$
מוסף השקעות יוני 2011

תרחיש 2 - המומחים מגיבים לתרחיש וממליצים כיצד להשקיע

בין השאר ממליצים המומחים להצטייד באג"ח שקליות ארוכות ולהתרחק מהדולר, לחפש חברות המרוויחות בדולרים מחוץ לארה"ב, לברוח לזהב ועוד

רימונה פרקש ברוך 09:1615.06.11

להצטייד באג"ח שקליות ארוכות ולהתרחק מהדולר

תמיר פורת סמנכ"ל השקעות בכלל פיננסים

 

למרות קווי הדמיון המשותפים בין יפן לארה"ב, קיים שוני מהותי במכפילי הרווח. טרם ההתרסקות בשוק היפני מכפיל רווח השוק היה מטורף, והגיע ל־60, כלומר גילם תשואה של 1.66% לשנה, בזמן שהתשואה האלטרנטיבית באג"ח הממשלתיות ל־10 שנים עמדה על 8.2%. ההסכמה למצב חריג כזה אפשרית רק כאשר האופוריה בשיאה, והאמונה כי רווחי החברות יזנקו ביותר מפי חמישה בתוך עשור.

 

בדיעבד החלומות התבדו, והצמיחה היפנית נפלה לרמות שפל. כשהתמונה ביפן החלה להתבהר היה זה טבעי שההמונים יברחו ממניות אל אג"ח ממשלתיות וכתוצאה התשואה ירדה בחדות ושוק המניות קרס.

 

בארה"ב, לעומת זאת, התנאים הפוכים. מכפיל הרווח החזוי על מדד S&P 500 צפוי לעמוד השנה על 13.6 ומגלם תשואה גבוהה בהרבה מאשר באג"ח הממשלתיות (7.3% לעומת 3.1% באג"ח ל־10 שנים).

 

במידה ותרחיש היפניזציה יגיע בכל זאת למשק האמריקאי, ארה"ב תצטרך להסתמך על הייצוא כי הביקושים הפנימיים ייעלמו והדולר ייחלש כדי לתמוך בכדאיות היצוא ולשחוק את החוב הריאלי. גם התשואות הנומינליות על אג"ח בעולם יירדו. במצב זה מומלץ יהיה לרכוש אג"ח שקליות ארוכות ולהצטייד במטבעות של מדינות שמשלמות ריבית גבוהה ובוודאי שלא מומלץ להחזיק בדולר.

 

כלכלת ארה"ב תפנה את מקומה בעולם לטובת הגרמנית והסינית

יניב קוניס מנהל מחלקת מחקר ליועצים בפסגות

 

יפניזציה של המשק האמריקאי פירושה תרחיש כלכלי בצורת האות "L", - תהליך של מיתון עמוק וארוך המאופיין ברמת תשואות נמוכה לאורך זמן בשילוב שוק מניות בעל תוחלת תשואה ריאלית אפסית במשך שנים רבות. מצב קיצוני זה הנו בעל סבירות נמוכה מאוד להתממשות, אולם אפשרי עקב השינוי התרבותי שעוברים האמריקאים, מחברת צריכה ושפע לחברה חוסכת.

 

אם אכן תתרחש יפניזציה בכלכלה האמריקאית, צפויים להתממש חלק מהתרחישים הבאים: קצב הצמיחה במשק האמריקאי יזחל על פני שנים ברמות אפסיות, כאשר הצמיחה הריאלית לנפש אף תהיה שלילית; סכנת דפלציה תעמוד על הפרק ובבנק הפדרלי ישתוקקו לראות אינפלציה חיובית; מחירי האג"ח של ממשלת ארה"ב יעמדו על רמות דומות לשוק האג"ח ביפן, כאשר התשואות ינועו בין קצת יותר מ־0% באג"ח הקצרות ובין 1%—2% באג"ח ל־10 שנים; שוק המניות יסבול מירידה משמעותית בביקוש של המשקיעים לנכסים פיננסים בעלי סיכון בארה"ב; הדולר יחדל מלשמש כמטבע העולמי העיקרי; מחירי הסחורות ומוצרים נוספים יהפכו להיות נקובי יורו וארה"ב תחדל מלהיות המעצמה הגדולה בעולם ותפנה את הבמה המרכזית לסין ולגרמניה.

 

לחפש חברות המרוויחות בדולרים מחוץ לארה"ב

רונן טורם מנכ"ל מגדל שוקי הון

 

3 תרחיש שבו ארה"ב נכנסת למיתון הנמשך שנים רבות ולא מצליחה לחזור לפסים של צמיחה — פירושו דולר חלש להרבה מאוד זמן. האינטרס האמריקאי במצב זה יהיה להחליש את הדולר כדי לשוב ולהיות תחרותיים ולשוב לפסי צמיחה, ומהלך זה עשוי להגביר את האטרקטיביות של איגרות החוב האמריקאיות הארוכות והלא צמודות.

