$
המלצות ואזהרות

חזית אחידה נגד הסדר החוב בדלק נדל"ן

חברי נציגות אג"ח ה' מהראל ומנורה, שהיו היחידים עד כה לתמוך בהסדר, החליטו להתנגד לו. דיסקונט הצטרף ללאומי ברשימת המתנגדים מהבנקים

לירוי פרי 07:3905.08.12

הסדר החוב בחברת דלק נדל"ן שבשליטת יצחק תשובה מראה סימנים של התפוררות. חברי נציגות אג"ח ה' מחברות הביטוח הראל ומנורה, הפרטנרים היחידים שהסכימו לנהל מו"מ ותמכו בהסדר עד כה, סיפקו בסוף השבוע הודעה דרמטית שלפיה אינם תומכים בו עוד. כל זה קורה כשבועיים בלבד לפני כינוס אסיפת הנושים הקריטית ב־16 באוגוסט, שאמורה לקבוע אם תשובה יצליח להעביר את ההסדר, או שהחברה תפורק.

 

ביום רביעי בערב פרסמה דלק נדל"ן נוסח מעודכן להסדר החוב, ויום לאחר מכן כבר הביעה נציגות סדרה ה' הגדולה התנגדות להסדר בדיווח לציבור. בדיווח מבקשת הנציגות להפנות את תשומת לב לכך שהחברה לא פרסמה את כל המסמכים הדרושים לצורך קבלת החלטה של בעלי האג"ח, וכי חלק מהמידע לא הועבר לידי הנציגות. בנוסף, מדגישה הנציגות כי בעלת השליטה החדשה בדלק נדל"ן היא חברת אפריל נדל"ן אחזקות, שנוסדה בחודש יוני האחרון ומצויה בבעלות תשובה. זו אמורה לספק ערבות לבעלי האג"ח, אך במסגרת הנוסח המתוקן לא פורסם תשקיף לאפריל אלא גילוי מצומצם יותר - עובדה שמפריעה לנציגות.

 

יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: אוראל כהן

 

כמו־כן, עמדת רשויות המס בנושא, שעשויה להשפיע על היקף הפיצוי לכל משקיע ומשקיע, טרם התבררה, ולכן בנציגות ה' מסרבים לקבל החלטה כלשהי בהיעדר המסמכים הנדרשים.

 

מנוסח ההסדר החדש עולה גם, כי בנק דיסקונט מסרב להסדר החוב שדלק נדל"ן מבקשת לקיים מולו. היקף החוב לבנק מסתכם בכ־78 מיליון שקל, והוא מובטח בשעבוד על 53% ממניות החברה־הבת DGRE, וכן על זכויות דלק נדל"ן לקבל החזר הלוואות בעלים מדלק בלרון. בנוסף ישנה ערבות בלתי מוגבלת של דלק נדל"ן למלוא התחייבויות דלק בלרון כלפי הבנק.

 

דלק נדל"ן הציעה לבנק לפרוס את החוב עד 2016 וכן לקבוע מנגנון לשחרור כספים שיעלו מ־DGRE, תוך ביטול אמות המידה הפיננסיות. כמו כן, החברה ביקשה לאשר מתן שעבוד שני נחות לטובת בעלי האג"ח, על מניות המשועבדות לדיסקונט. אך הבנק מסרב בשל השעבודים החזקים שלו, ובכך מצטרף לבנק לאומי שסירב גם הוא להסדר חוב, שבו הציעה לו דלק נדל"ן תספורת של 48% על חוב של 248 מיליון שקל.

 

כבר במהלך השבוע שעבר פורסם באתר "כלכליסט" כי מנורה, שתמכה בהסדר כמעט לכל אורך המו"מ, לא מוכנה לחשוף עתה את עמדתה, דבר שרמז כי ייתכנו חילוקי דעות בתוך הנציגות. כעת נראה כי נוסח הסדר החוב החדש הוא בגדר "הסולם שמאפשר להראל ומנורה לרדת מהאילן הגבוה שעליו טיפסו", כך לדברי גורם מוסדי בכיר המתנגד להסדר. אחד האיתותים שקדמו להתנגדות הרשמית של נציגות ה' הוא מסמך שבו פרסו עורכי הדין של הנציגות, רענן קליר ואלון בנימיני, את "החורים" בהסדר החוב שפורסם לפני כחודש.

 

המסמך פורסם לציבור לפני שבוע וחצי, ואלו עיקריו:

 

1."ההסדר כלל שינויים שהוכנסו על ידי בעל השליטה והחברה, שהנאמן והנציגות לא ראו טרם הפרסום".

 

2. הנציגות דרשה כי חישוב שוויים של חלק מהשעבודים והבטוחות יבוצע בסוגיות כגון מיסוי, הוצאות בגין מימוש, וירידת ערך אפשרית של הנכסים המשועבדים. "בעל השליטה לא הסכים לכך", מציינים עורכי הדין. בנוסח העדכני של הסדר החוב דורש תשובה כי הוא, ולא בעלי האג"ח, יהיה זה שיבחר את השמאי שיערוך את הערכות השווי. בינתיים, ההסדר העדכני חושף כי שווי המלונות שמעמיד תשובה כערבות ירד בכ־30 מיליון שקל במהלך החודש האחרון לכ־390 מיליון שקל. כנגדם עומד חוב של 230 מיליון שקל, ולכן השווי העודף הוא כ־160 מיליון שקל בלבד.

 

3. עוד נכתב כי "אין בידי הנאמן והנציגות מידע בנוגע לנכסיו והתחייבויותיו של תשובה, וכי ההסדר אינו מונע ממנו העברת נכסים".

 

4. במקרה פטירה של בעל השליטה דרשו חברי הנציגות כי "יחולו כל התחייבויותיו על עיזבונו", אך לפי הנציגות הוא לא הסכים לכך. דרישה זאת עלתה משתי סיבות: הסיבה הראשונה היא כי הסדר החוב פרוס על פני 16 שנה, ואי־הוודאות על פני תקופת זמן כל כך ארוכה היא גבוהה מאוד. הסיבה השנייה היא לקח מהמקרה של יולי עופר שנפטר לפני כשנה מבלי שבעלי האג"ח של סנטרל יורופיאן שהיתה בשליטתו קיבלו גישה לעיזבונו — דבר שגורר אותם להסדר חוב.

 

5. השעבודים מדרגה שנייה, שיועמדו עבור שתיים מתוך שלוש הסדרות, "כפופים ונחותים לגמרי ובאופן מוחלט לבעלי השעבוד מדרגה ראשונה, ולא יתאפשר מימוש של שעבודים אלו גם במקרה של הפרה מצד בעלת השליטה החדשה, אלא בהסכמת בעל השעבוד הראשון".

 

6. "סעיף הפירעון המיידי מצומצם באופן חריג", כלומר פירוק זמני שנמשך לאורך תקופה או הרעה מהותית במצב החברה אינם מקנים לבעלי האג"ח את הזכות להעמיד את החוב לפירעון מיידי.

 

7. "עם כניסת ההסדר לתוקף ייפקעו התחייבויות בעלות ערך כספי מהותי מצד בעל השליטה או חברות בשליטתו". הכוונה היא לפקיעת האופציה שעומדת עבור דלק נדל"ן למכור לתשובה 25% מאלעד מגורים ב־25 מיליון שקל; לפקיעת ההתחייבות של תשובה להשתתפות בהנפקות זכויות; ולהתחייבותו לרכוש אג"ח במחיר הפארי ובהיקף של 50 מיליון שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x