$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

רשות ניירות ערך הציגה מיילים מפלילים לליאו נואי

הרשות טוענת כי המיילים מוכיחים שנואי קנה מניות שופרסל כשכבר נוהל מו"מ לרכישת החברה. הרשות אומרת עוד כי ברונפמן ופישר היו חייבים להודיע לנאמן שביצע עבורם את הרכישות לעצור אותן ברגע שהחל מו"מ משמעותי לרכישת השליטה בשופרסל

גולן חזני 06:5625.12.12

מתחזקות ההערכות כי התיק של רכישת מניות שופרסל נגד ליאו נואי, ובמקביל התיק נגד מתיו ברונפמן ושולם פישר, יועבר על ידי רשות ני"ע לפרקליטות כבר בחודשים הראשונים של 2013. ל"כלכליסט" נודע כי חוקרי הרשות הציגו בפני נואי מיילים שהוחלפו עם קבוצת אי.די.בי, ושמוכיחים כי בימים שבהם רכש איש העסקים הבריטי את מניות שופרסל התנהל מו"מ למכירת החברה. כפי שנחשף ב"כלכליסט", נואי נחקר בקשר לרכישת 0.3% ממניות שופרסל יומיים לפני שחתם עם ברונפמן ופישר על הסכם לרכישת השליטה בשופרסל מידי דיסקונט השקעות שבשליטת נוחי דנקנר. ברונפמן ופישר נחשדים כי רכשו ני"ע של ישראלום, שדרכה תכננו לרכוש את השליטה בשופרסל, בימים שלפני החתימה על הרכישה, תוך שימוש במידע פנים. 

נואי טען מיד אחרי חשיפת הרכישה ב"כלכליסט", ומאוחר יותר גם בחקירה ברשות, כי כשרכש את המניות לא היה המו"מ בשלב מעשי, וכי למעשה עד ליום חתימת ההסכם עם דנקנר, לא היתה כל ודאות שהעסקה תיחתם. כאמור, כעת נודע כי חוקרי הרשות הציגו בפניו מיילים המציגים תמונה אחרת ולפיה המו"מ התנהל על פסים מעשיים בימים שקדמו לחתימה.

ברונפמן ופישר נחקרו לפני כחודשיים, ככל הנראה בפעם השנייה, תחת אזהרה במשרדי הרשות, ונואי נחקר יותר מפעם אחת בחודשים האחרונים. שולם פישר הוא היחיד מבין השלושה שמתגורר בישראל כשברונפמן מתגורר בניו יורק ונואי בלונדון.

 

מימין: מתיו ברונפמן, שלום פישר וליאו נואי מימין: מתיו ברונפמן, שלום פישר וליאו נואי צילומים: אוראל כהן, חן מיקא

 

בערב חג הסוכות אשתקד, ב־12 באוקטובר 2011, דיווחה דסק"ש על מכירת השליטה (46%) בשופרסל בעסקת ענק של 2.4 מיליארד שקל. במסגרת העסקה היה אמור נואי לרכוש את עיקר המניות הנמכרות (32%), ואילו ישראלום שהחזיקה כבר ב־18.5% משופרסל, חתמה על רכישת כ־13.5% מהמניות, כך שבסופו של יום אמורים היו שני הצדדים להחזיק בחלקים שווים בשליטה בשופרסל. העסקה נחתמה לפי שווי של 5.26 מיליארד שקל לשופרסל - הגבוה ב־47% משווי השוק של החברה באותו היום.

 

אך העסקה לא הושלמה. ב־21 בנובמבר 2011 נפגשו הצדדים בלונדון לדון בהשלמת העסקה, אולם לא הגיעו לכלל הסכמות בחילוקי דעות שהתגלעו ביניהם - כנראה סביב פתיחת נושא המחיר ובונוס שנדרשו הקונים, לטענתם, לשלם לעובדי שופרסל, בהיקף של עשרות מיליוני שקלים.

 

רכישה שכזו אינה מעוררת שאלות מיוחדות בדרך כלל, ויש להניח שאנשים המנהלים עסקים של מיליארדי שקלים קונים ומוכרים מניות בהיקפים של מיליוני שקלים באופן קבוע. אולם כשרכישה כזו הזניקה את המניה ויומיים מאוחר יותר התברר שהשליטה בחברה עברה לידיים אחרות ובמחיר גבוה במיוחד לעומת שווי השוק - החלה החקירה.

