$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט" - בזכות מידרוג: אריסון תחסוך ריבית של 130 מיליון שקל

ל"כלכליסט" נודע כי מידרוג, אשר החליפה את מעלות כחברה המדרגת את האג"ח של אריסון החזקות, צפויה להעלות את הדירוג לשווה ערך של AA של מעלות. כך תרד הריבית המשולמת על האג"ח ב־2% בשנה והוצאות המימון יתכווצו

רחלי בינדמן 07:0314.07.11

לפני קצת יותר מחצי שנה עוררה שרי אריסון את זעמם של לא מעט גורמים בשוק ההון: היא החליטה להחליף את החברה שדירגה את איגרות החוב הפרטיות שלה שהונפקו למוסדיים. חברת S&P מעלות הוחלפה בחברה המתחרה, מידרוג. כעת מתברר שהמהלך מניב פירות: לאחר שמעלות S&P הורידה בשעתה את דירוג האג"ח הפרטיות של אריסון החזקות מ־-AA ל־+A, ל"כלכליסט" נודע כי בכוונת מידרוג להעלות את הדירוג לשווה ערך AA של מעלות. המשמעות לפני תנאי שטר הנאמנות: הריבית המשולמת על האג"ח תרד אוטומטית ב־2% ל־4.9% ועלויות המימון של אריסון יקטנו בכ־130 מיליון שקל עד פירעון האג"ח.

 

ל"כלכליסט" נודע כי הרקע להעלאת הדירוג מקורו בהתחייבות של אריסון להעמיד פיקדון בנאמנות לטובת המוסדיים המחזיקים באג"ח בהיקף של 500 מיליון שקל. אלא שהמוסדיים, ובהם גופי פנסיה וגמל מהגדולים במשק המחזיקים באג"ח בהיקף של 1.3 מיליארד שקל, מתכוונים להילחם בהעלאת הדירוג בטענה שהאג"ח אינן שוות דירוג AA.

הנכס המרכזי של החברה הפרטית אריסון החזקות הוא מניות בנק הפועלים (20%) המהוות את הבטוחה היחידה למחזיקי האג"ח. בעלי החוב זועמים על האבסורד שאפילו שטרי ההון של הבנק, שכידוע קודמים בסדר הנשייה למניות המשועבדות להם, מדורגים +A בלבד (על ידי חברת דירוג האשראי מעלות S&P), אז כיצד ייתכן שהאג"ח של אריסון החזקות עצמה יכולים לזכות בדירוג גבוה יותר מצד חברת דירוג האשראי המתחרה מידרוג?

 

במרץ 2007 גייסה אריסון 1.3 מיליארד שקל בסדרת אג"ח פרטית שהונפקה למוסדיים ושזכתה לדירוג AA על ידי S&P מעלות. הסדרה נשאה ריבית שנתית של 4.9% כאשר האג"ח עומדות לפירעון בחמישה תשלומים שנתיים בשנים 2014–2018. המוסדיים השכילו להכניס לשטר הנאמנות את הדרישה הבאה: במקרה שבו דירוג האג"ח יירד אל מתחת ל־AA, יופעל מנגנון מיידי של העלאת ריבית.

גיל גזית, מנכ"ל מידרוג גיל גזית, מנכ"ל מידרוג צילום: בועז גילמור

 

ואמנם, בפברואר 2009 החליטה מעלות להוריד את הדירוג ל־-AA בעקבות שחיקה ביחסים הפיננסיים של אריסון החזקות שנבעו, בין השאר, לנוכח צפי שבנק הפועלים יימנע מלחלק דיבידנדים בשנים 2009-2010 כתוצאה מהמשבר הפיננסי. חודשים ספורים אחר כך, במאי 2009, הורידה מעלות את הדירוג פעם נוספת, ל+A, על רקע הורדת הדירוג של כתבי ההתחייבויות של בנק הפועלים - המהווה, כאמור, את הנכס המרכזי של אריסון החזקות.

הורדת הדירוג הנוספת הפעילה את הטריגר בשטר הנאמנות שהזניקה את הריבית המשולמת למוסדיים ב־2% ל־6.9%, או 26 מיליון שקל בשנה במונחים כספיים. מובן שבקבוצת אריסון לא רוו נחת מהעניין ובשלב מסוים אף בחנו אפשרות לרשום את האג"ח למסחר כדי להימנע מהצורך להעלות את הדירוג שהחל להכביד על הוצאות המימון של החברה.

 

אבל בנובמבר 2010 מצאה אריסון פיתרון יצירתי: היא העבירה את דירוג האג"ח לחברת דירוג האשראי המתחרה, מידרוג, שמיד העניקה לאג"ח דירוג גבוה יותר - המשתווה ל־-AA של מעלות. המעבר גרר ביקורת עזה בקרב הפעילים בשוק ההון. אפילו מנכ"לית מעלות S&P באותה עת, דורית סלינגר שלא נטתה להתבטא בפומבי על לקוחותיה, אמרה כי החלפת חברת הדירוג פוגעת בשקיפות ומעידה על רמת הממשל התאגידי של החברה.

אך באריסון דחו את הטענה שלפיה המעבר למידרוג נעשה כדי לזכות בדירוג גבוה יותר. והנה כעת, שבעה חודשים לאחר החלפת חברת הדירוג, אכן המהלך מתברר כמשתלם.

 

מחברת מידרוג נמסר: "אנו מפרסמים את הדירוגים באתר החברה, לגבי החברות החייבות בפרסום. זאת בהתאם לכללים של חברה מדרגת. מידרוג איננה נוהגת לפרסם מידע הנוגע לדירוגיהן של חברות פרטיות". קבוצת אריסון החזקות סירבה להגיב לידיעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x