$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט" - מסמך פנימי של מרחב חושף: בידי מימן נותרו 30 מיליון דולר

עסקי הגז של יוסי מימן מקרטעים. אבל מתברר שבחשבון הבנק שלו עדיין נותרו עשרות מיליוני דולרים במזומן ממכירת מניות חברת הגז המצרית EMG לחברת אמפל הבורסאית שבשליטתו, לפני כחמש שנים. לציבור זה עלה יותר

גולן חזני 07:0211.12.11

מסמך פנימי של מרחב שהגיע ל"כלכליסט" חושף כי בידי מימן נותרו ממימוש מניות EMG כ־30 מיליון דולר בלבד במזומן, וכי הצניחה באחרונה במניית אמפל כתוצאה מהקשיים והתקלות בהזרמת הגז ממצרים, הורידה גם את שווי מניותיו.

 

EMG הוקמה בשנת 2000 כדי לספק גז טבעי ממצרים לישראל ולמדינות אחרות. בשותפות החזיקו בתחילה איש העסקים המצרי חוסיין סאלם (65%), חברת הגז המצרית (10%) ואיש העסקים הישראלי יוסי מימן, באמצעות קבוצת מרחב (25%). ב־2005 נחתם הסכם מסגרת מדיני בין ממשלות ישראל ומצרים, ולפיו התחייבה ממשלת מצרים להקצות לשוק הישראלי גז טבעי בהיקף 7 מיליארד מ"ק (BCM) לשנה במשך 20 שנה (עם אופציה להכפלת הכמות המסופקת).

 

לכתבה באנגלית לחץ כאן

 

 

עוד באותה השנה, חתמה EMG על הסכם עם חברת החשמל לאספקת גז טבעי ל־15 שנה בהיקף שנתי של 1.7 מיליארד מ"ק, עם אופציה להגדילו ב־25% ובחמש שנים נוספות, בסכום מוערך של 2.5 מיליארד דולר.

 

בעסקת בעלי עניין, שהשלים מימן ב־2006, מכרה מרחב מחצית מאחזקותיו, כ־12.5%, לאמפל, תמורת 258.3 מיליון דולר, מהם 150 מיליון דולר במזומן. בקיץ האחרון דילל מימן את אחזקותיו ב־EMG לאחר שמכר באמצעות מרחב 4.4% ממניותיו בחברה למשקיעים מוסדיים בהובלת קרן תשתיות לישראל (IIF), תמורת כ־100 מיליון דולר.

 

במקביל, העביר מימן 4.4% ממניות EMG באמפל לשם הקמת חברה משותפת לו ולמוסדיים — מרחב־אמפל אחזקות אנרגיה - שתעסוק בהשקעות בתחום האנרגיה. לפני כשלושה חודשים פורסם כי איל ההון היהודי־אמריקאי, סם זל, ושותפו דיוויד פישר, רכשו 12% ממניותיו של חוסיין סאלם תמורת סכום מוערך של 260 מיליון דולר.

 

תמונה לא ורודה

 

מימן החזיק בתחילת הדרך 25% מ־EMG, והוא מכר את המניות בשתי עסקאות. בנובמבר 2007 מכר מימן 4.3% ממניות EMG לגופים מוסדיים בהובלת קרן תשתיות ישראל של הראל ביטוח ואחרים, תמורת 95 מיליון דולר במזומן. במקביל, מכר מימן בשלושה שלבים מניות לאמפל, בהיקף של 12.5% ממניות EMG. מימן קיבל עבור המניות מאמפל 148 מיליון דולר במזומן ועוד 111 מיליון דולר במניות אמפל, בשווי ממוצע של 4.75 דולרים למניה.

 

שתי העסקאות הניבו למימן 243 מיליון דולר במזומן ו־110 מיליון דולר במניות אמפל, לפי שווי מניה של 4.75 דולרים למניה.

 

מהמסמך עולה כי ההשקעה בצינור הגז ממצרים עמדה על 550 מיליון דולר, כשחלקו של מימן היא 25% מהסכום, כלומר כ־137 מיליון דולר, מתוכם 35 מיליון דולר בהון עצמי. יצוין כי עוד קודם לכן השקיע מימן כ־45 מיליון דולר בפיתוח הפרויקט עד להקמת הצינור, ובשירותי ייעוץ, לובינג והוצאות שכר לאורך כעשר שנים. אולם סכום זה לא נכלל בחישוב.

מימן שילם מס של 90 מיליון דולר למדינה, כך עולה מהמסמך, בעקבות המימוש. המס שולם בשנים 2005–2007.

 

המניות שקיבל מימן לפי שווי של 4.75 דולרים שוות כיום כ־9 מיליון דולר בלבד, לאחר שאמפל צנחה למחיר של 36 סנט. מימן לא מימש מניות לאורך התקופה. אמפל לא חילקה דיבידנדים. נוסף על כך, השתמש מימן ב־100 מיליון דולר להחזר חוב לבנק לאומי.

 

ההפסד במניות אמפל, גם אם הוא על הנייר, בסכום של כ־100 מיליון דולר, לצד ההוצאות האחרות, הוא חלק מתמונה מאוד לא ורודה מבחינת מימן. שכן, הוא קיבל, למעשה, 353 מיליון דולר עבור המניות, חלקם במניות, ובסופו של דבר נהנה מפחות מ־30 מיליון דולר — אם לא כוללים את ההשקעה הראשונית במיזם.

 

תביעה של 30 מיליון דולר

 

מימן נתון במאבק משפטי מול נמרוד נוביק, סגן נשיא קבוצת מרחב לשעבר. נוביק תבע בספטמבר 2011 סכום של 30 מיליון דולר ממימן. נוביק טוען כי מימן מתכחש להתחייבות אישית לתגמלו עבור מאמציו וביצועיו. אלה, לטענת נוביק, הניבו למימן רווחי עתק בהיקף של יותר מ־350 מיליון דולר רק בפרויקט EMG - פרויקט שלטענת נוביק הוא היה "יוזמו ואדריכלו, והוא אמון עליו למעלה מ־12 שנה". התביעה עניינה, איפוא, "קיפוח ברור ונפסד של זכויותיו של התובע, ד"ר נמרוד נוביק". מימן, נטען, הבטיח לנוביק כמה פעמים לשלם, אולם מצבו הכספי אינו מאפשר זאת.

 

ב־2006, לפי כתב התביעה, "נעתר מר מימן ופרע - אם כי באיחור של שש שנים — את יתרת חובו לד"ר נוביק בגין חלקו בפרויקט בית הזיקוק הישראלי־מצרי באלכסנדריה שבמצרים (פרויקט 'מידור') והשלים לד"ר נוביק תשלום בסך 5.6 מיליון דולר".

 

עתה תובע נוביק את עיקר החוב, ואילו מימן, לפי כתב התביעה, "לא טרח להשיב לפניותיו הרבות של ד"ר נוביק, וגילה דעתו בהתנהגותו כי בכוונתו להתעקש ולהמשיך לקפח את זכויותיו של נוביק". מימן טרם הגיש תגובה לתביעה, והוא צפוי לעשות זאת בקרוב.

 

לאחרונה נקלע מימן גם לבעיות עם ההשקעה בערוץ 10, שהוא אחד מבעליו. בעשור האחרון השקיע מימן בערוץ כ־800 מיליון שקל. בעלי המניות של הערוץ מסרבים להעביר סכומים נוספים להצלתו לאחר שנקלע לקשיים, ולאחרונה דובר על מיזוג בין הערוץ לבין זכיינית ערוץ 2, רשת.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x