 

ברונפמן ופישר חשודים כי רכשו יחד אג"ח של ישראלום תמורת כמיליון שקל בחודש שלפני העסקה, כשהאג"ח רשמו עלייה של עד 20% בעקבות החתימה על העסקה. מהלך הרכישה החל לאחר שישראלום דיווחה בתחילת ספטמבר כי בכוונתה לבצע רכישת עצמית של אג"ח בהיקף של עד 10 מיליון שקל. פישר קנה בספטמבר 2011 אג"ח מסדרה ד' בהיקף של כ־100 אלף שקל, בעוד שברונפמן עצמו רכש אג"ח בהיקף של 400 אלף שקל, כשיום אחד בלבד לפני עסקת שופרסל רכש אג"ח ב־150 אלף שקל.

 

ברונפמן ופישר טענו בחקירתם בחודש שעבר כי הכריזו על תוכנית רכישות וכי אלו בוצעו בפועל על ידי נאמן (ככל הנראה אי.בי.אי) שקיבל הוראות לרכוש, ולא היה חשוף לשום מידע בנושא עסקת שופרסל, וממילא לא נעשה שימוש במידע כזה. יתכן שברונפמן ופישר ראו ברכישה הזדמנות עסקית, אולם החוק קובע כי אם היה מידע מוקדם על ביצוע העסקה עם קבוצת אי.די.בי, הרי שישראלום היתה מחויבת לדווח על כך למשקיעים. ברשות טוענים כי ברונפמן ופישר היו חייבים להודיע לנאמן לעצור את הרכישות ברגע שהחל מו"מ משמעותי לרכישת השליטה בשופרסל, והאחריות על הרכישות היא שלהם.

 

מדובר בחקירות נגד שלושה שמות בולטים בקהילת העסקים הישראלית. מתיו ברונפמן הוא הבולט שבהם - הוא מייצג בישראל את משפחת ברונפמן שמחזיקה בשליטה בבנק דיסקונט, והוא ככל הידוע בעל השליטה הראשון בבנק שנחקר תחת אזהרה על ידי רשות רגולטורית בישראל. נואי היה בעל השליטה בחברת בריטיש ישראל עד למכירתה למליסרון תמורת 1.72 מיליארד שקל בסוף 2011, ואילו פישר החרדי משמש כשותפו העסקי של ברונפמן בשופרסל (שם הוא משמש כיו"ר), בזיכיון לייבוא מוצרי איקאה לישראל ובעסקים נוספים, ונחשב לאחד מאנשי הקמעונאות הבכירים בארץ.

 

ברונפמן ופישר אמרו בתגובה עם פרסום הידיעה על החקירה כי "פעלנו ואנו פועלים תמיד על פי חוק. החוק הוא נר לרגלינו. אנו משוכנעים שהחקירה תוכיח זאת". לאחר הפרסום הראשוני ב"כלכליסט" שיגר נואי, באמצעות פירמת עורכי הדין הבינלאומית Hassans מהסניף בגיברלטר, מכתב לעו"ד שיראל גוטמן־עמירה, ראש מחלקת התאגידים ברשות ני"ע, שבו נטען כי "הלקוח שלנו עדכן את הברוקרים שלו בלונדון לרכוש במשך תקופה מסוימת את מניות שופרסל, כשהרכישה האחרונה נעשתה ב־10 באוקטובר. למען הסר ספק, פעולות אלו בוצעו לפני פתיחת מגעים כלשהם עם קבוצת אי.די.בי לגבי רכישת מניות שופרסל. אנחנו מאשרים גם כי הלקוח שלנו הגיש הצעה לרכישת המניות בשופרסל אך ורק על בסיס מידע ציבורי וכי הוא החל בביצוע בדיקות נאותות רק לאחר שחתם עם המוכרים על מזכר הבנות בלתי מחייב ב־12 באוקטובר".

 

דובר רשות ני"ע סירב להתייחס לכתבה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x