$
מט"ח וסחורות

4 סחורות מומלצות ושורט אחד

מחירו של הנפט צפוי להמשיך לעלות, אך הנפט מסוג ברנט המופק בים הצפוני כבר מתומחר גבוה מדי וצפוי לרדת. וגם: הפיכתה של סין מיצואנית לצרכנית גוררת אחריה זינוק בביקוש לסחורות כדוגמת סוכר, אורניום ומתכות נדירות

רימונה פרקש ברוך 07:4808.02.11

1. סוכר

ממליץ: אורי בירמן

 

בכל שנה מיוצרים בעולם כ־160 מיליון טונות סוכר. היצרנית הגדולה בעולם היא ברזיל, המייצרת כ־24% מהתפוקה, ואחריה הודו עם כ־16% מהתפוקה העולמית. השימוש העיקרי של הסוכר הוא כממתיק, אך הוא גם משמש לייצור 50% מתפוקת האתנול העולמית.

 

הסיכוי: דו"ח של משרד החקלאות האמריקאי חוזה כי תפוקת הסוכר העולמית תרד, הביקוש ייגבר והמחיר יעלה. כן ייתמכו במחיר עוצמת הריאל הברזילאי וירידת המלאים. בסין לבדה צפוי הביקוש לסוכר לעלות השנה ב־10%, ובברזיל ייצור האתנול הצפוי לעלות ב־3 מיליארד ליטר יתרום גם הוא את חלקו למשוואת הביקוש. מחיר הסוכר הוכפל אמנם ב־2010 ואף למעלה מזה, אך בעבר נצפו רמות מחירים הגבוהות ב־50% (נומינלית).

 

הסיכון: תנודתיות מחירי הסוכר בתקופה האחרונה מקשה על מתן תחזית מחיר לסחורה זו. מזג האוויר עשוי גם הוא להשפיע על ייצור הסוכר ומחירו ולהפוך מצב עודף למחסור ולהפך.

 

הכותב הוא מנהל דסק גלובלי בכלל פיננסים

 

פועלים בשדה קני סוכר בתאילנד פועלים בשדה קני סוכר בתאילנד צילום: בלומברג

 

2. מתכות נדירות

ממליץ: גיא דנש

 

קבוצת המתכות הנדירות מכילה 17 יסודות הנמצאים בדרך כלל ביחד בקליפת כדור הארץ, והפקתם קשה ויקרה. מתכות אלה נמצאות במוצרי טכנולוגיה עילית, מוצרי אנרגיה ירוקה וכדומה, והביקוש להן הולך וגובר. סין מחזיקה בשליש מהמאגרים העולמיים לכריית מתכות אלו, ואחראית ליותר מ־95% מהתפוקה העולמית. מתכות נדירות קיימות גם בצפון אמריקה, אוסטרליה, ברזיל ודרום אפריקה.

 

הסיכוי: הפוטנציאל הגלום בתחום זה נעוץ בעובדה כי בדומה לסחורות הנפוצות יותר, כך גם במתכות הנדירות סין הופכת אט אט מיצואנית לצרכנית. בנוסף לכך, כלכלות המערב מפסיקות פיתוח מחצבות לכריית מתכות אלה משיקולי איכות הסביבה, דבר שמצמצם את ההיצע.

 

הסיכון: פיתוחן של מחצבות האמורות להתחיל להפיק מתכות נדירות במהלך השנים הקרובות יתרום לעליית ההיצע העולמי, כמו גם החיפוש אחר תחליפים וכן האיום הקיים של חזרה למיתון עולמי, אשר יוריד את הביקוש ואיתו גם את המחיר.

 

הכותב הוא מנהל השקעות ומנהל מחלקת מסחר בהלמן־אלדובי

 

3. אורניום

ממליץ: עמית כהן

 

האורניום הוא יסוד מתכתי כבד, רעיל ורדיואקטיבי. אורניום מועשר משמש להפקת אנרגיה בכורים גרעיניים לייצור חשמל.

