$
בורסת ת"א

ניתוח "כלכליסט": מלאנוקס - חלום המכירות של מיליארד דולר בשנה הופך לממשי

דו"חות הרבעון השני והטכנולוגיה החלוצית מקרבים את מלאנוקס ליעד המרכזי שהציב המנכ"ל איל וולדמן

עומרי כהן 07:0822.07.12

אחרי זינוק מדהים של 41.5% ביום חמישי בנאסד"ק, בעקבות פרסום דו"חות הרבעון השני, התממשה שלשום מנייית מלאנוקס ב־5% למחיר של 89 דולר, ועדיין התשואה שלה מתחילת השנה עומדת על 175%. מדהים.

 

1. מחיר המניה משקף למלאנוקס שווי של 3.54 מיליארד דולר לפי רישום מספר מניותיה בבורסה בת"א. אלא שהקצב המהיר של מימוש האופציות שבידי מנהלי ועובדי מלאנוקס (אליהן נגיע בהמשך), מחייב את הבורסה כאן לבצע בהקדם את ההתאמות הדרושות. לפי דו"ח הרבעון השני, מספר המניות שהנפיקה החברה הוא 40.86 מיליון, מה שגוזר לה שווי של 3.64 מיליארד דולר.

 

אבל מעבר לכך, משקיעים מקצועיים נוהגים לכלול בשווי החברה גם אופציות ומניות מוגבלות שנמצאות בתוך הכסף וניתנות כבר כעת למימוש, ולכן בדילול מלא מקטינות את הרווח למניה. במלאנוקס זה אומר עוד 2.6 מיליון מניות כבר כעת, ולפי החברה, מספר המניות בדילול מלא עשוי לגדול עד 43.9 מיליון ברבעון השלישי, כלומר שווי של 3.9 מיליארד דולר.

 

איל וולדמן, יו"ר ומנכ"ל מלאנוקס איל וולדמן, יו"ר ומנכ"ל מלאנוקס צילום: אוראל כהן

 

2. מלאנוקס היום היא חברת ההייטק הישראלית השלישית בגודלה במונחי שווי שוק, אחרי צ'ק פוינט ואמדוקס הוותיקות ממנה. מלאנוקס הונפקה לראשונה בנאסד"ק בפברואר 2007 לפי מחיר של 17 דולר למניה ומאז השיגה למשקיעים תשואה פנטסטית של 424%. לשם השוואה, גוגל השיגה למשקיעיה תשואה של 536% בחמש השנים הראשונות אחרי ההנפקה.

 

3. אז מה גרם לזינוק המטורף של המניה השנה? מלאנוקס הציגה במחצית הראשונה של 2012 מכירות של 222 מיליון דולר - 88% יותר לעומת המחצית הראשונה של 2011. בנוסף, החברה העריכה שתסיים את הרבעון השלישי של השנה עם הכנסות של 150–155 מיליון דולר והיא צופה שתמשיך לצמוח גם בעתיד. "אנו מצפים להפגין צמיחה מתמשכת (גם) מול הרוח הנגדית שמספקת הסביבה המאקרו־כלכלית", ציין יו"ר מנכ"ל מלאנוקס איל וולדמן בשיחת ועידה שקיים בלילה שבין רביעי לחמישי - ובכך חיזק עוד יותר את ביטחון המשקיעים.

 

רק כדי לסבר את האוזן, את 2010 סיימה מלאנוקס עם הכנסות של 155 מיליון דולר ושנתיים וחצי לאחר מכן היא כבר פועלת לפי קצב הכנסות של 600 מיליון דולר בשנה - פי ארבעה. לא בטוח שקצב צמיחה מהיר זה יימשך עוד רבעונים רבים, אולם וולדמן אמר כבר לפני חמש שנים שמלאנוקס תוכל למכור במיליארד דולר בשנה. אז זה נראה חלום, היום זה נראה מעשי.

 

 

4. מלאנוקס הישראלית היא חלוצה בתחום האינפיניבנד, שהיא טכנולוגיה שמאפשרת העברת מידע במהירות גבוהה בין שרתים, מערכות אחסון, מחשבים אישיים ושאר המוצרים שמרכיבים את רשתות המחשוב הגדולות. החברה מוכרת שבבים וכרטיסי תקשורת (47% מההכנסות ברבעון השני), שמותקנים במוצרי המחשוב השונים, לרוב חברות החומרה המובילות בעולם, וכן את מתגי התקשורת עצמם (36% מההכנסות ברבעון).

