$
בורסת ת"א

דנקנר ויתר על הרווח מקרדיט סוויס ומתמקד בהצלת אי.די.בי

במשבר הקודם אי.די.בי מיצבה עצמה בקבוצת האחזקות הישראלית היציבה ביותר - המשבר הנוכחי מפתיע את אי.די.בי שמצטרפת לשורה ארוכה של נפגעות מהמשבר

גולן חזני 07:5511.08.11

במשבר הקודם הסתמנה קבוצת אי.די.ביכקבוצת האחזקות הישראלית היציבה ביותר, בזכות יתרות מזומנים אדירות שאיתן הגיעה למשבר ושנוצלו לרכישות ולרווחים. אבל במשבר הנוכחי הקבוצה של נוחי דנקנר מצטרפת לרשימה הארוכה של הנפגעות, שהולכת וגדלה מדי יום.

 

הודעת כור, החברה בקבוצת אי.די.בי, על מימוש מניות הבנק השוויצרי קרדיט סוויס ב־918 מיליון שקל, ממחישה את ההכרה בכך שההשקעה במניות הבנק כבר לא תחזיר את עצמה. הוצאת ההודעה אתמול לפנות בוקר הבהירה כי לאחר שרשות ני"ע אילצה את דנקנר להכיר בהפסד על מניות קרדיט סוויס בדו"ח הרווח והפסד, הוא שם כעת בראש מעייניו את הורדת גובה הבטוחות לבנקים המלווים, סיטי ומורגן סטנלי, ולפיכך את הסיכון שרובץ על כור ומאיים על הקבוצה כולה.

 

במקור השקיעה כור7 מיליארד שקל ברכישת 3.21% ממניות קרדיט סוויס, תוך שהיא טורחת לציין כי מדובר ב"השקעה אסטרטגית". למרות הערכה כי מכירת המניות בימים האחרונים נעשתה בהפסד של יותר מ־40%, סביר להניח שבסיכום הכולל הרווח שרשמה כור בסיבוב הראשון של מימוש ההשקעה, 3.6 מיליארד שקל, יהיה גבוה מההפסד הנוכחי. מצד שני, פער זה הולך ומתקזז ככל שנמשכת הצניחה במניית הבנק.

 

חוב של 2.7 מיליארד שקל למורגן סטנלי וסיטי

 

נכון לאתמול, נותרה כור עם אחזקה של 29.7 מיליון מניות קרדיט סוויס, בשווי של כ־3.2 מיליארד שקל. ההפסד הכולל שלה, זה שהוכר וזה שעל הנייר, עומד כרגע על 2.8 מיליארד שקל. לכך צריך להוסיף את הוצאות המימון על ההלוואות שנטלה כור לצורך רכישת מניות קרדיט סוויס, שמקטינות את הרווח עוד יותר, וכן מיליוני שקלים שהשקיעה כור בהגנות מטבע למיניהן, כך שהרווח הכולל עומד כיום על 200 מיליון שקל בלבד.

 

בשל הלחץ שהופעל עליה מצד רשות ני"ע, נאלצת כור לרשום הפסד של 1.8 מיליארד שקל על ירידת ערך ההשקעה במניות קרדיט סוויס בדו"חות הרבעון השני, שהסתיים ביוני. לסכום זה יתווסף הפסד של 268 מיליון שקל ממכירת המניות בימים האחרונים, שאותו תרשום בדו"חות הרבעון השלישי. ההפסד הכולל, שבו תכיר כור נכון להיום, הוא 2.068 מיליארד שקל.

 

דנקנר, שזיהה את המשבר הקודם כהזדמנות ונערך בהתאם, החמיץ את המשבר הנוכחי. יהיה מעניין לעקוב ולראות כיצד יתמודד עם המתרחש בימים אלה, בעיקר לאור העובדה שהשוק מתחיל להראות סימני עצבנות כלפי מי שנראה עד לפני ימים אחדים כאי של יציבות בשוק הסוער. בימי המסחר האחרונים רשמו איגרות החוב של החברות בקבוצת אי.די.בי ירידות שערים חדות, וחלקן, דוגמת האג"ח של כור, כבר נסחרות בתשואה לפדיון דו־ספרתית, המזכירה אג"ח זבל.

 

מימוש מניות קרדיט סוויס בימים האחרונים שימש, כאמור, את כור להחזר חלק מהאשראי שנטלה ממורגן סטנלי ומסיטי לצורך רכישתן. כור מכרה את המניות לאחר שהגיעו לשווי הנמוך ביותר בשנים האחרונות, של 22 פרנק שוויצרי, כתוצאה מהחשיפה של הבנק השוויצרי לאג"ח של מדינות המשבר באירופה: ספרד, איטליה, יוון, פורטוגל ואירלנד.

