$
בורסת ת"א

ביוקנסל חולמת לנצח את הסרטן ובינתיים מחכה למזומנים והכנסות

חברת הביומד, שמפתחת תרופות בטכנולוגיית ריפוי גנטי פורצת דרך, סובלת מאזהרת "עסק חי". עם זאת, העברת השליטה בחברה לידי כלל ביוטכנולוגיה והתקדמות בניסויים הקליניים עשויים להעניק לביוקנסל זריקת מרץ בדרך למסחור התרופות ולהכנסות

שניר הנדלר 07:3117.07.11

כמו רבות מחברות הביוטכנולוגיה הנסחרות בבורסה בתל אביב, גם ביוקנסל תרפיוטיקסהיא "חברת חלום". התרופות שהיא מפתחת מבוססות על טכנולוגיה ייחודית, והיא מתרכזת בפיתוח תרופות לטיפול במחלות סרטניות שונות.

 

אלא שעל פניו, השנתיים האחרונות לא האירו פנים לביוקנסל. ניסוי שלב 2b שערכה בתרופת הדגל שלה, ה־BC-819, לטיפול בחולי סרטן שלפוחית השתן, לא עמד ביעד הביניים, אך ביוקנסל זכה למרווח נשימה, כאשר מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) העריך את פוטנציאל התרופה ואישר את המשך הניסוי.

 

בנוסף לכך, מרב תשומת הלב התרכז במאבקי שליטה בחברה, שהרחיקו את אור הזרקורים מההתקדמות הקלינית של ביוקנסל. המאבקים הסתיימו במרץ האחרון לאחר שראובן קרופיק, מנכ"ל כלל תעשיות ביוטכנולוגיה (כת"ב), מונה ליו"ר דירקטוריון ביוקנסל במקומו של דורון נבו שהתפטר.

 

כעת, כשהמושכות בידיה של כת"ב, המחזיקה העיקרית בביוקנסל (14.4%), ביוקנסל יכולה להתמקד בהתקדמות הקלינית בדרך להגשמת החלום - תרופה עם פוטנציאל מכירות גבוה לטיפול סרטן. אך עד לאישור שיווק לתרופה, על ביוקנסל לעמוד בארבעה אתגרים.

 

1. הוכחת הטכנולוגיה

 

פעילות תרופת ה־BC-819, שפיתח פרופ' אברהם הוכברג, מבוססת על אסטרטגיה השונה מזו הקיימת כיום ברפואה — טכנולוגיית הריפוי הגנטי (gene therapy). לאחר שני עשורי מחקר איתר הוכברג את הגן H19, שאחראי על אספקת חמצן, מזון ואלמנטים שונים שבעזרתם התאים הסרטניים מתרבים בגוף.

 

לאחר החדרת התרופה לגוף היא מזהה את התא שבו מופעל הגן H19, ועל ידי שחרור רעלן בשם דיפטריה טוקסין מחסלת אותו מיידית. היתרון שבתרופה הוא שאם התא אינו תא סרטני, התרופה אינה פוגעת בו. כמו כן, בשונה מהטיפולים הקונבנציונליים נגד סרטן, כל התהליך נעשה ללא כאב, ונוסף על כך, עד היום לא נצפו תופעות לוואי בשימוש בתרופה.

 

פוטנציאל השוק הגדול של התרופה, שעשויה להיות יעילה עבור סוגי סרטן שונים, טומן בחובו פוטנציאל מכירתי גדול שנע בין כמה מאות מיליוני שקלים לבין כמה מיליארדי דולרים. בנוסף, ניתן לעשות שימוש בתרופה לצד טיפול בתרופות הקונבנציונליות הקיימות. בשימוש שכזה מטרתה של התרופה BC-819 תהיה להחליש את ההתנגדות של התאים הסרטניים לטיפולים כימותרפיים ורדיואקטיביים. ניסויים קודמים שערכה ביוקנסל בתרופה זו הצביעו כי החולים אכן מגיבים לתרופה, אך כדי שהטכנולוגיה תזכה לגושפנקה, על ביוקנסל להשלים ניסוי שלב 2 מוצלח בכלל ההתוויות השונות.

 

2. התקדמות קלינית

 

השנה הקרובה עשויה להסיר במעט את העננה סביב הפוטנציאל של ביוקנסל. החברה, בניהולו של אורי דנון, עורכת כעת ניסוי קליני שלב 2b בסרטן שטחי של שלפוחית השתן. הניסוי שמבצעת ביוקנסל נועד לבדוק את היעילות והבטיחות של התרופה בשימוש בחולים הסובלים מסרטן שטחי של שלפוחית השתן, שלא הגיבו לטיפול סטנדרטי דוגמת כימותרפיה.