 

בשיחת הוועידה ציין וולדמן כי ברבעון השני הגיעו 30% מהכנסות החברה ממכירות ל־HP ועוד 19% ממכירות ליבמ, כשבין הלקוחות המובילים הוא ציין גם את יצרניות השרתים אורקל ודל, והוסיף כי ענף מערכות האחסון (שבראשו ניצבות EMC ונטאפ) הניב בין 15% ל־20% מההכנסות. וולדמן גם גילה בשיחת הוועידה כי החברה עובדת בצמוד למיקרוסופט על גרסת 2012 למערכת ההפעלה חלונות לשרתים. גרסת החלונות החדשה, שאמורה לצאת לשוק בין אוקטובר לדצמבר, תסתייע בטכנולוגיית הקישוריות של מלאנוקס ולהערכת וולדמן תהווה עבורם מנוע צמיחה נוסף.

 

5. מדוע מלאנוקס כל כך מצליחה עכשיו? בעידן שבו העולם עובר לאחסון נתונים בענן, חוות שרתים ענקיות מוקמות בפינות הקרירות של הגלובוס, בניינים שלמים בערים הגדולות הופכים למרכזי מידע, מחשבי על נבנים מחיבור של מאות ואלפי שרתים יחדיו, והרשתות החברתיות מעודדות אותנו להעביר את המידע מהמחשב האישי לאינטרנט, נדרשת גם הטכנולוגיה הטובה ביותר שתאפשר שימוש במידע. טכנולוגיה שתדע להאיץ את זרימת הנתונים ולאפשר את השימוש היעיל שבהם.

 

בדיוק בצוואר הבקבוק הזה מלאנוקס נמצאת, ובינתיים היא הרבה לפני כולם. לפי וולדמן, אינפיניבנד הוא היום פתרון הקישוריות המועדף על חוות השרתים שמעניקות שירותי ענן, על מרכזי המידע הענקיים של הרשתות החברתיות ועל מחשבי־העל. באינפיניבנד, וולדמן נמצא כיום לפחות דור אחד לפני כולם ולדבריו "לא כל מחשבי־העל נבנו ברבעון השני. אנחנו יודעים על כאלו שמתוכננים להיבנות גם ב־2014, 2015 וב־2016, כי האנשים שלהם כבר עובדים איתנו על זה". למלאנוקס היתה ברבעון השני עסקה יחידה בהיקף של 30 מיליון דולר, ולדבריו עוד יהיו לה עסקאות גדולות בעתיד.

 

6. המשקיעים בישראל אינם היחידים שמתקשים להבין את קפיצת המדרגה העצומה שעשתה מלאנוקס בשנה וחצי האחרונות. בשיחת הוועידה, למשל, ניסה אנליסט של בית ההשקעות פאסיפיק קרסט להבין מוולדמן, איך קופצים מקצב מכירות של 40 מיליון דולר ברבעון לפני כשנתיים, לקצב מכירות של 150 מיליון דולר ברבעון כיום. וולדמן, קמצן גדול במילים, סיפק את התשובה הבאה. "אתה יודע, אנחנו עובדים עם החבר'ה האלה זה כמה רבעונים, וכשהם כבר מחליטים לבצע פריסות (של מוצרים שלנו), חלקם מבצעים פריסות בהיקפים גדולים ובכמויות גדולות. זה משהו שקרה ברבעון השני ואנחנו מצפים שהם ימשיכו בכך. אנחנו לא יודעים את הקצב אבל אנחנו רואים את המשך הפריסות ברבעונים הקרובים".

 

 

למעשה, וולדמן לא מנסה להיות נביא, וטוב שכך. שלושה שבועות לתוך הרבעון השלישי הוא מסכים לנפק תחזית לאותו הרבעון בלבד. לא יותר. הוא יודע כמה השוק תנודתי, כמה הוא תלוי במכירות של שני הלקוחות הגדולים שלו (HP ויבמ) וכמה אף אחד בעצם לא יכול לדעת מה יהיה בעוד שנה, שנתיים או שלוש.