 

יתרת החוב של כור למורגן סטנלי וסיטי עמדה, נכון לאתמול, על 2.7 מיליארד שקל, כשבנוסף משועבדות להם מניות קרדיט סוויס שבידי כור בשווי של 1.6 מיליארד שקל. נכון לאתמול, שווי אחזקת כור במניות קרדיט סוויס גבוה ב־1.2 מיליארד שקל מיתרת החוב נטו לשני הבנקים המלווים ולבנק הפועלים, שלו היא חייבת 900 מיליון שקל, בניכוי הפיקדון המשועבד.

 

אם כל זה אינו מספיק, כור בישרה אתמול למשקיעים בשורת איוב נוספת, בדמות פוזיציית צילינדר (פוזיציה מקובלת לגידור בשוק הנגזרים) פתוחה שביצעה באופציות של פרנק שוויצרי מול השקל, בהיקף של 690 מיליון פרנק שוויצרי. על פי ההערכה של כור, שוויין ההוגן של אופציות אלה הוא 800 מיליון שקל, ובעטיין היא אמורה לרשום הפסד נוסף של 177 מיליון שקל ברבעון השני. בכך עולה ההפסד של כור ממניות קרדיט סוויס עד עתה ל־2.245 מיליארד שקל.

 

לדברי ניר זוננברג, מנהל מחלקת המחקר במיטב, "הפוזיציה הזו מייצרת לכור התחייבות של 800 מיליון שקל, בעוד שעד כה ההתחייבות היתה רשומה בספרים ב־200 מיליון שקל בלבד. בגלל התנודתיות של הפרנק השוויצרי, ההתחייבות הזו זינקה, וכך נוצרה לפתע עוד התחייבות בת 600 מיליון שקל, שחותכת את השווי של כור - מה שגורם לירידת המניה".

 

מניית כור סיימה את המסחר אתמול בירידה של 15.5%, ושווי החברה נשחק ל־1.73 מיליארד שקל בלבד. בעקבות ההפסדים המצטברים עלול להישחק הונה העצמי של כור, שעמד בסוף הרבעון הראשון על 3.22 מיליארד שקל, בכ־1.2 מיליארד שקל נוספים. מכיוון שאת מרבית ההפסד על ההשקעה במניות קרדיט סוויס סיווגה כור בסעיף הקרנות במאזן, השפעתה על ההון העצמי נרשמה כבר בדו"חות הקודמים.

 

660 מיליון שקל במזומן בזכות אי.די.בי ודסק"ש

 

ההתחייבויות של כור, שעמדו בסוף הרבעון הראשון על 6.8 מיליארד שקל, צפויות לקטון בזכות הקטנת החובות לבנקים האמריקאיים. מנגד נטלה כור חוב חדש מבעלות השליטה שלה, דיסקונט השקעות ואי.די.בי פיתוח. קרן האור היחידה בעתידה של כור כרגע היא עסקת כימצ'יינה־מכתשים, שאמורה להזרים לחברה 1.1 מיליארד דולר במזומן באוקטובר הקרוב.

 

אחרי שקיבלה השבוע הלוואה של 500 מיליון שקל מהחברה־האם דסק"ש ומאי.די.בי פיתוח, דיווחה אתמול כור על הלוואה נוספת של 200 מיליון שקל משתי החברות, שנועדה להגדיל את הבטוחות למורגן סטנלי ולסיטי. כור דיווחה כי עם ההלוואה החדשה יש בידיה יתרות מזומן זמינות של 660 מיליון שקל.

 

עם קבלת ההלוואות החדשות החלה כור במו"מ מול בנק הפועלים, שלו היא חייבת 900 מיליון שקל. על פי תנאי ההלוואה, אם יירד היחס בין שווי השוק של מניות קרדיט סוויס שבידי כור לבין החוב לפועלים אל מתחת לרף של 1.3, יוכל הבנק להעמיד את ההלוואה לפירעון מיידי. נכון לאתמול עמד היחס על 1.31, אך המגעים בין הצדדים הסתיימו בהצלחה ונקבע יחס חדש, קטן יותר.

 

ביום שני הגיעה כור להסכם גם עם מורגן סטנלי וסיטי על הורדת מחיר הרצפה שבו יכלו הבנקים להעמיד את ההלוואות שנתנו לכור לפירעון מיידי. מחיר היעד הורד מ־22 פרנק שוויצרי למניה ל־18 פרנק שוויצרי, ונתן לכור מרווח ביטחון נוסף. בעקבות ההתפתחויות האחרונות הכניסה שלשום מידרוג את איגרות החוב של כור ושל החברה־האם דיסקונט השקעות לרשימת המעקב עם השלכות שליליות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x