$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט": הסינים רוצים לקנות גם את קומברס

ל"כלכליסט" נודע כי את ההצעה הרצינית ביותר לרכישת קומברס הגישה יצרנית ציוד התקשורת ZTE. לצדה הגישה הצעה גם מתחרתה הגדולה בסין, חואוויי. השווי: לפחות 2 מיליארד דולר

גולן חזני 06:5813.10.10

האם מכירת מכתשים אגן לכימצ'יינה מסמנת את תחילתו של טרנד חדש שבו חברות סיניות משתלטות על חברות ישראליות מרכזיות? ל"כלכליסט" נודע כי בנק ההשקעות גולדמן זאקס החל בהליך המכרז למציאת רוכש לחברת קומברס טכנולוג'י הבורסאית, וכי שתי הצעות מפתיעות מגיעות מכיוונה של סין. ההצעות מצד הגופים השונים אמורות להתקבל עד ליום שישי הבא, 22 באוקטובר.

 

ל"כלכליסט" נודע עוד כי ההצעה הרצינית ביותר שהוגשה עד כה היא, ככל הנראה, של יצרנית התקשורת הסינית ZTE, שנסחרת בבורסת הונג קונג לפי שווי של 11 מיליארד דולר. לצדה הגישה הצעה גם חברת ציוד התקשורת הגדולה בסין, חואוויי, שנותרה בבעלות פרטית למן הקמתה. לפי הערכות בשוק, הרכישה של קומברס טכנולוג'י כולה צפויה להתבצע לפי שווי חברה של 2 מיליארד דולר, אם לא יותר מכך. כיום נסחרת קומברס בוול סטריט לפי שווי של כ־1.5 מיליארד דולר.

 

בשבוע שעבר פרסמה קומברס את דו"חותיה הכספיים ל־2008-2005, ובתקופה הקרובה היא עתידה לפרסם גם את דו"חותיה ל־2009 ולמחצית הראשונה של 2010. עוד קודם לכן שכרה החברה את שירותיהם של בנקי ההשקעות גולדמן זאקס ודויטשה בנק, מתוך כוונה שעם פרסום הדו"חות יוכלו רוכשים פוטנציאליים להתחיל לבחון ברצינות את רכישת החברה.

 

מסתבר שהתהליך הזה כבר החל. בשבוע שעבר פורסם על התעניינות מצד החברות האמריקאיות HP, יבמ ואורקל והחברה הישראלית אמדוקס, שכולן עתידות להגיש הצעות. מלבד זאת, ל"כלכליסט" נודע כי שתי קרנות הון פרטי להשקעות (פרייבט אקוויטי) גדולות מארצות הברית בודקות את הרכישה. ייתכן שבנקאי ההשקעות יחליטו על הארכת המכרז עד לסוף החודש.

 

 

ההצעות שביקשו גולדמן זאקס ודויטשה בנק אינן מגבילות את המתעניינות לרכישה של כל החברה או רק של חטיבות וחברות־בנות. כל מציע רשאי להגיש הצעה על קומברס טכנולוג'י כחברה - כולל החברות־הבנות אולטיקום, סטארהום ובעיקר ורינט - על כל חברה־בת בנפרד, או על שתי חברות־בנות. עם הגעת כל ההצעות אמור דירקטוריון קומברס טכנולוג'י להתכנס ולהחליט באיזה הליך מכירה ובאילו הצעות לבחור.

 

ארבע בנות

 

קומברס טכנולוג'י היא חברת אחזקות המאחדת בתוכה ארבע חברות. החברה המרכזית היא קומברס שעוסקת בפיתוח תוכנות בילינג ושירותי ערך מוסף למפעילות טלקום וסלולר. כמו כן מחזיקה החברה בכשני שלישים ממניותיהן של עוד שלוש חברות־בנות: ורינט שמספקת תוכנות מעקב וניתוח למוקדי שירות לקוחות וכן תוכנות לאיסוף מידע ממערכות וידיאו וקול; אולטיקום המפתחת תוכנות לשילוב יישומי ערך מוסף בליבת רשתות הטלקום; וסטארהום המספקת פתרונות נדידה לחברות הסלולר.

 

פיטורים בגלים

 

מאז אפריל 2007 מנוהלת קומברס טכנולוג'י בידי אנדרה דהן שמונה לתפקידו כשנה לאחר התפוצצות פרשת הבקדייטינג ועזיבתו המתוקשרת של האיש החזק בחברה עד אז, קובי אלכסנדר. בעקבות הפרשה גם נמחקה מניית קומברס טכנולוג'י מהמסחר בבורסת נאסד"ק ומאז היא נסחרת בוול סטריט מעבר לדלפק ברשימת הפינק שיטס, שמיועדת לחברות שלא מילאו אחר דרישות הבורסות ורשות ניירות ערך האמריקאית (SEC).

 

דהן טרם הצליח לחולל נסים ונפלאות בחברה, ולמעשה בתקופתו נרשמה נסיגה משמעותית בהיקף פעילותה של קומברס שגררה כמה גלי פיטורים. גל הפיטורים האחרון החל בשבוע שעבר, לאחר פרסום הדו"חות הכספיים, וכלל את פיטוריהם של 450 עובדי קומברס מתוך 6,900 עובדי הקבוצה כולה.

 

מהדו"חות שפורסמו בשבוע שעבר עולה כי בשנים 2005–2008 צברה קומברס הפסד כולל של כמיליארד דולר. חלק גדול מההפסד המצטבר מיוחס להוצאות של כ־550 מיליון דולר שנאלצה החברה לרשום בגין שחזור הנתונים הכספיים לצורך תיקון הדו"חות.

 

לפני כחודשיים צנח שווייה של קומברס לכמיליארד דולר בלבד, לאחר שהחברה דיווחה כי קופת המזומנים שלה הצטמקה לכ־330 מיליון דולר וכי היא צופה בעתיד בעיות תזרימיות. עם זאת, מאז התאוששה המניה ועלתה ממחיר של 5 דולרים למחיר של כ־7 דולרים, המשקף כאמור שווי חברה של כ־1.5 מיליארד דולר.

 

לאחרונה השלימה קומברס את מכירת המגרש שלה ברעננה לג'ורג' חורש תמורת 28 מיליון דולר. על המגרש הזה תכנן אלכסנדר לבנות את קריית קומברס. תוכנית זו כבר לא תצא אל הפועל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x