 

הסיכוי: מדינות העולם חוזרות אל פתרון הכורים הגרעיניים שנזנחו בעבר במטרה להפיק חשמל תוך הפחתת זיהום האוויר. כיום פועלים בעולם 10 מכרות אורניום בלבד, ובשל נדירות האורניום והעלויות העצומות של פיתוח מכרה, לא פותחו מכרות חדשים בשנים האחרונות. מכרות אלה מספקים אורניום ל־441 כורים גרעיניים ולעוד 59 כורים בתהליך בנייה. המשמעות היא עלייה של פי שלושה בביקוש לאורניום ב־20 השנים הבאות, ושל יותר מ־20% בשנה הקרובה.

סין העמידה את נושא האנרגיה הגרעינית בראש סדר העדיפויות שלה, והיא קונה אורניום בשוק בכמויות גדולות לצורך בניית מלאי שיספק את צרכיה העתידיים.

 

הסיכון: הסיכון העיקרי נובע מתקלה אפשרית בכור אטומי פעיל, שתעורר את הזיכרונות מצ'רנוביל ותעצור בנייה של כורים חדשים.

 

הכותב הוא מנהל תחום חו"ל בהדס ארזים

 

אורניום אורניום צילום: בלומברג

 

4. נפט

ממליץ: דן רון

 

הנפט נחשב למקור האנרגיה הבסיסי והמבוקש ביותר המשמש את רוב סקטורי התעשייה. מפיקת הנפט הגדולה ביותר בעולם כיום היא רוסיה, עם קצב הפקה של כ־10 מיליון חביות נפט ביום, ואחריה סעודיה וארה"ב.

 

הסיכוי: חזרתה של הכלכלה הגלובלית לקצב פעילות נורמלי, בדחיפתן של כלכלות הודו וסין ועם התאוששותו של המשק האמריקאי, הופכת את ההשקעה בנפט כיום לכדאית. גם המשברים האחרונים במצרים, המפיקה כ־670 אלף חביות ביום, צפויים לתמוך בנפט לפחות בטווח הקצר. לבסוף, יש לזכור כי למרות הראלי החיובי של החודשים האחרונים, הנפט עדיין רחוק ממחיר שיא כל הזמנים של 147 דולר לחבית, שנרשם במהלך 2008.

 

הסיכון: עלייה של כמות מלאי הנפט במשקי מפתח לכלכלה העולמית, כגון ארה"ב, סין והאיחוד האירופי, וצמיחת הייצור התעשייתי הגלובלי והתפתחויות בארגון אופ"ק העולמי, אשר נוהג לשמור על מחיר מינימלי לחבית.

 

הכותב הוא סמנכ"ל השקעות בתכלית בית השקעות

 

קידוח נפט קידוח נפט צילום: בלומברג

 

5. נפט מסוג ברנט

ממליץ: ערן כהן

 

ברנט (BRENT), להבדיל מהנפט מסוג WTI שנוהגים לצטט את מחירו, הוא נפט שמקורו בים הצפוני.

 

הסיכון: לאורך השנים נסחר הברנט בדיסקאונט של עד 3 דולרים לחבית ממחירו של ה־WTI, אך בינואר השנה נסקה הפרמיה של הברנט והפכה לפער מחירים אדיר של 10 דולרים לחבית. זאת, בין היתר, בשל עוצמת הביקושים באסיה והמצב במצרים. עם זאת, מעולם לא החזיק מרווח כה גבוה מעמד לאורך זמן אלא במצב מלחמה רציני. לכן, סביר להניח שמדובר בהפרעה נקודתית באספקת הברנט שתתוקן במהירות, והפער ייסגר.

 

בינתיים, מי שנהנה מהאנומליה הזו הן מחלקות המסחר בסחורות בבנקי ההשקעות הגדולים, שקונות נפט בטקסס, מעבירות אותו לסקוטלנד ומרוויחות 5% בארביטראז' חסר סיכון. יתר המשקיעים יכולים לתפוס טרמפ על הגדולים דרך פוזיציית שורט ברנט מול לונג WTI. אפשר גם לבצע שורט רגיל על הברנט אם מניחים כי מחירו כיום גבוה ביחס למצב הכלכלי הנוכחי בעולם.

 

הכותב הוא מנהל בכיר קרנות מניות חו"ל במגדל שוקי הון

בטל שלח
    לכל התגובות
    x