 

7. מלאנוקס מציגה השנה גם שיעורי רווחיות גבוהים, שמעידים על מחירים גבוהים שהיא מצליחה לגבות מלקוחותיה, כנראה בשל היעדר תחרות ראויה בתחום. שיעורי הרווח הגולמי והרווח התפעולי מההכנסות (לפני הפחתות חשבונאיות חד פעמיות), עמדו ברבעון השני על 70.5% ועל 32%, בהתאמה, ויישארו כנראה דומים גם ברבעונים הקרובים. עם זאת, בטווח הארוך יותר הדגיש וולדמן בפני האנליסטים כי הרווחיות הגולמית תנוע סביב רמה של 65% מהכנסות, ואילו התפעולית בין 24% ל־29%.

 

8. מלאנוקס הציגה במחצית הראשונה של השנה רווח נקי (לפני הפחתות חד־פעמיות) של 65 מיליון דולר, לעומת 20 מיליון דולר בלבד בתקופה המקבילה אשתקד - זינוק של יותר מפי שלושה. בעקבות התוצאות המפתיעות הקפיצו האנליסטים את תחזיותיהם לחברה (ראו טבלה), כך שהקפיצה במניה שמרה למעשה על מכפיל 25 על הרווח החזוי, שלפיו מתמחרים המשקיעים את החברה.

 

9. תזרים המזומנים החצי שנתי מפעילות שוטפת היה אף גבוה יותר והסתכם ב־83 מיליון דולר (71% מתוכו ברבעון השני), כך שלמלאנוקס יש עכשיו בקופה 328 מיליון דולר במזומן - יותר כסף מאשר היה ברשותה כשקנתה את וולטייר בפברואר אשתקד ב־175 מיליון דולר (נטו). הנקודה הזאת גרמה לאחד האנליסטים לשאול את וולדמן האם יש לו תוכניות מיוחדות מה לעשות עם המזומן. וולדמן מצדו, דאג להעביר מסר מאוד ברור למשקיעים. "אנחנו מאוד שמרנים בדרך שבה אנחנו עושים שימוש ברזרבות המזומנים שלנו ואין לנו כל צורך לבצע רכישות כדי לצמוח, אבל אם יהיו הזדמנויות מעניינות, יכול להיות שנבצע רכישות". במילים אחרות, רכישות גדולות לא עומדות בקרוב על הפרק.

 

10. מלאנוקס מאוגדת כחברה אמריקאית, שמרכזה ביקנעם. ההפרשות למסים שלה עמדו במחצית השנה על 2.3% בלבד (קצת יותר ממיליון דולר) מהרווח לפני מס, אולם לדברי סמנכ"ל הכספים, בשנה כולה ינועו תשלומי המס סביב 6% מהרווחים. אמנם גבוה יותר אבל עדיין נמוך כמעט בכל קנה מידה.

 

11. ואי אפשר בלי האופציות, שוולדמן כבר התגאה שבזכותן הוא הפך הרבה מאוד מנהלים למיליונרים. ב־2011 רשמו המנהלים והעובדים רווח לפני מס של 35 מיליון דולר ממימוש אופציות, כשבדרך גם הזרימו לקופת החברה יותר מ־18 מיליון דולר. במחצית הראשונה של 2012 מימשו המנהלים והעובדים עוד 1.3 מיליון אופציות והזרימו לקופת מלאנוקס יותר מ־14 מיליון דולר. כרבע מהכמות מומשה ברבעון הראשון לפי מחיר מימוש של 10.1 דולרים וברווח לפני מס של 9 מיליון דולר. אלו שחיכו לרבעון השני רשמו כנראה לעצמם רווח גבוה פי יותר מחמישה של כ־50 מיליון דולר (לפי מחיר מניה ממוצע, נתונים רשמיים טרם פורסמו).

 

12. ונקודה אחרונה לסיום. מלאנוקס היא מניה יקרה. היא הונפקה בשווי גבוה של 510 מיליון דולר, היא נרשמה לבורסה בת"א לאחר עלייה של כ־30% בתוך פחות מחצי שנה בנאסד"ק וההצלחה שלה משתקפת תמיד במכפילים גבוהים. היא נראתה יקרה טרם הזינוק המטאורי של יום חמישי ועל אחת כמה וכמה לאחריו. מנגד, חברות צמיחה עם ביזנס חזק תמיד יהיו יקרות להשקעה והן יהפכו זולות רק כאשר הביזנס שלהן יהיה בכי רע. הפחד הגדול הוא להפסיד את הנקודה שבה המהפך הזה קורה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x