$
בורסת ת"א

אסטרטגיית ההשתלטות של ישי דוידי

ההיסטוריה מלמדת שפימי נכנסת לחברות מתוך כוונה להשפיע ולבצע השבחה - כשבכל העת היא שואפת לשליטה. מקרה ריטליקס 2?

ניר צליק 07:3510.10.11

ישי דוידי עשה אתמול צעד נוסף ואולי המשמעותי ביותר בדרך להשתלטות על חברת האנרגיה הירוקה אורמת תעשיות. מקורבים לדוידי אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי הוא לא מתכוון להסתפק ב־10% ממניות אורמת, ועל מנת להגיע לשליטה באורמת - גם אם יזכה לשיתוף פעולה מנורסטאר - הוא יצטרך לאסוף מניות נוספות, והרבה.

 

בינתיים, ההיסטוריה מלמדת שפימי נכנסת לחברות מתוך כוונה להשפיע ולבצע השבחה - כשבכל העת היא שואפת לשליטה. עד עתה הגדירה הקרן "שליטה" בתור היכולת למנות לפחות מחצית מחברי הדירקטוריון, את היו"ר (תפקיד שאותו בדרך כלל דוידי נוטל לעצמו כדי שיוכל לנתב את החברה בתהליך ההשבחה) ואת המנכ"ל, יד ימינו של דוידי.

ברוב המקרים, כאשר קרן פימי משתלטת על חברה כלשהי, הדברים נעשים בהבנה וברצון הדדי של הצדדים, וגם כאן מספרים המקורבים, שאמנם הברוניצקים למדו רק אתמול בשעות הבוקר על כוונתו של דוידי ועל נתח המניות המשמעותי שצבר, אך לאחר מכן הוא אכן פנה לברוניצקים במטרה לרכוש חלק מהמניות שברשותם.

 

אך פימי היא קרן, וככזו היא צריכה לצאת מההשקעה בתוך כחמש עד שבע שנים, ואם הברוניצקים לא ישתפו פעולה עם דוידי - סביר שהוא ישים את הכבוד הרב שהוא כנראה רוכש לברוניצקים ולפועלם באורמת בצד. אם בוחנים את פורטפוליו ההשקעות של פימי ניתן להניח שדוידי יעשה הכל כדי להשיג שליטה: מתוך 30 חברות בהם מחזיקה פימי, ב־22 מהן היא מחזיקה בשליטה. גם העובדה שפימי עקבה יותר משנה אחר הנעשה באורמת והשקיעה עד היום 220 מיליון שקל בחברה, מצביעה על כך שדוידי לא מתכוון לשבת בצד ולראות איך הדברים בחברה מסתדרים לבד, אלא יפעל להשביח את אורמת באמצעות הניסיון של פימי בניתוח סיכונים, תפעול, רכש מימון וניהול סיכונים.

 

לא צריך ללכת רחוק כדי למצוא תרחיש השתלטות דומה: לפני כשנתיים החל דוידי, שהיה חתום על הסכם שליטה עם אחד ממייסדי ריטליקס, בארי שקד, להגדיל את אחזקותיו במניות החברה במטרה להשתלט על ריטליקס. בסופו של דבר הוא הצליח להזיז מכיסאם את צמד המייסדים בארי שקד ובריאן קופר, ולהכניס לחברה חבורת ניהול מדור המייסדים באמדוקס.

 

לדברי שקד, הקרן נכנסה להשקעתה בריטליקס בניגוד לרצונו, שנה אחרי שהוא ודוידי נפגשו לראשונה, אז אמר לו שקד כי הוא אינו מעוניין שדוידי ייכנס להשקעה בחברה. בסופו של דבר, כאמור, הודח שקד מכיסאו, ודוידי החל לבצע מהלך של שינוי המודל העסקי בריטליקס במטרה להציף ערך לבעלי המניות שסבלו מביצועים ירודים לאורך שנים.

 

שקד הופתע, לדבריו, לגלות את אחזקותיו של דוידי אחרי שזה הגיע לאחזקות של 5% והפך לבעל עניין. כאשר הסכם השליטה בין שני הצדדים נחתם, עבדו השניים יחד לתקופה של כשנה עד שיחסיהם עלו על שרטון, מה שסימן את תחילתו של מאבק שליטה רווי יצרים בין שני הצדדים.

 

דפוס זה דומה לדפוס הכניסה הנוכחי של דוידי להשקעה באורמת, והוא עשוי להעיד על עתידם של בני הזוג ברוניצקי מבחינתו של דוידי. הקרן היתה במשא ומתן עם הזוג בעניין הלוואה שאלו רצו לקחת מהקרן, במטרה לעמוד בחובם לבנק הפועלים בהיקף של כ־600 מיליון שקל, עם אופציה להמרת ההלוואה למניות אורמת. אלא שהשווי של מניות אורמת שלפיו תתבצע ההמרה לא הוסכם בין שני הצדדים, מה שהוביל לביטול העסקה. על הזוג להתחיל לשלם את הקרן על ההלוואה בדצמבר 2012.

 

למעשה, הלוואה זו ניתנה לשניים במהלך קרב השליטה הקודם באורמת, כאשר חיים כצמן, בעל השליטה בגזית אינק (כיום נורסטאר), החל ב־2007 לחזק את אחיזתו בחברה, והגיע לאחזקה של 15.2% מהמניות. במטרה להדוף אותו, בני הזוג ברוניצקי ביצעו רכישה משמעותית של מניות שעבורה הם לקחו את ההלוואה מבנק הפועלים.

 

כעת, כשמעל ראשם של הברוניצקים מרחף חוב של כ־600 מיליון שקל, התסריט שלפיו כצמן בעזרתו של דוידי עשוי להדיח את הזוג ברוניצקי בסיבוב השני, אינו נראה בלתי הגיוני.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x