$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

לנדאו יחייב את "ים תטיס" להשקיע עד מיליארד שקל בהקמת מאגר גז תפעולי

בעלי המאגר - נובל אנרג'י האמריקאית וקבוצת דלק - יצטרכו לסתום את בארות הקידוח הנוכחיים שקרסו במהלך השנה האחרונה בשל שאיבת יתר של גז. במקביל, החברות ידרשו לקדוח במקומם בארות חדשים תוך חיבור צנרת דחיסת גז חדשה

ליאור גוטמן 12:5523.12.12
משרד האנרגיה צפוי לאלץ את שותפות הגז הטבעי "ים תטיס" להשקיע בין 800 מיליון שקל למיליארד שקל בהקמת מאגר גז תפעולי במאגר מרי בי (MARY B) שמרוחק כ-30 ק"מ מערבית לאשקלון, כך נודע ל"כלכליסט". היקף ההשקעה נגזר מתכנית העבודה החדשה שתונח לפתחה של השותפות במהלך השבועות הקרובים, זאת לאחר ששר האנרגיה והמים עוזי לנדאו הורה להפוך את המבנה הגיאולוגי שם ל"מאגר גז אטסטרטגי" של מדינת ישראל. ההוראה ניתנה שבוע שעבר כאשר המלאכה הוטלה על בעלי שותפות "ים תטיס".

 

ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שבעלי המאגר - נובל אנרג'י האמריקאית (47%) וקבוצת דלק (53%) - יצטרכו לסתום את בארות הקידוח הנוכחיים שקרסו במהלך השנה האחרונה בשל שאיבת יתר של גז. במקביל, החברות ידרשו לקדוח במקומם בארות חדשים תוך חיבור צנרת דחיסת גז חדשה, זאת במציאות בה עלות הצבת אסדת קידוח נאמדת ב-100 עד 150 מיליון דולר. צנרת דחיסת הגז שתמוקם שם שונה מזו שקיימת להולכת הגז, כך שיהיה באפשרותה לנצל את רזרבות הגז שלא מוזרמות למשק הישראלי לטובת אכסון.

 

מה דעתך על מניית דלק קבוצה:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה
תאריך סיום העבודות ינוע בין 24 עד 28 חודש מרגע מתן הרישיון. מבדיקות שנערכו ברשות הגז עולה שכמות הגז שתדחס למרי בי תנוע בין 3 ל-4 מיליארד מ"ק (BCM) גז בלבד, פחות מ-20% מכמות הגז שנמצאה שם לפני 12 שנה ושקולה ל-7 עד 9 חודשי צריכה בלבד של כלל המשק הישראלי (במונחי 2011). עלות הגז שתדחס שם נאמדת במיליארד שקל נוספים, כאשר מקור הגז הוא מאגר "תמר" שיהפוך לפעיל באפריל הקרוב.

 

המדינה הייתה מסבסדת ספק גז חדש

 

הכוונה להפוך את מאגר "ים תטיס" למאגר גז תפעולי אינה חדשה. למעשה, כבר בדו"חות הבורסה של שנת 2009 שפורסמו על ידי דלק קידוחים, החברה שפועלת בתוך קבוצת דלק ומחזיקה 25.5% במאגר, צוין במפורש ש"קבוצת ים תטיס מבצעת בדיקה טכנו-כלכלית של האפשרות להסבה ולהפעלה של מתקני ההפקה וההולכה בפרוייקט ים תטיס ובמאגר מרי לצורך אחסון גז טבעי".

 

אם לא די בכך, בכיר במשרד האנרגיה הזכיר שמשרד האנרגיה פרסם את התכנית פעמיים השנה - הן במסגרת תכניות העבודה שלו והן במסגרת מסקנות ועדת צמח לייצוא גז טבעי.

 

קידוח ים תטיס קידוח ים תטיס צילום: שלום בר טל

 

לבעלי המאגר הנוכחיים יש היתר להחזיק במאגר עד יוני 2032, זאת בתנאי שהם ממשיכים להפיק משם גז לאורך כל חיי הרישיון. מאגר "ים תטיס" נמצא בסוף חייו בשל שאיבת יתר במהלך 2012, ובאופן טכני הוא יכול להמשיך ולהפיק גז בכמות מזערית עוד 19 שנה ועד תום תקופת הזיכיון זאת במקביל להפקת הגז ממאגר "תמר", שם מחזיקים נובל אנרג'י וקבוצת דלק יחדיו ב-67.25% (36% נובל, והשאר דלק אנרגיה שפועלת תחת קבוצת דלק).

 

בשבועות האחרונים ביצעו בדיקות ברשות הגז לגבי הוצאת האכסון שם למכרז וגילו שבמידה ושחקן חדש יתחבר למאגר "ים תטיס" הוא יצטרך לקבל סבסוד כבד מהמדינה כדי להשלים את המלאכה. הסיבה לסבסוד משולשת. ראשית, השקעה של עד מיליארד שקל בקידוח, סתימת בארות והצבת צנרת גז חדשה תעשה במציאות בה לזכיין החדש אין "הסכמי גב" למכירת גז במשק שיזרימו לו כסף ויאפשרו לו לממן את הפעלות הנדרשות, כך שהמדינה תצטרך לסייע לו מימונית כדי להשלים את המלאכה. כמו כן, גם אם אותו זכיין היה משלים את הפעולות בפרק זמן קצר הוא היה נאלץ לרכוש את הגז הנדרש (3 מיליארד מ"ק) בעלות של מיליארד שקל מהספק היחיד שיש כיום, היא שותפות "תמר" בה שותפים כאמור נובל אנרג'י ודלק. הסיבה השלישית היא בעיית לוחות הזמנים - השלמת המאגר על ידי נובל אנרג'י, קבלן שכבר ביצע עשרות קידוחים בישראל והקים את צנרת ההולכה הקיימת, צפויה לקחת פחות זמן מאשר עבודה על ידי קבלן חדש.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x