 

במקביל לאחזקתן, מומלץ להימנע מהחשיפה המטבעית של האג"ח, כלומר לבנות את הפוזיציה של אחזקה באג"ח הארוכות תוך גידור החשיפה לדולר.

 

באופן כללי, מומלץ גם בתרחיש כזה להתרחק ממניות של חברות אמריקאיות, אשר הכנסותיהן מתבססות בעיקר על ביקושים הנובעים מהשוק המקומי.

 

מי שיהפכו מעיינות להשקעה אז הן חברות רב־לאומיות, המציגות את תוצאותיהן העסקיות בדולרים. חברות אלה צפויות להנות מחולשת הדולר ולהציג ביצועים משופרים.

 

לברוח למפלט הבטוח בעתות משבר כלכלי: הזהב

צבי סטפק יו"ר מיטב

 

4 ארה"ב אינה יפן. היא מתמודדת עם המשבר באופן שונה לחלוטין, ואינה סובלת מהזדקנות של האוכלוסיה. מיתון של הכלכלה האמריקאית, גם אחרי טריליוני הדולרים שנשפכו, פירושו מיתון עולמי, אבטלה עולמית ומתחים חברתיים ובינלאומיים, ואולי גם מלחמות, לפחות מלחמות סחר, כאשר כל מדינה תתמקד בהגנה על התוצרת המקומית ועל תעסוקת עובדיה.

 

בנוסף, שוקי המניות והאג"ח הקונצרניות יחוו ירידות שערים חדות שיזכירו את 2008. הנהנים העיקריים במצב משברי כזה יהיו המשקיעים באג"ח הממשלתיות של מדינות חזקות יחסית, שייפגעו כנראה פחות מהמיתון, כמו גרמניה, שוויץ וקנדה.

ייהנו גם מי שיחזיקו בפוזיציית זהב, שהיא מפלט למצבי משבר.

 

בעתות מיתון אין עלות אלטרנטיבית גבוהה לאחזקה בזהב, שהרי בתקופה כזו הריבית צפויה להישאר ברמה נמוכה מאוד לאורך זמן.

 

להתרחק משוק המניות האמריקאי ולהשקיע באג"ח ארוכות טווח

מאיר מזוז מנכ"ל אקסלנס קרנות נאמנות

 

תרחיש בו הכלכלה האמריקאית תכנס למיתון ממושך ילווה בקצבי צמיחה נמוכים, שיעור אבטלה גבוה, וביקושים חלשים. החובות הציבוריים והחיצוניים יהיו גבוהים, ויהיו לחצים דיפלציוניים. הממשל בארה"ב ירצה לעודד את הצרכן לבזבז ולהגדיל הוצאות ולכן שיעורי הריבית ימשיכו להיות נמוכים, ומנגד והממשל ימשיך להזרים כסף רב שרק יגדיל את הגירעון.

 

בתרחיש זה יש להשקיע באג"ח ארוכות, להתרחק משוק המניות האמריקאי ולהשקיע בשוקי מניות עם שיעורי צמיחה גבוהים אשר מושפעים במידה נמוכה מהשוק האמריקאי.

 

ארה"ב תיאלץ שוב להלאים בנקים כפי שהיה במשבר ב־2008

עידן אזולאי מנכ"ל אפסילון ניהול קרנות נאמנות

 

כלכלת יפן לא מצליחה לשוב למסלול הצמיחה מאז המשבר שפקד אותה לפני שני עשורים. הסיבה נעוצה בשלטונות שסירבו במשך שנים להכיר בכך שמאזני הבנקים נושאים בתוכם חובות אבודים שאינם נושאי הכנסה. משכך, המאזנים לא שיקפו את מצבם האמיתי של הבנקים.

 

ההשלכה העיקרית של מצב זה היתה שהבנקים היפניים לא יכלו לתת הלוואות, מאחר וההון שלהם בספרים היה תלוש מן המציאות. בארה"ב זו לא אותה הסיטואציה, אם כי, גם היום אף אחד אינו מסוגל להעריך במדויק את ההון האמיתי של הבנקים. תרחיש של "יפניזציה" בארה"ב יכולה להתממש במידה ויתברר שבמאזני הבנקים חבויים הרבה חובות אבודים. אז, ממשלת ארה"ב תיאלץ לבצע שוב סוג של הלאמה בדומה למה שעשתה עם פרוץ המשבר ב־2008.

 

המשמעות של כך תהיה הגדלת החוב האמריקאי, מה שיקשה עוד יותר על המשק בארה"ב לחזור לפסים של צמיחה. עם זאת, ראוי לציין שהסיכוי להתממשותו של תרחיש כזה הינה קטנה למדי. זאת מאחר והצרכן האמריקאי הוא בעל מנטליות של צריכה, ובשל כך ימהר לחזור לצרוך, לעומת הצרכן היפני שמחשיב יותר חיסכון, מה שמקשה עוד יותר על הכלכלה היפנית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x