במאי האחרון דיווחה ביוקנסל כי ה־FDA נעתר לבקשתה ואישר את שינוי הקריטריון הראשי להצלחת הניסוי הקליני שלב 2b, כך שביוקנסל תתבקש להוכיח את מניעת התפשטות הגידולים הסרטניים (גרורות) בלבד והפיכת המחלה לכרונית, ולא ריפוי מלא של הסרטן.

 

במקביל, ביוקנסל עורכת ניסוי שלב 1 ו־2 בסרטן השחלות — ניסוי שצפוי להסתיים עד סוף השנה. כמו כן, ביוקנסל נערכת לביצוע ניסוי קליני שלב 2b בקרב מאה חולים הסובלים מסרטן הלבלב. סיום מוצלח של הניסוי בסרטן השחלות והתקדמות בפיתוח התרופה בהתוויות השונות יקרבו את ביוקנסל לקו הסיום, ויאפשרו לה ליהנות בעתיד גם מהסכמי מסחור התרופות שיביאו עמם הכנסות לחברה.

 

3. הסכם מסחור

 

הטכנולוגיה הייחודית של ביוקנסל הביאה לא פעם מוסדיים שונים, כמו גם חברות הפועלות בתחום, לנהל מו"מ להשקעה בביוקנסל. טבע הסכימה כבר לשלם לביוקנסל 6–5 מיליון דולר מראש, תמלוגים על אבני דרך ותמלוגים על מכירות עתידיות, בתמורה למסחור התרופה BC-819 לאינדיקציה של סרטן בשלפוחית השתן בבלעדיות בעולם. נוסף על כך, הציעה טבע לשאת בכל העלויות שכרוכות בהמשך הפיתוח הקליני של המוצר, אך ההסכם התפוצץ ולא יצא לפועל.

 

הודעה על הסכם מסחור עם ענקית תרופות אחרת עשויה להעניק זריקת מרץ לביוקנסל. השלמת הניסויים הקליניים שלב 2b בסרטן שלפוחית השתן ובסרטן הלבלב בהצלחה תגדיל קרוב לוודאי את הסיכויים להסכמי מסחור, ולא מן הנמנע שגם טבע תחזור לשולחן המשא ומתן ותנהל מגעים לרכישת זכויות על התרופה של ביוקנסל במקרה של הצלחה בניסויים.

 

4. קופה דלילה

 

נכון ל־31 במרץ, בקופתה של ביוקנסל 17.1 מיליון שקל. הימצאות החברה בשלבי פיתוח והעובדה שעד לאישור התרופה יהיה על ביוקנסל לגייס הון נוסף, הביאו את רואי החשבון של החברה לצרף לדו"חותיה הכספיים אזהרת "עסק חי". בדו"חות הכספיים לרבעון הראשון ציינה ביוקנסל כי היא פועלת כדי לגייס את ההון הנדרש להמשך פעילותה, והעריכה כי המזומן בקופתה יספיק לה עד אוקטובר הקרוב.

 

אך בשונה מחברות ביומד אחרות, שנאלצות לפנות לחסדי שוק ההון במטרה לגייס מזומנים — הליך, שאם מצליח, מושלם לרוב רק באמצעות הנחה משמעותית על מחיר המניה וחלוקה מסיבית של אופציות המורידות את מחיר המניה האפקטיבי בהנפקה — מדד הלחץ בקרב משקיעי ביוקנסל צריך להיות נמוך ביחס לחברות ביומד מקומיות אחרות. הסיבה: מעבר השליטה בחברה לידי כלל תעשיות ביוטכנולוגיה.

 

לא פעם פורסם בתקשורת כי כת"ב מקיימת מו"מ להשקעה נוספת בביוקנסל. גם אם היו אלה מגעי בוסר, העובדה שהמושכות נמצאות כעת בידיו של קרופיק שמביא עמו את הקופה הדשנה של כת"ב, עשויה לרמז על הזרמת כספים מצדה של כת"ב, אם באמצעות השקעה תמורת הקצאת מניות ואם, בתסריט ריאלי יותר, באמצעות הנפקת זכויות.

 

לכן, לא מן הנמנע שלקראת אוקטובר מהלך של הנפקת זכויות יקרום עור וגידים ויפתור את בעיית הקופה הדלילה של ביוקנסל עד להשגת הסכם מסחור, שיעמיס את עלויות הפיתוח הכבדות על חברת התרופות שלה יוענק רישיון המסחור. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x