוב והתמחור היקר של הכסף. לדעתי חלק מעליית מדד הנדל"ן היא בועה. בשורה התחתונה לא קרה שום דבר בעולם הריאלי שיצדיק נהירה כזו אחרי דירות", הוסיף גיפמן.

 


 

אדר עציוני, אנליסט הנדל"ן של מגדל שוקי הון, ניסה להסביר גם הוא את העלייה במדד ואמר כי "סביבת הריבית הנמוכה מהווה קרקע נוחה לגיוסים. אפילו חברות בינוניות ופחות מזה מגייסות כספים באופן מוגבר, פורעות החוב לבנקים ומגייסות מחדש. ירידת עלויות המימון תורמת לשווי החברות, ובמיוחד ל-FFO (תזרים מפעילות שוטפת) שגדל על רקע ירידת עלויות המימון - מה שתורם לשורה התחתונה".

 

"מדד הנדל"ן מורכז ברובו חברות נדל"ן מניב, מהפלחים הטובים של חברות במשק. אלו המחזיקות בנכסים הטובים נהנות מירידת הריבית שגוזרת ירידה ירידה בתשואות הנדרשות על נכסים, מה שגורר עלייה בערך הנכסים", הוסיף. "בהיעדר אלטרנטיבות השקעה על רקע סביבת הריבית הנמוכה, חברות הנדל"ן עם הנכסים הטובים, ובייחוד אלו המחלקות דיבידנד, מהוות חלופה אטרקטיבית ואי של יציבות. כמו כן, לאחר שהחברות נסחרו בדיסקאונט כעת, לדעתי, החברות סגרו את הפער הזה", סיכם. 

 

הדולר התחזק ב-3.08% מול השקל

בזירת המט"ח, תוכנית רכישות הדולרים של הנגיד היוצא סטנלי פישר אכן הגנה על היצואנים ובסיכום חצי שנתי הדולר התחזק ב-3.08% מול השקל. פישר הצליח לערים על הספקולנטים ולהפתיע את השוק כאשר הוריד את הריבית כשבועיים לפני מועד ההכרזה קבוע. פישר סיים את כהונתו בשבוע שעבר לא לפני שהוריד את הריבית פעמיים במאי ברבע אחוז. בתוך כך היורו נחלש ב-4.1% מול המטבע הישראלי. 

 

בזירה הסולידית, שוק האג"ח בישראל ממשיך לגלות חוזקה מול העולם וזאת על רקע התחזקות השקל. אגרות החוב הממשלתיות ל-10 שנים (שחר) עלו מתחילת השנה ב-2.4% ונסחרות בתשואה לפדיון של 3.77%.

 

העליות בשוק הממשלתי הגיעו גם לשוק הקונצרני. התל בונדים רשמו עליות נאות מתחילת שנה. תל בונד 20 הוסיף 2%, תל בונד 40 טיפס ב-2.9% ותל בונד 60 עלה ב-2.4%.

 

 

המניות הבולטות במדד ת"א 100

מניית סיליקום העוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק כרטיסי תקשורת, היא המצטיינת של מחצית 2013 - זינקה ב-89%. בעדכון המדדים החצי שנתי של הבורסה נכנסה סיליקום למדד ת"א 75.

 

חברת האחזקות אלקו החזקות שבשליטת גרשון זלקינד, השולטת באלקטרה, אלקטרה צריכה ואלקטרה נדל"ן, עלתה ב-70% לאחר שהשלימה במחצית השנה את מכירת פעילות המזגנים בחו"ל (ACE) שהסבה לה הפסד של כ-260 מיליון שקל בשלוש שנים. נכון להיום החברה נסחרת לפי שווי שוק של כמעט מיליארד שקל.

 

גם חברת האופנה פוקס , של הראל ויזל רשמה מחצית שנה מוצלחת - טיפסה ב-59% לאחר שרשמה זינוק של 40% במכירות הרבעון הראשון - 182.7 מיליון שקל.

 

סוגרות את החמישייה המצטיינת, רבוע נדל"ן שעלתה ב-44% ומניית כלכלית ירושלים שזינקה ב-40% על רקע המימושים של החברה.

 

המאכזבות במדד ת"א 100

טאואר סמיקונדקטור, חברת השבבים ממגדל העמק, שרק היום דיווחה על השלמת הנפקת הזכויות, איבדה 38% מתחילת השנה. טאואר נסחרת לפי שווי שוק של 670 מיליון שקל ובמהלך 12 החודשים האחרונים צללת ביותר מ-50%. 

 

לייבפרסון, העוסקת בפיתוח ומתן שרותי תוכנה לניהול צ'טים עם גולשים לאתרי אינטרנט עסקיים, צללה ב-33% מתחילת השנה בעיקר לאחר שסיפקה תחזית מאכזבת לרבעון השני של השנה.

 

עוד באגף המאכזבות ניתן למצוא את חברת ציוד התקשורת סרגון שלא מצליחה להתאושש מהתחרות החזקה מול הסינים ומהמחסור במזומנים, ובסיכום המחצית הראשונה של השנה מניית החברה איבדה 29%.

 

גיוון אימג'ינג, המפתחת גלולת אבחון למחלות מעיים (Pillcam SB), נפלה ב-29% מתחילת השנה, ואלוט תקשורת סיימה את המחצית הראשונה של השנה עם ירידה של 23%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x