$
שוק ההון

פותחים פוזיציה: הרוח, השמש, החול והמים

מחיר הנפט רשם עלייה חדה מתחילת השנה והחזיר לסדר היום העולמי את החלופות לייצור אנרגיה זולה. מי ירוויח מכך?

ענת ציפקין 07:1515.03.11

העלייה החדה במחיר הנפט מתחילת השנה מובילה מדינות, חברות ומשקיעים לחפש אחר אלטרנטיבות לסחורה החמה. מחיר הנפט אמנם ירד אתמול (ב') מתחת לרף ה־100 דולר לחבית בהשפעת רעידת האדמה ביפן, אך קשה להעריך אם ירידה זו תימשך. משקיעים הסבורים שמחירו של הנפט דווקא ימשיך לעלות יכולים למצוא הזדמנויות מעניינות באלטרנטיבות הקיימות לייצור אנרגיה.

 

כיום קיימים בעולם כמה מקורות להפקת אנרגיה חלופית לנפט. הראשון הוא מאובנים, בהם נכלל גם הנפט, אך הכוונה היא לפחם ולגז הטבעי שמיועדים בעיקר להפקת חשמל. השני הוא אנרגיה מתחדשת, שמבוססת על תהליכי טבע מתמשכים שאינם מתכלים, דוגמת אנרגיה גרעינית, אנרגיה סולארית, אנרגיית רוח ואנרגית מים. המקור השלישי מופק מנפט שאינו גולמי אלא מתערובת הנקראת חולות נפט (oil sands), הנמצאת רק בוונצואלה ובקנדה.

 

משאבים שאינם מתכלים

 

משקיעים המעוניינים להשקיע במשאבים מתכלים שאינם נפט, כמו הגז הטבעי והפחם, יכולים לעשות זאת דרך חשיפה ישירה לסחורות בשוק החוזים העתידיים או לחלופין דרך חברות תשתיות אירופיות, הפעילות בתחום, שמאפשרות השקעה עקיפה.

 

להערכת כלכלני בנק UBS, סגירתם של 12 כורים גרעיניים ביפן בעקבות רעידת האדמה עשויה להזניק את הביקוש לגז טבעי כחלופה לייצור חשמל זול. "עודף ההיצע הקיים כיום בגז הטבעי עשוי לקטון בשליש אם הכורים ביפן יושבתו לתקופה ארוכה", הם טוענים. להערכתם, עיקר ההשפעה יורגש בחברות כמו E.ON הגרמנית (סימול: EONGY) או GDF Suez הצרפתית (GDFZY). חברות אירופיות נוספות העשויות להרוויח מתרחיש כזה הן גם Iberdrola (IBR במדריד), RWE (RWEOY) או Enel (ENLAY).

 

כור גרעיני ביפן. תעודת הסל על האורנום צנחה ב-16% ביומיים האחרונים כור גרעיני ביפן. תעודת הסל על האורנום צנחה ב-16% ביומיים האחרונים צילום: אי פי אי

 

אנרגיה מתחדשת

 

עבור משקיעים המעוניינים להיחשף לתחום האנרגיה המתחדשת, קיימות גם אפשרויות מגוונות. תחום האנרגיה הירוקה כולו ספג במהלך המשבר העולמי מכה קשה, בצל הירידה בתמיכה הממשלתית שקיבלו חברות רבות בתחום. גם תחום האנרגיה הסולארית נמנה עם תעשייה זו ולפיכך סובל כיום מעודף כושר ייצור, כתוצאה מהגדלת ההיצע בקצב המהיר יותר מצמיחת הביקוש. עם זאת, הרבה חברות בתחום הסולארי עדיין מתומחרות בחסר ואפשר למצוא בתחום חברות שעשויות להוכיח את עצמן בטווח הזמן הבינוני, דוגמת Trina solar הסינית (TSL).

 

חולות נפט

 

עבור המשקיעים שמבקשים להיחשף לחולות נפט עומדת האפשרות להשקיע בשתי קרנות סל זרות: הראשונה היא Claymore Oil Sands Sector ETF (CLO בקנדה). את הקרן השנייה הנפיק Royal bank of Scotland שנקראת Oil Sands Sector Total Return Index (OILSU) ועוקבת אחרי חברות קנדיות נבחרות בתחום. הקרן רשומה למסחר בבורסה בשוויץ תחת הסימול CH0030101858.

 

אנרגיה גרעינית

 

משקיעים שמעוניינים להיחשף לתחום האנרגיה הגרעינית, למרות הסיכון הכרוך בענף, שנגלה במלוא עוצמתו בימים האחרונים ביפן, יכולים לעשות זאת דרך קרן הסל Uranium and Nuclear Energy ETF Market Vectors (NLR), שאף מציעה פיזור בין 23 חברות הפועלות בתחום. בין החברות שאחריהן עוקבת הקרן, ניתן לציין את Exelon (EXC). יש לשים לב לעובדה כי בשני ימי המסחר האחרונים איבדה התעודה 16%.

 

גם בישראל קיימות אפשרויות חשיפה לתחום, כמו קרן מיטב אנרגיה ירוקה. הסקטורים המובילים בקרן הם אנרגיה סולארית (30%), אנרגיית רוח (20%) תאורה חסכונית (10%), אנרגיה גרעינית, סוללות ואתנול (40%).

 

תעודת הסל קסם קלינטק עוקבת אחרי מדד Clean Tech Index US. בין החברות הנכללות במדד שאחריו עוקבת התעודה ניתן למצוא ענקיות כמו ABB, וסימנס (SI), לצד חברות קטנות יותר דוגמת First solar (FSLR).

 

השורה התחתונה: אסון הטבע ביפן קטע את מגמת העלייה במחיר הנפט. עם זאת, משקיעים שמעריכים כי מדובר בעצירה זמנית עשויים למצוא אלטרנטיבות השקעה גם בתחומי האנרגיה החלופית, דוגמת האנרגיה הירוקה או הגרעינית, שעשויים להרוויח מהמגמה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x